O noua criza a medicamentelor?

15 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

 

Producatorii de medicamente cer mai multi bani, pentru ca altfel riscam sa avem „o populatie bolnava si o industrie farmaceutica locala in colaps”.

 

 

medicamenteDupa sindicalistii din sanatate, care cer majorarea salariilor si a bugetului alocat acestui sector pentru anul viitor, reprezentantii a doua asociatii importante ale producatorilor de medicamente isi indreapta tirul catre ministerul sanatatii, Eugen Nicolaescu, si trag un semnal de alarma asupra riscului bolnavilor de a ramane fara anumite medicamente, de aceea solicita o majorare cu 10 la suta a bugetului pentru acest sector din sistemul de sanatate.

Este vorba de  Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), care au remis un comunicat de presa prin care atentioneaza ca exista riscul ca anul viitor medicamentele produse spre a fi trimise pe piata romaneasca sa nu mai fie suficiente pentru a asigura minumul necesar tratamentului tuturor pacientilor, cauza fiind fondurile insuficiente alocate de la bugetul de Stat.

 

Makis Papataxiarchis - ARPIM

Makis Papataxiarchis, presedinte ARPIM

Makis Papataxiarchis, presedintele ARPIM, sustine ca „este esentiala o majorare cu cel putin 10 la suta” a fondurilor destinate anul viitor, suma vehiculata in prezent fiind insuficienta pentru nevoile minime de tratament ale populatiei. Acesta mai sustine si ca nici fondurile alocate in acest an nu au fost suficiente, fiind la nivelul consumului real din 2011 si cu 16 la suta mai putin decat nevoile reale ale pacientilor pentru anul 2013. Ca argument in acest sens, presedintele ARPIM aduce in atentie datele furnizate de CNAS, referitoare la calcularea taxei clawback achitata de producatorii de medicamente in primele trei trimestre ale acestui an.

La randul sau si Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania a avertizat ca „subfinantarea sistemului de sanatate afecteaza direct, atat starea de sanatate a populatiei, cat si economia. Vom avea o populatie bolnava si o industrie farmaceutica locala in colaps”, spune acesta, mentionand ca „producatorii de medicamente nu mai pot sustine singuri, prin taxa clawback, deficitul de finantare rezultat din alocari bugetare care sunt cu mult sub nevoile pacientilor”.

 

Dragos Damian, presedinte APMGR

Dragos Damian, presedinte APMGR

celor doua asociatii s-au aratat deschisi pentru un dialog si o dezbatere reala cu reprezentantii autoritatilor pentru a gasi solutii, astfel incat pacientii care au nevoie de tratament sa nu aiba de suferit din cauza lipsei medicamentelor.

ARPIM si APMGR sustin elaborarea unor politici sustenabile de finantare a sistemului de sanatate bazate pe o cooperare mai stransa intre industrie, autoritati si societatea civila”, se mai mentioneaza in comunicat.

Potrivit ultimului studiu publicat de Compania de cercetare Cegedim, valoarea medicamentelor eliberate pacientilor din Romania a fost in trimestrul trei al acestui an, cu 3,3 procente mai mica decat in aceeasi perioada a anului precedent, iar pe parcursul ultimelor 12 luni, cea mai mare scadere a consumului de medicamente s-a inregistrat in spitale.

Statisticile arata ca romania se afla printre ultimele tari din Europa in ceea ce priveste procentul din PIB alocat Sanatatii, cu 3,9 la suta fata de 9 la suta, media europeana. In aceste conditii cheltuielile pentru medicamente se ridica la valoarea de doar 80 de euro pe an „per capita”, in timp ce in alte tari, chiar si cele invecinate Romaniei, cheltuielile respective incep de la pragul minim de 150 de euro pe an.

 


Categorii: Actual, Business, Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*