Legatura nebanuita intre SIDA si dezvoltarea retelei de cai ferate

5 octombrie 2014 | 0 comentarii |

O echipa mixta de cercetatori belgieni si britanici a realizat o istorie genetica a virusului HIV, stabilind ca maladia  SIDA, provocata de acesta, a aparut in anii 20 si s-a raspandit tinand pasul cu progresul civilizatiei.

 

sida congo (3)Un studiu publicat recent in revista Science, efectuat de o echipa mixta de cercetatori britanici de la Universitatea Oxford si belgieni de la Universitatea din Leuven, arata ca istoricul maladiei SIDA a inceput la Kinshasa, capitala Republicii Congo, in anii ‘20, inainte de a se raspandi intr-o lume aflata in plina in schimbare. Virusologii stiau deja ca acest retrovirus a fost transmis de la maimute la om, in cel putin treisprezece cazuri. Stiau insa si ca doar una din aceste transmisii specifice este responsabila pentru pandemia umana, soldata pana in prezent cu aproape 75 de milioane de persoane infectate, cele mai multe in Africa sub-sahariana. Analiza ulterioara a cercetatorilor sugereaza ca intre anii 1920 si 1950, o combinatie de factori, inclusiv urbanizarea rapida, constructia de cai ferate din Republica Democratica Congo, pe atunci Congo Belgian, precum si schimbarile din comertul sexului, au favorizat aparitia si raspandirea SIDA, pornind de la Kinshasa. „Pentru prima data, am analizat toate datele genetice disponibile, folosind tehnici filogeografice de ultima ora pentru a estima statistic originea virusului. Astfel, putem spune cu un grad inalt de certitudine, de unde si cand a pornit pandemia”, a explicat profesorul Oliver Pybus de catedra de Zoologie a Universitatii Oxford, unul dintre principalii autori ai studiului.

 

sida congo (1)Unul dintre factorii analizati sugereaza ca dezvoltarea cailor ferate, in special in Congo Belgian, a jucat un rol cheie in dezvoltarea pandemiei la debutul sau, facand din Kinshasa (unul dintre orasele cel mai bine conectate din toata Africa Centrala) o placa turnanta a raspandirii maladiei. „Datele din arhivele coloniale indica faptul ca la sfarsitul anilor ’40, peste un milion de oameni trecusera prin Kinshasa, cu trenul, in fiecare an”, spune Nuno Faria, de la Universitatea Oxford, un alt membru al  echipei de autori ai studiului. Acesta a mentionat ca datele genetice au indicat ca virusul HIV s-a raspandit foarte repede in Congo, pe o suprafata echivalenta cu cea a Europei de Vest, prin deplasarea pe caile ferate si pe rutele navigabile. Potrivit cercetatorilor, aceste migratii au permis virusului sa-si stabileasca primele focare in zonele care dispuneau de retele bune de comunicatii cu tarile din sudul si estul Africii.

 

sida congo (4)Echipa de cercetatori considera ca si schimbarile din societate, care s-au produs din momentul obtinerii independentei Republicii Congo, in 1960, au creat probabil conditii ca virusul sa se raspandeasca de la grupuri mici de persoane infectate cu HIV catre populatii mai mari, inainte de a se propaga in restul lumii la sfarsitul anilor ’70.

Virusul HIV a fost identificat pentru prima data, de specialisti, in anul 1981.

Schimbarile din atitudinile sociale, mai ales in randul prostituatelor, si accesul mai mare la seringi comune pentru injectarea de droguri, dintre care unele au fost infectate, au ridicat in mod dramatic numarul persoanelor infectate. „Cercetarile noastre sugereaza ca dupa transmiterea initiala a virusului de la animale la om, prin vanatoare si consumul de carne de vanat, a existat o fereastra scurta de timp din perioada existentei Congo Belgian, care a permis in acestei tulpini de HIV sa apara si sa se raspandeasca”, a sintetizat profesorul Pybus rezultatele acestei cercetari internationale. In anii ’60, sistemul de transport feroviar, care a permis virusului sa se raspandeasca pe distante mari, a jucat un rol important, iar „semintele pandemiei, deja semanate in intreaga Africa, au fost duse mai departe”, a concluzionat acesta.

 


Categorii: Actual, Analiza

Adaugati un comentariu


 

*