Medicamentele de ultima generatie, interzise bolnavilor romani
140 de medicamente se afla pe lista de asteptare pentru a fi introduse la compensare, inca din 2007. Efortul bugetar al statului roman ar fi de 94,3 milioane de lei, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Cegedim.
Un studiu de impact realizat de Cegedim anul acesta, privind actualizarea listei de medicamente compensate, statul roman ar trebui sa aloce 94,3 milioane lei pentru introducerea pe lista de medicamente compensate a celor 140 de produse noi care sunt in asteptare inca din anul 2007, se arata intr-un comunicat de presa al companiei de cercetare, in care se mentioneaza ca „pentru bugetul Sanatatii, cresterea costurilor ar fi doar de 1,5%”.
,,In prezent, in Romania, sunt compensate medicamente in valoare de 6,415 milioane lei, ceea ce reprezinta 60% din totalul medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. Pentru actualizarea listei cu numarul integral de molecule care se afla acum in asteptare, statul roman ar trebui sa aloce in plus suma de 94,3 milioane lei in primul an”, a declarat Petru Craciun, director general Cegedim Romania.
Cinci ani de asteptare, platiti cu vieti
In primavara acestui an, reprezentantii ARPIM aratau ca cel putin cinci ani trebuie sa astepte bolnavii din Romania pentru a avea acces la medicamentele noi care le-ar putea salva viata, in timp ce majotitatea tarilor europene se ingrijesc sa profite cat se poate de repede de benefiicle noilor descoperiri in materie de medicamente de ultima generatie. Potrivit unui studiu realizat de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) privind accesul la medicamentele noi, realizat in 2010, Romania se afla pe ultimul loc intre cele 16 tari UE incluse in studiu.
Prin comparatie, intre momentul aprobarii unui medicament de catre Agentia Europeana a Medicamentului si cel in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici, belgienii asteapta 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.
Iar asta, in contextul in care, potrivit directorului executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, efortul financiar al statului roman pentru introducerea celor 140 de medicamente pe lista de compensate at insemna doar cu 1,5% mai mult decat la ora actuala, suma fiind „comparabila cu fondurile alocate proiectului pentru constructia salilor de sport in scoli si in licee in anul 2010. Intr-adevar, acela a fost un proiect care a adus multe beneficii copiilor, dar consideram ca acum este momentul sa se faca investitii si la capitolul sanatate”.
Cine, cui fura caciula?
In luna iunie, dupa scandalul in care asociatiile de bolnavi au atras atentia ca romanii sunt printre ultimii beneficiari din Europa in ceea ce priveste accesul la medicamentele de ultima generatie, iar cateva zeci de medicamente compensate incluse in Programele Nationale de Sanatate nu se mai gasesc in farmacii, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alexandru Rafila, anunta ca la ora actuala „peste o suta de medicamente noi sunt analizate de specialistii din Ministerul Sanatatii, care si-au propus sa actualizeze lista de medicamente compensate, blocata din 2007”, dar analiza pare sa nu se fi terminat nici astazi.
„Vorbim de medicamente mai eficiente, cu mai putine efecte adverse si, per ansamblu, mai putin costisitoare. Acestea sunt atat in avantajul pacientilor, dar si al autoritatilor. Un tratament mai bun inseamna o perioada mai scurta de spitalizare, o refacere mai rapida a pacientului si implicit, o reintegrare mai usoara in familie si la locul de munca”, spunea atunci, intr-o conferinta de presa, Cristian Lutan, director executiv adjunct al ARPIM.
Si ne mai miram ca majoritatea oamenilor cu bani din Romania se trateaza in Austria, Germania si chiar in Ungaria…
Potrivit ARPIM, la nivel mondial se afla in cercetare, chiar in acest moment, peste 7.000 de molecule, iar anual sunt lansate 35 de noi medicamente.
Dintre moleculele aflate pe lista de asteptare, majoritatea sunt destinate tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiologice, antibiotice si antivirale, dar sunt si medicamente pentru pacientii care sufera de HIV/SIDA, cu afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant.