Pacientii cu afectiuni cronice raman fara tratamente

2 martie 2016 | 0 comentarii |

Acestia se plang de faptul ca le este din ce in ce mai greu sa isi gaseasca medicamentele necesare, iar in cele mai fericite cazuri, isi primesc tratamentul cu intarziere.

 

farmacieBolnavii care sufera de afectiuni cronice au semnalat o noua situatie foarte grava, care se acutizeaza de la o zi la alta, in ceea ce priveste tratamentele care ii tin in viata. Acestia atrag atentia autoritatilor ca tot mai multe medicamente de care au nevoie au disparut din farmacii, iar multi dintre ei nu isi mai pot urma tratamentul sau, in cele mai fericite cazuri, primesc medicamentele cu intarziere. Aceasta problema a mai fost semnalata in ultima perioada, insa de aceasta data pacientii sustin ca s-a atins punctul critic, asa ca au decis sa demareze o campanie nationala pe care au denumit-o „STOP disparitiei medicamentelor din Romania!”. Initiatoarea acestui demers este Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, al carei presedinte, Radu Ganescu,  a anuntat lansarea campaniei in cadrul unei conferinte de presa, in care a vorbit pe larg despre problema lipsei medicamentelor, facand apel la autoritati sa ia masuri in acest sens.

Pentru ca apelurile similare facute pana acum nu au avut niciun rezultat, campania demarata pe 1 martie isi propune sa aduca in atentia opiniei publice si a autoritatilor cat mai multe cazuri concrete de pacienti cronici care nu isi mai pot urma tratamentul din cauza ca medicamentele de care au nevoie au disparut din farmacii.

 

Radu Ganescu

Radu Ganescu

Radu Ganescu sustine ca viata acestor pacienti este pusa in pericol, chiar si in cazul celor care pot fi considerati mai norocosi, pentru ca isi fac rost de medicamente mai tarziu decat atunci cand au nevoie de ele. Ganescu spune ca daca situatia nu se va indrepta, multi dintre acestia nu vor mai putea supravietui un an. „Daca vom continua in acest ritm, multi dintre noi nu vor mai apuca sa vada primavara lui 2017. Aceasta problema a lipsei medicamentelor nu o intampina numai pacientii cronici, dar multi dintre acesti pacienti sunt in pericol de a-si pierde viata din cauza lipsei tratamentului”, a precizat presedintele COPAC, in cadrul conferintei. In opinia sa, la aceasta situatie s-a ajuns ca urmare a masurilor luate de autoritatile din Sanatate care au impus un pret al medicamentelor similar cu pretul minim din 10 state membre al UE. Producatorii nu au fost de acord cu aceasta prevedere, pentru ca cerand in schimb sa li se asigure si conditii similare cu cele din tarile respective, acest lucru nu s-a intamplat, asa ca au inceput sa nu mai distribuie anumite medicamente pe piata romaneasca, intrucat acestea au devenit nerentabile.

 

Iulian Petre

Iulian Petre

Demersul COPAC este sustinut si de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, a carei presedinte, Iulian Petre a solicitat Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sa vorbeasca despre situatia medicamentelor din Romania pentru ca bolnavii cronici sa stie ce ii asteapta. „Situatia medicamentelor este grava, critica. Vorbim despre o situatie de siguranta nationala pentru ca Romania nu poate sa asigure unele tratamente. Prin scaderea preturilor ne asteptam sa mai dispara medicamente. Ne temem ca masurile preconizate de scadere a preturilor vor duce la disparitia altor medicamente”, a precizat acesta in cadrul aceleiasi conferinte.

Ca exemple concrete, reprezentantii bolnavilor cronici spun ca medicamentul Madopar, destinat celor care sufera de Parkinson, a fost retras de pe piata, iar inlocuirea lui este foarte dificila, intrucat multi pacienti nu suporta noul medicament. Si in cazul pacientilor cu HIV, de la 1 iulie 2015, cand au fost impuse noile preturi, doua medicamente au fost retrase de pe piata din Romania.

 

04_medicamenteUn semnal de alarma similar a fost tras luna trecuta si de reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de medicamente, care au anuntat ca anul acesta risca sa dispara de pe piata romaneasca 123 de medicamente, care se vor adauga celor alte 700 care au fost retrase anul trecut. Ei au prezentat si propuneri pentru solutionarea acestor probleme, precizand ca au solicitat Parlamentului sa aprobe de urgenta introducerea calculului diferentiat al taxei clawback pentru a opri disparitia medicamentelor cu pret accesibil. Totodata, i-au popus ministrului Sanatatii ca toate grupele de produse, fie ca sunt originale, fie ca sunt generice, sa fie referentiate la acelasi cos de 12 tari, urmand ca Romania sa cumpere fie cel mai ieftin original din Europa, fie cel mai ieftin generic din Europa.

Raspunsul a fost unul vag, transmis printr-un comunucast de presa in care se preciza la acea vreme ca se va continua dialogul cu asociatiile producatorilor de medicamente si cu asociatiile de pacienti in ceea ce priveste politicile si legislatia medicamentului in Romania.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*