Palatul Victoria, iluminat în verde de Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe

5 octombrie 2024 | 0 comentarii |

Agenția Națională de Transplant a marcat Ziua Europeană a Donării printr-un eveniment în cadrul căruia Palatul Victoria din Capitală a fost iluminat în verde, culoarea tematică a campaniei din 2024 ce simbolizează speranța și solidaritatea față de cei care așteaptă un transplant.

 

Clebrată anual de Comisia Europeană și Consiliul Europei, în prima sau a doua sâmbătă din luna octombrie, în colaborare cu statele membre, Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe / European Day for Organ Donation and Transplantation (EODD), cu scopul de a spori numărul donatorilor de organe, pentru a îmbunătăți sistemele de transplant și pentru a asigura calitatea și siguranța procedurilor de transplant. În ultimii 50 de ani, transplantul a devenit o practică medicală de succes la nivel global, reprezentând uneori singura opțiune pentru cei care suferă disfuncții majore ale unor organe.

Marcată anul acesta pe 5 octombrie, Ziua Europeană a Donării (EDD) este găzduită de Lituania, care deține și președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și are ca obiectiv sensibilizarea opiniei publice cu privire la donarea de organe care salvează vieți. Campania din această zi își propune să onoreze persoanele care au donat și familiile acestora și, în același timp, să transmită mesaje de mulțumire profesioniștilor din domeniul sănătății, care salvează vieți prin donare și transplant de organe.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, peste 52.000 de pacienți din Europa erau înscriși pe listele de așteptare pentru un transplant la afârșitul anului 2022. Pentru a promova donarea de organe voluntară, neremunerată, salvatoare de vieţi omeneşti, mai multe clădiri importante din Europa vor fi iluminate în verde.

 

În România, Agenția Națională de Transplant (ANT) marchează Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe, printr-un eveniment în cadrul căruia Palatul Victoria va fi iluminat în verde, culoarea tematică a campaniei din 2024, ce simbolizează speranţa şi solidaritatea faţă de cei care aşteaptă un transplant.

Sâmbătă seară, începând cu ora 19.00, dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al ANT, alături de reprezentanți ai Societății Studențești de Chirurgie din România (SSCR), ai Societății Studenților Mediciniști (SSMB), ai Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” (UMFCD) și pacienți transplantați susțin donarea de organe printr-un eveniment organizat în Piața Victoriei din București, pentru a sensibiliza românii asupra importanței donării.

„E nevoie ca societatea românească să înțeleagă faptul că devenind donator de organe, o persoană aflată în moarte cerebrală, se pot salva până la opt vieți prin actul donării de organe și se pot îmbunătăți încă 100 de vieți prin donarea de țesuturi și celule. Transplantul de organe este un tratament curativ pentru miile de pacienți care figurează pe listele de așteptare, dar este direct dependent de sensibilitatea populației de a înțelege că fără donare acest tratament nu poate fi efectuat”, atrage atenția, dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al ANT.

 

Transplantul salvează multe vieți și restabilește funcții esențiale acolo unde nu există alternative cu eficiență comparabilă, dar această opțiune devine imposibilă în lipsa organelor pentru transplant.

În România, activitatea de transplant de organe s-a menținut la un nivel foarte scăzut în ultimii ani, din cauza numărului mic de donatori de organe. Aproape 5.000 de români se află pe listele Registrului Național de Transplant, în așteptarea unui organ salvator (inimă, plămân, ficat, rinichi, cornee, os-tendon), iar în ultimii 4 ani, peste 400 de români au murit în așteptarea unui transplant care nu a mai venit. Anul trecut, în țara noastră s-au realizat circa 300 de transplanturi de organe, comparativ Spania, spre exemplu, unde au fost aproape 6.000.

În încercarea de a schimba această situație, ANT a încheiat recent, un protocol de colaborare cu UMFCD, prin care studenții mediciniști și-au asumat ,,misiunea” de a informa studenții din alte facultăți din România despre donarea de organe și țesuturi și impactul acestui act asupra vieților omenești.

Rinichii sunt cel mai frecvent transplantat organ, dar frecvent transplantate sunt și ficatul, plămânii și inima. Intestinul subțire și pancreasul pot fi, de asemenea, transplantate, iar noi tipuri de transplant sunt în continuă dezvoltare. Toate organele pot fi donate după deces, iar donatorii vii pot dona un rinichi, sau o parte din ficat.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*