Pancreatita acută, o urgență gastroenterologică ce impune intervenție rapidă

3 iulie 2025 | 0 comentarii |

Medicul gastroenterolog buzoian Monica Grigore explică pe înțelesul tuturor ce este pancreatita acută, care sunt cauzele favorizante și cum trebuie gestionată această afecțiune frecventă, pentru a evita evoluția imprevizibilă și gravă pe care o poate avea dacă nu este diagnosticată și tratată la timp.

Pancreatita acută reprezintă un proces inflamator al pancreasului și al țesuturilor adiacente, care determină eliberarea enzimelor pancreatice în parenchimul glandei, în țesuturile din jur și în circulația sistemică a sângelui. Are manifestare severă și potențial evolutiv imprevizibil și grav în aproape 20% din cazuri, de aceea necesită diagnostic și tratament prompt.

Pancreatita acută are o incidență între 4,6 și 100 cazuri /100.000 locuitori în Europa, dar unele studii necroptice sugerează că boala este încă mult subdiagnosticată. Cele mai multe cazuri sunt întâlnite în estul și nordul continentului, unde etiologia dominantă este consumul de alcool și afectează preponderent bărbații, în timp ce în sudul Europei, litiaza biliară este principalul factor etiologic și afectează mai ales femeile. 80% din cazuri sunt determinate de litiaza biliară (pietre la vezica biliară) și consumul de alcool. Mortalitatea generală variază între 6% și 20%, în funcție de gravitatea și formele etiologice ale afecțiunii.

Pancreatita acută poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la adulții cu vârste între 30 și 70 de ani. Apare brusc și poate dura câteva ore sau zile. Diagnosticarea cât mai rapidă și instituirea tratamentului adecvat sunt esențiale, în caz contrar, boala putând duce la complicații severe și afectarea altor organe. Episoadele repetate de inflamație acută duc la deteriorarea permanentă a pancreasului și instalarea pancreatitei cronice.

Pancreatita acută- descriere generală

Într-un interviu din cadrul campaniei de informare și conștientizare a publicului larg, derulată de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, unde 9% dintre pacienții înternați anul trecut în Compartimentul Gastroenterologie au prezentat pancreatită acută, medicul gastroenterolog Monica Grigore explică ce este pancreatita acută și cum trebuie manageriată această afecțiune care poate duce la complicații grave și afectarea altor organe din corp.

Pancreatita acută reprezintă un proces inflamator acut al pancreasului, care poate asocia inflamație la nivel local (răspândită la țesuturile din jurul pancreasului) sau sistemic (cu răsunet asupra altor organe și sisteme de organe). Este una dintre cele mai frecvente urgențe gastroenterologice, care necesită spitalizare și care poate fi clasificată în pancreatită acută edematoasă (80% din cazuri – cu evoluție favorabilă) și pancreatită acută necrotizantă (20% din cazuri). Pancreatita acută necrotizantă reprezintă forma severă, ce presupune prezența de colecții fluide și necrotice peripancreatice, ce pot fi însoțite de insuficiențe de organ. Aceste colecții se pot remite spontan, dar se pot complica suplimentar (având risc de suprainfectare) sau pot persista și se pot încapsula, formând pseudochiste pancreatice. Uneori, episoadele repetate de pancreatită acută pot duce la apariția unor modificari cronice ale parechimului pancreatic, cu dezvoltarea pancreatitei cronice. Acest lucru se întâmplă îndeosebi în prezența unor factori de risc suplimentari, cum sunt consumul cronic de alcool și fumatul”, explică dr. Monica Grigore.

Cauze și factori de risc

Pancreatita acută apare atunci când enzimele digestive produse de pancreas sunt activate în interiorul organului, provocând autodigestie și inflamație.

