Medicina de familie primeste mai multi bani de la 1 martie

31 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Iar cazurile medicale rezolvate in spitale vor fi decontate diferentiat, in functie de categoria in care este incadrata unitatea medicala cu paturi. Bugetul Sanatatii pe acest an este de 8,75 miliarde de lei.

 

Medici de familie

Proiectul noului Contract Cadru, pe  baza caruia se vor deconta anul acesta serviciile medicale si cele conexe actului medical, din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate (FUNAS), care urmeaza sa intre in vigoare incepand cu luna martie 2013, a fost supus dezbaterii publice pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii.

Potrivit actului normativ, prin care se aduc o serie de noutati in sistemul medical romanesc, a fost modificat procentul cu care vor fi platiti medicii de familie, care vor primi 70% pentru pacientii inscrisi pe liste si 30% pentru serviciile oferite.

Totodata, se va ajusta in functie de gradul profesional al medicului, numarul de puncte acordate pentru serviciile medicale efectuate, raportate si validate, iar valoarea punctului pentru plata per capita va fi inlocuit cu o valoarea minim garantata. De asenenea, actul normativ introduce o noua modalitate de plata pe serviciu, prin tarif exprimat in lei.

 

Decontarea medicamentelor, la 60 de zile

 

In asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca (consultatii de urgenta la domiciliu), noul act normativ prevede decontarea stricta a consultatiilor de urgenta la domiciliu si activitatilor de transport sanitar neasistat, contractate atat de unitalile publice (ambulanta, SMURD) cat si de unitati specializate private, autorizate si evaluate.

Noul contract cadru aduce schimbari si in modul de prescriere a medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu. Astfel, pentru produsele biologice va fi facuta prescrierea pe denumirea comerciala, cu mentionarea denumirii comune internationale (DCI)  corespunzatoare, prescriptia fiind facuta exclusiv electronic.

Referitor la termenele de decontare a medicamentelor, Contractul cadru stabileste ca plata va fi efectuata intr-un interval de pana la 60 de zile calendaristice (nu 120 ca acum) de la data validarii facturilor – procedura care se va realiza in 30 de zile calendaristice de la data depunerii lor.

 

Coplata, intre 5 si 10 lei 

 

In proiectul de Contract-cadru postat pe site-ul CNAS regasim si  introducerea coplatii la nivelul spitalelor. Aceasta va fi, dupa cum a declarat ministrul Sanatatii, Eugen  Nicolaescu, intre 5 si 10 lei si se va plati o singura data, la externare, nefiind perceputa pentru „urgente”. Nicolaescu a catalogat coplata ca fiind o forma de control al modului cum sunt cheltuiti banii in sistem si a subliniat ca exista in prezent o limita maxima de 10 lei.

Vor fi exceptate serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic, serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata, si categoriile de bolnavi care se incadreaza in categoriile exceptate si de la plata asigurarilor sociale, acestia trebuind sa faca insa dovada ca se incadreaza intr-una sintre aceste categorii.

Nerespectarea oricareia dintre obligatiile prevazute in contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate atrage sanctionarea unitatii sanitare pentru luna in care s-au inregistrat aceste situatii: la prima abatere se va retine unu la suta la valoarea de contract aferenta lunii respective, la a doua va fi aplicata o cota de trei la suta, iar la a treia si la urmatoarele, unitatea medicala va fi penalizata cu noua la suta la valoarea de contract a lunilor in care se constata aceasta situatie.

 

Cardul electronic de sanatate, obligatoriu din 2014

 

Contractul cadru reglementeaza si modalitatile prin care calitatea de asigurat poate fi verificata, prin mentionarea cardului national de asigurari sociale de sanatate. Acest document va fi distribuit in 2013, iar din 2014 va putea fi utilizat si devine obligatoriu pentru a demonstra calitatea de asigurat.

Potrivit oficialilor MS si CNAS, actualul proiect de act normativ imbunatateste accesul asiguratilor la serviciile medicale si la medicamente,  imbunatatind utilizarea fondurilor alocate pentru servicii medicale, medicamente cu si fara contributie personala, dispozitive medicale.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca isi doreste o consultare ampla, in care sa fie atrasi cat mai multi reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, patronate, universitati, asiguratori privati, oameni de afaceri, pentru a-si exprima opiniile vis-a-vis de noul Contract-cadru.

El a mentionat ca potrivit actului normativ, medicina de familie va primi o finantare mai mare per/capita de la 50 la 70%, iar pentru servicii va creste finantarea la 30%. El a subliniat necesitatea ca medicii de familie sa monitorizeze eficient pacientii cu bolii cronice si, pe de alta parte, a cerut managerilor de spitale sa-si asume responsabilitatea conducerii unitatilor, schimbarea atitudinii si a comportamentului.

Totodata Nicolaescu a spus ca medicina de ambulatoriu va avea un buget cu 50% mai mare si a atras atentia ca se doreste ca aceasta sa devina „un filtru” pentru tot ce inseamna internari nejustificate, fictive, care greveaza foarte mult bugetele spitalelor.

 

Tarife diferentiate de gradul de incadrare al spitalului

 

Ministrul Nicolaescu a cerut sa se puna accesnt pe spitalizarea de zi, sustinand ca aceasta reprezinta o sansa de scadere a costurilor, estimand ca 40% din internari pot fi rezolvate prin spitalizarea de zi.

Ministrul Sanatatii a facut referire si la schimbarea tarifului pe caz rezolvat: pentru spitalele de gradul I – 1.800 lei, pentru spitalele judetene – 1.600 de lei, pentru spitalele de boli cronice – 1.380 de lei. De asemenea, a adaugat Nicolaescu, spitalele cu cazuri de complexitate mai mare vor avea un tarif mai mare. La acestea se adauga si programul pentru terapie intensiva care are prevazute 200 milioane de lei si vine ca un ajutor suplimentar pentru spitale.

Ministerul Sanatatii are la dispozitie pentru anul in curs 8,75 miliarde de lei (4,4% din PIB), dar spera sa primeasca mai mult la rectificarea bugetara.

Ministrul a reafirmat ca in cazul in care dupa intrarea in vigoare a contractului-cadru vor mai fi descoperite cazuri de bolnavi trimisi sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare sau nevoiti sa dea „ceva” pentru a avea acces in spital, „acei manageri pot pleca acasa”.

El a cerut directiilor din minister sa inceapa controale „pe reguli sanitare”, atat in spitalele de stat cat si in cele private, solicitand sprijin autoritatilor locale.

In sedinta de Guvern de ieri s-au adoptat doua Ordonante prin care se promite rezolvarea problemelor cu medicamentele  existente mai ales la nivelul Programelor nationale de sanatate (in mod deosebit oncologie), prin care se finanteaza cu 8 milione de euro UNIFARM si Antibiotice Iasi – „companii farmaceutice de stat”, astfel incat sa nu se mai inregistreze dificultati si sincope in aprovizionarea cu medicamente.


Categorii: C.A.S., Companii, Medici

Adaugati un comentariu


 

*