Medicii pot primi locuințe ANL și după 35 de ani

28 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care medicii și profesorii pot solicita locuințe construite prin Programul ANL și după împlinirea vârstei de 35 de ani.

 

Veste bună pentru medicii care nu au posibilitatea să-și cumpere o locuință de pe piața liberă. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, astăzi,  decretul de promulgare a Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 28/2017 pentru completarea art. 6 din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit actului normativ, medicii specialişti şi rezidenţi, precum şi cadrele didactice calificate pot obţine locuinţe ANL şi după împlinirea vârstei de 35 de ani. Ordonanţa are ca obiect completarea art. 6 din Legea 152/1998, în sensul că se acordă posibilitatea pentru medicii rezidenţi şi medicii specialişti, precum şi pentru cadrele didactice, de a depune cereri pentru repartizarea locuinţelor construite prin Programele ANL şi după împlinirea vârstei de 35 de ani, iar ANL este autorizată să utilizeze pentru cheltuieli de funcţionare 5% din resursele constituite pe anul în curs, rezultate din închirierea şi vânzarea locuinţelor.

 

Inițial, legea făcea referire doar la medici, dar în urma unor amendamente depuse și susținute de fostul ministru al Învățământului, Ecaterina Andronescu, Senatul -prima cameră sesizată, a aprobat în octombrie, în unanimitate, completarea prin care și profesorii vor fi beneficiari ai aceleiași măsuri.

Statul român investește sume importante în pregătirea profesională a unui medic, dar nu-l spjină și la început de carieră, când are nevoie de condiții propice dezvoltării profesionale. În condițiile în care ne confruntăm cu o criză acută de profesioniști în domeniul medical, cred că este de datoria noastră, a Legislativului, să le oferim condiții propice de intrare în zona lor profesională, de a-i determina să rămână în țară, astfel încât să nu mai poată fi seduși de alte țări care le oferă oportunități de dezvoltare în carieră, a declarat pentru SănătateaBuzoiană.ro senatorul buzoian Dorin Bădulescu, menționând că Executivul are, la rândul său, datoria să se implice mai mult în determinarea medicilor de a rămâne în țară.

La sfârșitul lunii noiembrie, Camera Deputaților, decizională, a aprobat actul normativ în aceeași formă, iar astăzi, președintele Iohannis l-a promulgat.

 

Klaus Iohannis – Președintele României

Tot joi, președintele României a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate.

Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2017 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice a fost semnat de președintele Iohannis tot astăzi.

 


Adaugati un comentariu


 

*