,,Cele mai frecvente cauze în pancreatita acută (80% din cazuri) sunt reprezentate de litiaza biliară, consumul de alcool și hipertrigliceridemia. Acestora li se adaugă cauze mai rare precum cea tumorală, infecțioasă, medicamentoasă, autoimună, post-ERCP și nu în ultimul rând, idiopatică, atunci când în ciuda unor investigații repetate nu poata fi identificată o etiologie certă”, spune medicul gastroenterolog buzoian, care menționează că principalele etiologii întâlnite „au fost biliară și alcoolică, dar am întâlnit și cazuri de pancreatite metabolice secundare hipertrigliceridemiilor familiale sau de pancreatite acute în context tumoral”.

Principalul simptom care indică pancreatita acută este „durerea intensă cu debut brusc în epigastru sau chiar în întregul etajul abdominal superior, cu iradiere caracteristică «în bară» și uneori spre spate. Durerea odată instalată se intensifică rapid și poate persista ore sau zile și, de obicei, este însoțită de greață, vărsături, distensie abdominală și absența tranzitului intestinal. În unele cazuri, îndeosebi în pancreatita acută de cauză biliară, pacienții pot prezenta și icter obstructiv, secundar litiazei coledociene”, detaliază dr. Monica Grigore.

Diagnostic și tratament

Dr. Monica Grigore menționează că diagnosticul pancreatitei acute se va face în spital și „se bazează pe istoricul medical și prezența unor criterii clinice, biologice și imagistice. Criteriul clinic este reprezentat de durerea intensă cu caracterele menționate mai sus, iar cel biologic este dat de valorile mult crescute ale lipazei serice (de 3x limita superioară a normalului), determinate în urma analizelor de laborator. Criteriul imagistic se referă la modificări caracteristice imagistice pentru pancreatită acută, la examinarea ecografică, CT sau RMN. Pentru a avea un diagnostic pozitiv este necesară prezența a cel puțin două din cele 3 criterii enumerate”, explică medicul.

Confirmarea diagnosticului impune ,,reechilibrarea volemică și hidratarea intravenoasă, tratamentul antialgic și menținerea pacientului pe nemâncate până la ameliorarea durerilor abdominale” – etape importante în managementul pancreatitei acute. „Odată ameliorată durerea abdominală și reluată toleranța digestivă, e important ca, în momentul reluării alimentării pe cale orală, pacientul să consume o dieta săracă în grăsimi. Managementul ulterior variază și în funcție de etiologia pancreatitei. De exemplu, în cazul pancreatitei etanolice este necesară sistarea consumului de alcool, în cazul celei prin hipertrigliceridemie se va iniția tratament hipolipemiant, iar în cazul pancreatitei de etiologie litiazică, pacientul va fi îndrumat către chirurgie, în vederea efectuării colecistectomiei”, detaliază dr. Monica Grigore.

Prevenție 

Oricine a avut un episod de pancreatită acută cauzată de alcool ar trebui să renunțe definitiv la alcool, pentru a preveni atât reapariția unui alt episod de pancreatită acută, cât și progresia către o pancreatită cronică. De asemenea, fumatul crește riscul de progresie către forma cronică a acestei afecțiuni, așa că medicii recomandă renunțarea la fumat.

Majoritatea primelor episoade de pancreatită acută care nu sunt cauzate de consumul de alcool sau de fumat nu pot fi prevenite. Totuși, printr-un stil de viață echilibrat se poate preveni formarea de calculi biliari. Evitarea scăderii rapide în greutate și menținerea unei greutăți normale printr-o dietă echilibrată și sport, pot contribui la prevenire pancreatitei acute asociate litiazei biliare.

Dacă pancreatita acută a fost cauzată de un calcul biliar, se recomandă colecistectomia – intervenția chirurgicală de îndepartare a vezicii biliare -, pentru a preveni un nou episod. Interventia chirurgicală de îndepărtare a veziculei biliare se efectuează, de obicei, laparoscopic, minim invaziv, dar în situatii foarte rare (sub 0,5%) poate fi necesară intervenția chirurgicală clasică, dacă există riscul ca leziunile sau anatomia locală să pună în pericol viața pacientului.

Atunci când pancreatita acută este cauzată de un anumit medicament, se recomandă întreruperea imediată a acestuia.


Adaugati un comentariu


 

*