Nou maxim pentru francul elvetian

20 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

A treia saptamana din ianuarie se anunta a fi una foarte agitata pentru leu, datorita factorilor externi.

Pe langa aprecierea francului elvetian, dupa ce Banca Elvetiei a decis sa renunte la plafonul de 1,20 franci/euro, pietele financiare urmaresc cu mare atentie doua evenimente. Primul este reprezentat de sedinta de politica monetara de joi a BCE, pentru ca finalul saptamanii sa aduca alegerile parlamentare anticipate din Grecia.

Din partea BCE se asteapta o decizie in ceea ce priveste lansarea programului sau de relaxare cantitativa, care se anticipeaza a avea un volum de 500 miliarde euro, prin intermediul caruia ar urma sa fie achizitionate, in special, obligatiuni suverane ale statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.

Din Grecia se asteapta rezultatul alegerilor, care ar putea fi castigate de Syriza, partid radical de stanga care se pronunta impotriva programelor antiausteritate. Deja, mai multi lideri europeni, in special cei din Germania, considera ca testul electoral echivaleaza cu un referendum privind ramanerea Greciei in zona euro.

Pe acest fond, leul a avut o evolutie calma fata de euro si dolar, dar a continuat sa se deprecieze semnificativ fata de francul elvetian. Acesta a crescut ieri din nou, de la 4,4228 la 4,4716 lei, mai sus cu aproape 7,5 bani fata de finalul anului trecut.

Reamintim, ca joia trecuta, francul a atins la casele de schimb bancare un nivel maxim de 6 lei, in momentul in care raportul sau fata de euro a coborat la 85,17 centime, cotatie minima incepand cu 1999, la debutul euro.

Ieri, pe pietele internationale, cele doua monede (euro si dolar) se tranzactionau intre 0,9912 si 1,1043 franci.

Dupa ce a atins vineri maximul istoric de 3,8863 lei, dolarul a scazut ieri, la 3,8815 lei, la aceasta contribuins si faptul ca pietele americane erau inchise, cu ocazia sarbatorii dedicata lui Martin Luther King.

Cursul euro a scazut si el, de la 4,5095 la 4,5018 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,5010 si 4,5080 lei. La ora 14:00 tranzactiile se realizau intre 4,50 s0 4,4030 lei.

Perechea euro/dolar se tranzactiona pe pietele financiare intre 1,1552 si 1,1627 dolari, investitorii luandu-si pozitii de protectie inainte de sedinta BCE de joi.

*Analiza zilnica valutara & futures (cuprinde date si informatii valabile pana la ora 14) realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*