O noua strategie de supraveghere si combatere a Hepatitei C

23 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii si presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP) au semnat astazi un parteneriat in acest scop.

 

Eugen Nicolaescu, Vasile Barbu

Aproape 2,3% din populatia Romaniei este infectata cu virsului hepatitei C, iar autoritatile sanitare sunt nevoite sa accepte ca aceasta afectiune plaseaza Romania intr-un nou Top al rusinii, in Europa.

 Avand in vedere incidenta crescuta a acestei boli in tara noastra, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a semnat astazi, impreuna cu presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), Vasile Barbu un Acord de Parteneriat, in scopul elaborarii si implementarii in comun a unei Strategii Nationale de combatere a Hepatitei C.

Vrem sa dam un semnal de seriozitate in colaborarea dintre autoritati, respectiv Ministerul Sanatatii, si asociatiile de pacienti”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu, insistand asupra faptului ca pacientii se afla in centrul tuturor politicilor ce vor fi elabrate de minister.

Nicio reusita in sistemul sanitar nu poate fi facuta fara colaborarea stransa cu asociatiile de pacienti. Noi vom coordona politicile in domeniu si tot ceea ce va insemna programe de sanatate si de preventie pentru anii 2014 – 2016, iar programul va fi intocmit pe indicatorii sanitari si pe asteptarile pacientilor. Stim ca banii sunt putini dar cu cat vor fi investiti mai bine, cu atat rezultatele vor fi mai bune”, a incercat sa explice Eugen Nicolaescu, cum imparte „doua paie la trei cai”.

 

La randul sau, presedintele ANPP, Vasile Barbu a aratat ca in prezent, terapia hepatitei C constituie o problema de buget si ca prin terapia actuala sunt vindecati numai 50% dintre pacienti, astfel ca ar fi necesara dublarea fondurilor pentru a creste accesul la tripla terapie.

Cu actuala procedura terapeutica, mai putin de jumatate dintre pacienti pot fi vindecati. Restul nu au nicio sansa”, apreciaza Vasile Barbu, adaugand ca asociatia pe care o coordoneaza face parte dintr-un grup de lucru pe diverse patologii, care incearca sa asigure acces la tratament si la recuperare pentru bolnavi.

In privinta bolilor transmisibile, Nicolaescu spune ca ar trebui sa se puna mai mult accent pe educatia pacientilor, reiterand mesajul dat ieri, cu prilejul Zilei Europene a Vaccinarii.

Presedintele ANPP a insistat asupra necesitatii colaborarii cu medicii de familie in acest sens, astfel imncat acestia, pe langa informarea si comunicarea cu pacientii, sa fie abilitati sa solicite si analize de diagnostic al infectiei cu hepatita C, precum anticorpii anti HVC.

 

Referitor la Carta alba a hepatitei, un proiect al ANPP, ministrul Eugen Nicolaescu a explicat ca apreciaza acest demers, aceasta carta fiind primul document prin care societatea civila romaneasca propune o politica publica privind combaterea hepatitei C.

Prin Carta Alba a hepatitei C, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP), cu sprijinul Asociatiei Europene a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA), propun autoritatilor din sanatate un parteneriat, in scopul elaborarii si implementarii in comun a unei Strategii nationale de combatere a hepatitei C.

Romania ocupa un loc fruntas intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste prevalenta hepatitei C. Statisticile epidemiologice recente indica existenta a peste 600.000 de romani infectati, dintre care 80% – 90% cu hepatita C in faza cronica.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*