Inspectia Sanitara de Stat se reinfiinteaza

23 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Pentru siguranta pacientului, interventiile chirurgicale vor aplica un  protocol elaborat de OMS, pe care majoritatea tarilor europene l-au implementat deja.

 

Dr. Adrian Pana – MS

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a criticat, astazi, activitatea organismele de control ale institutiei pe care o conduce, spunand ca „nu sunt foarte active”, motiv pentru care va reinfiinta Inspectia Sanitara de Stat (ISP), desfiintata in 2009 si transformata in directie de control a DSP-urilor judetene, ca organism de control de sine statator.

Declaratia a fost facuta intr-o conferinta de presa sustinuta cu ocazia semnarii unui protocol cu reprezentantii pacientilor, pentru elaborarea si implementarea unei Strategii Nationale privind combaterea hepatitei C.

Tot ca o masura de prevenire a infectarii cu virusul Hepatitei C, secretarul de stat Adrian Pana a anuntat ca Ministerul Sanatatii va introduce in prcatica medicala un protocol privind masurile de siguranta ale pacientului atunci cand acesta este supus unei interventii chirurgicale, elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care deja se implementeaza in multe tari din Uniunea Europeana si in Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie „Filantropia” din Capitala.

In momentul de fata lucram la un protocol care se refera la proceduri de sigurnata pacientului atunci cand au loc interventii chirurgicale. Protocolul este aplicat la Spitalul Filantropia”, a declarat secretarul de stat, mentionand ca in urmatoarele 2-3 saptamani, protocolul va fi prezentat pe site-ul institutiei.

 

Potrivit specialistilor, in prezent, principalele cai de transmitere a hepatitei C sunt percutane (peste 85%). Dintre acestea, cei mai frecventi factori de risc se regasesc in interventiile stomatologice, procedurile chirurgicale, transfuziile de sange si serviciile cosmetice.

Pentru manichiura sau pedichiura putem face doar actiuni de control (aici intervine rolul de control al ISP-ul care se vrea reinfiintat – n.r.). Este important insa ca populatia sa fie constienta de riscurile la care se expune si sa ceara sa vada daca briciul este steril sau la cosmetica, daca ustensilele sunt sterilizate. La medic, acest lucru poate fi usor verificat, deoarece el desigileaza instrumentarul, seringa in fata pacientului”, a mai spus dr. Pana.

In 2009, Inspectia Sanitara de Stat s-a transformat in Directie de Control si Sanatate Publica si de atunci functioneaza in directa subordonare a Directiei de Sanatate Publica. Odata cu aceasta trnsformare, Guvernul Boc a micsorat si numarul inspectorilor de control, astfel ca activitatea a scazut in randament, asa cum era de asteptat.

La Buzau, actualul director executiv al Directiei de Sanatate Publica, dr. Venera Acsinte, a fost ultimul inspector-sef al ISP.


Categorii: Actual, Institutii

Adaugati un comentariu


 

*