80 de politisti buzoieni au donat sange in cadrul Campaniei „Salveaza vieti” lansata de Centrul de Transfuzii

27 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Ei se adauga astfel pompierilor, militarilor si jandarmilor care si-au oferit sangele pentru a veni in sprijinul spitalelor buzoiene dar si din alte judete, care se confrunta cu o criza acuta de lichid vital in aceasta perioada.

 

Sange de politist pentru salvarea unor vieti

Sange de politist pentru salvarea unor vieti

Politistii Inspectoratului de Politie Judetean Buzau, in frunte cu comandantul, comisar sef Laurentiu Pantazi, au raspuns apelului lansat de Centrul de Transfuzii Sangvine Buzau, de a contribui la constituirea rezervelor de sange, dorind astfel sa ii ajute pe cei aflati in suferinta.

Inspectoratul de Politie Judetean Buzau a raspuns apelului lansat de Centrul Judetean de Transfuzie Sangvina, care se confrunta cu o criza majora in ceea ce priveste rezervele de sange, pe fondul solicitarilor tot mai mari din ultima perioada si a lipsei donatorilor. Astfel, in zilele de 26 si 27 septembrie, aproximativ 80 de politisti de la mai multe structuri ale inspectoratului au donat sange, pentru a-i ajuta pe cei aflati in suferinta”, precizeaza Biroul de presa al IPJ Buzau.

Participarea la aceasta actiune a fost benevola, politistii intelegand ca in acest mod pot salva viata unui copil, a unui parinte, a victimelor accidentelor de circulatie ori a altor intamplari nefericite, mentioneaza aceeasi sursa.

Prin gestul lor, cei 80 de politisti s-au alaturat pompierilor, jandarmilor si militarilor buzoieni care au donat sange in aceasta luna, in care din cauza inceperii muncilor agricole s-a imputinat numarul donatorilor obisnuiti, venind astfel in sprijinul bolnavilor care au nevoie de transfuzii pentru a trai.

 

Adriana Craciun, director Transfuzii Buzau

Adriana Craciun, director Transfuzii Buzau

Gestul politistilor buzoieni este cu atat mai apreciat de conducerea Centrului de Transfuzii cu cat, in ultima perioada, potrivit directorului institutiei, biolog Adriana Craciun, s-au inregistrat „abia in jur de 30 de donatori pe luna, in contextul in care necesarul de sange pentru spoitale este la fel de mare ca in restul anului si, in plus, majoritatea judetelor au fost afectate de virusul West-Nyle, care nu a mai permis recoltarea si prelucrarea sangelui pentru transfuzii. Probabil, asa cum se stie, din sangele recoltat se fac 3-4 produse din sange, necesare, impreuna cu sangele sau separat, in cantitati mari, nu numai la interventii chirurgicale obisnuite, care pot necesita de la 2-3 pungi de sange la 10-15 in cazuri de traume majore sau de doua-trei ori pe atat in cazul unui tranplant, spre exemplu, In plus, produsele din sange sunt vitale celor cu leucemie si stim cu totii cat de multi copii avem cu aceasta afectiune. Nu putem ramane nepasatori la necazul si nevoia acestora, de aceea am facut acest apel, la care multumim din suflet celor care au raspuns: pompieri, politisti, jandarmi si angajati ai unor unitati militare. Cu sangele donat de ei am reusit sa refacem stocul de sange si produse atat de necesare in salavarea unor viet”, explica Adriana Craciun.

 

Rezerva de sange a fost refacuta

Rezerva de sange, refacuta cu ajutorul politistilor

Centrul de Transfuzii Buzau a fost si a ramas unul dintre cei mai importanti furnizori de sange si produse din sange din tara, dupa centrul de Hematologie Bucuresti. Cei mai multi donatori se inregistreaza in lunile in care se apropie marile sarbatori religioase, Craciun, Paste si altele, in care multi buzoieni merg sa doneze sange in schimbul bonurilor de masa cu ajutorul carora isi permit sa sarbatoreasca cu masa plina de bunatati, macar de cateva ori pe an. Cei mai multi dintre donatorii care in urma cu zece-cincisprezece ani donau regulat nu mai sunt insa disponibili, unii pentru ca au imbatranit, iar maduva nu se mai regenereaza si nu mai poate improspata sangele, iar cei tineri au plecat, in masa, la lucru in strainatate, asa ca probabil au devenit donatori in tarile de adoptie, ajutand acolo spitalele sa salveze vieti.

Din pacate, multi dintre semenii nostri nu constientizeaza cat de important este sa doneze sange, decat atunci cand au nevoie pentru a salva viata cuiva drag sau apropiat si cand, disperati, ar vrea sa doneze mai mult decat este permis. Multi au spus ca nu s-au gandit, inainte de a avea ei insisi nevoie, dar dupa ce au constientizat acest lucru, am avut surpriza placuta ca o parte dintre ei sa se intoarca si sa devina donatori, chiar daca problema lor era rezolvata”, a mai spus directorul Centrului de Transfuzii Buzau, indemnand intreaga populatie eligibila pentru donare (varsta intre 18-55 de ani, greutate de peste 50 de kilograme si fara a suferi de vreo boala contagioasa) sa devina donatori, astfel putand salva vietile aflate in pericol si, in plus, improspatandu-si propriul sange.


Etichete: ,

Adaugati un comentariu


 

*