Organizatia Internationala pentru Combaterea Tuberculozei vrea tigara electronica pe lista medicamentelor
84% din cazurile de cancer, 60% din cazurile de BPOC sau 14% din bolile cardiovasculare ale anului 2012, nu ar fi existat daca cei in cauza nu ar fi fumat.
Problema controversata a nocivitatii sau utilitatii tigarii electronice a fost din nou pusa pe tapet, la sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia celei de-a 44-a conferinte mondiale privind sanatatea respiratorie, ce a avut loc la Paris. Intr-un comunicat remis cu aceasta ocazie, Organizatia internationala pentru combaterea tuberculozei si bolilor respiratorii atrage atentia asupra riscurilor la care se expun fumatorii care folosesc tigarile electronice, argumentand ca „niciun studiu stiintific nu a demonstrat absenta efectelor nocive ale acestor produse”.
Subliniind potentialul impact negativ pe care nicotina, in orice cantitate, il poate avea asupra dezvoltarii creierului la adolescenti si riscul dependentei la nicotina la care sunt expusi tinerii, organizatia cere o reglementare mai stricta a fabricarii, promovarii si comercializarii tigarilor electronice, solicitand totodata ca aceste produse sa fie incluse pe lista medicamentelor pentru a se putea exercita astfel un control mai strict al lor si al modului in care acestea ajung la consumatori.
Este insa putin probabil ca acest deziderat sa fie pus in aplicare, tinand cont si de faptul ca la inceputul lunii trecute, un proiect european similar a fost respins de catre Parlamentul European. Organizatia internationala mai solicita ca, in cazul in care tigarile electronice nu vor fi incluse in lista medicamentelor, sa fie interzisa orice fel de reclama la aceste produse, vanzarea lor catre minori si folosirea acestora in locuri publice.
Nocivitatea tigarilor electronice ramane insa o problema ce nu a fost inca pe deplin dovedita, intr-un raport din luna iulie al Organizatiei Mondiale a Sanatatii mentionandu-se ca „siguranta tigarilor electronice nu a fost dovedita stiintific”, in timp ce autoritatile sanitare sustin ca nu au suficiente date pentru a stabili impactul tigarilor electronice asupra sanatatii pe termen mediu si lung si, in consecinta, nu pot determina nivelul de siguranta al acestor produse. Singurul lucru stabilit cu certitudine este acela ca nivelul de periculozitate al e-tigarilor este mult mai mic decat cel al tigarilor cu tutun, care ucid peste cinci milioane de persoane in fiecare an, cercetatorii si medicii fiind de acord in acesta privinta.
Fumatul este principala cauza a declansarii unor boli grave si mai ales a Tuberculozei si cancerului pulmonar. „84% din cazurile de cancer, 60% din cazurile de BPOC sau 14% din bolile cardiovasculare ale anului 2012, nu ar fi existat daca cei in cauza nu ar fi fumat. Din punct de vedere medical, toate aceste cifre ar trebui privite altfel decat niste cifre seci: 45.000 de romani ar fi putut sa nu faca infarct miocardic, 60.000 ar fi putut evita accidentul vascular, 800.000 ar fi putut sa nu aiba simptome de BPOC, iar 7.800 de oameni ar fi putut sa ocoleasca grupul celor diagnosticati cu cancer pulmonar, cu conditia «sa nu fi fumat»”, a subliniat dr. Magdalena Ciobanu, cu prilejul Zilei Europene a Ex-fumatorilor.
Mult mai putini ar fi decedat daca statul, societatea i-ar fi incurajat si sustinut sa nu se apuce de fumat in adolescenta, sustin specialistii, care atrag atentia ca pe langa costurile directe, fumatul produce si costuri indirecte: absenteismul la munca din cauza fumatului, priduce statului roman pierderi de aproximtiv 610.000 de euro; cu BPOC sau cancer pulmonar oamenii se vor pensiona mai devreme, unii chiar mor din aceste cauze, statul pierzand din neincasarea taxelor si impozitelor de la acestia cam 26 milioane de euro, dupa calculele CE. „Factura” pentru fumat este insa achitata din contributiile tuturor la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) care deconteaza, doar pentru bolile cardiovasculare generate sau agravate de fumat, peste 200 de milioane de euro.