Noile bilete de trimitere pentru PET-CT vor fi disponibile in august

24 mai 2013 | 0 comentarii |

Pana la tiparirea noilor formulare, medicii care recomanda aceasta investigatie pot utiliza formularele de bilet de trimitere pentru recomandarea CT, pana la 31 iulie, se arata intr-un comunicat al CNAS.

 

PET-CTPentru punerea in aplicare a reglementarilor referitoare la introducerea in pachetul de servicii medicale de baza pentru specialitatile paraclinice a investigatiei de inalta performanta PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni), s-a elaborat modelul „biletului de trimitere pentru investigatii medicale paraclinice decontate de casele de asigurari de sanatate – servicii de inalta performanta PET-CT”, prin Ordinul ministrului Sanatatii Publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 511/196/2013, se mentioneaza in comunicatul amintit.

Pana la finalizarea procedurii de achizitie a noilor formulare insa, pentru a se putea recomanda investigatia PET-CT, CNAS propune utilizarea in acest sens a formularului de bilet de trimitere pentru recomandarea investigatiei paraclinice de inalta performanta CT, se mentioneaza in referatul de aprobare a Ordinului care reglementeaza accesul la aceasta investigatie, care va fi cuprinsa intr-o modificare / completare a Ordinului ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate 868/542/2011.

Potrivit proiectului de modificare postat pe site-ul CNAS, „medicul care face recomandarea de PET-CT va completa, pe verso-ul biletului de trimitere, observatiile speciale legate de pacient prevazute la Campul 4 pct. 4.5 lit. b) – g) din Anexa 1e), aplicand totodata semnatura si parafa”.

 

Pentru a avea acces gratuit la investigatii cu cel mai performant aparat de depistare a cancerului, PET-CT, pacientii trebuie sa primeasca avizul unei comisii de experti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

In Romania exista doua astfel de aparate, unul la Bucuresti, la clinica Euromedic Fundeni, iar celalalt la Oradea, la Centrul de Diagnostic Pozitron- Diagnosztika PET/CT.

Fiind deosebit de iradianta, investigatia se efectueaza numai la recomandarea medicului si in cazul in care alte investigatii nu au oferit suficiente informatii despre starea organelor bolnave. Din Fondul de asigurari se deconteaza numai pentru anumite boli. Pentru acest an, Ministerul Sanatatii a aprobat fonduri pentru 2.500 de astfel de investigatii de depistare si urmarire a tumorilor canceroase. Cei care nu se incadreaza in acest program dar vor sa-si faca investigatia, trebuie sa plateasca din buzunar intre 4.500 si 5.100 de lei.

PET-CT se face numai pentru afectiuni neoplazice si nu pentru boli cardiovasculare sau neurologice, existand si tumori care nu pot fi depistate (tumori cerebrale, renale, neuroendocrine, de prostata sau carcinom bronhoalveolar).

Dosarele se depun la casele de asigurari de care depinde pacientul, pana pe data de 3 a fiecarei luni, urmand sa fie transmise la CNAS in prima saptamana a fiecarei luni.


Categorii: Companii, Medici

Adaugati un comentariu


 

*