Locuitorii din zona rurala au invatat sa devina antreprenori (P)

23 februarie 2014 | 0 comentarii |

Cursuri de antreprenoriat 2Actuali sau viitori intreprinzatori (mestesugari, salariati, someri, persoane ocupate in agricultura de subzistenta) din comunele Munteni Buzau si Andrasesti, judetul Ialomita, au putut participa la cursuri de formare profesionala pentru initiere in antreprenoriat rural si pentru dezvoltarea competentelor necesare pe piata muncii, cat si de dezvoltare a competentelor in domeniul IT.

Proiectul „Dezvoltarea resurselor umane si promovarea culturii antreprenoriale in zonele rurale din judetele Ialomita si Calarasi” (POSDRU/110/5.2/G/87872), derulat de catre Asociatia Eco Eden in parteneriat cu Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM), Fundatia Societatea Academica Moscopolitana si Development Projects and Strategies SRL, a dorit sa fie o solutie pentru problemele actuale ale locuitorilor din aceste zone.

Cea mai mare parte a repondentilor unui studiu, realizat in cadrul proiectului,  considerau ca „mediul rural nu este cea mai buna zona pentru gasirea de locuri de munca”. Drept solutie, ei considerau ca „ar trebui incurajate mai mult activitatile non-agricole si crearea si dezvoltarea de IMM-uri”.

Locuitori din Munteni Buzau si Andrasesti au fost initiati in antreprenoriat dar si instruiti in utilizarea calculatorului si, implicit, a internetului, toate acestea pentru a-i ajuta sa-si gestioneze prezentele sau viitoarele afaceri, sau pentru a-si putea gasi mai usor un loc de munca”, a explicat Catalin Bancila, manager de proiect din partea Asociatiei Eco Eden.

 

tarani iinvata sa devina antreprenori 1In cadrul cursurilor au fost prezentate notiuni de baza in antreprenoriat, notiuni despre initierea si finantarea unei afaceri, strategiile de dezvoltare si riscurile afacerii, realizarea unui plan de afaceri, strategia de marketing, sistemul de management al calitatii, dezvoltarea produselor sau serviciilor, politica de promovare, negocierea contractelor, logistica necesara derularii afacerii precum si notiuni legate de managementul personalului si evidenta contabila.

Participantii la cursuri si-au manifestat in numar mare interesul pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale. O activitate foarte interesanta din cadrul acestor cursuri s-a dovedit a fi dezvoltarea planurilor de afaceri, ceea ce demonstreaza dorinta si deschiderea locuitorilor din zona rurala catre diversificarea activitatilor pe care le intreprind.

Participantii au considerat aceste cursuri binevenite, apreciind ca ii vor ajuta sa realizeze un plan pentru dezvoltarea viitoarelor afaceri. Peste 95% dintre ei si-au exprimat satisfactia, atat asupra utilitatii cunostintelor asimilate, cat si a egalitatii de sanse, majoritatea cursantilor fiind femei.

Totodata, participantii din cadrul proiectului au beneficiat si de un curs de initiere IT, care s-a desfasurat pe mai multe module, beneficiarii fiind instruiti in notiunile de baza, in utilizarea elementelor multimedia, in utilizarea procesorului de texte – WORD, in utilizarea unor mijloace moderne de comunicare – reteaua Internet si World Wide Web, in utilizarea aplicatiilor specializate pentru realizarea prezentarilor tip PowerPoint, in utilizarea foilor de calcul tabelar Excel, precum si in utilizarea elementelor de baza ale limbajului HTML.


Adaugati un comentariu


 

*