Premieră medicală națională: Transplant de os femural, realizat de echipa dr Adyb-Adrian Khal, la Oradea

16 iulie 2024 | 0 comentarii |

Medicii Secției Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Pelican Medicover au salvat piciorul unei tinere din Mediaș, în urma rezecției unei tumori extensive și reconstrucția femurului cu alogrefă osoasă masivă prelevată de la un donator din Franța.

 

O intervenție chirurgicală deosebit de complexă a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, la Spitalul Pelican – Medicover din Oradea. În premieră națională, o echipă coordonată de medicul chirurg ortoped francez Adyb-Adrian Khal, originar din Oradea, a schimbat viața unei tinere din Mediaș, în vârstă de 32 de ani, căreia i-a fost slavat membrul stâng inferior prin reconstrucția femurului cu alogrefă osoasă masivă prelevată de la un donator din Franța.

Premiera constă în faptul că este ste prima dată când folosim un os întreg pentru reconstrucția unei situații ortopedice particulare și anume o patologie tumorală. Tot premieră este și faptul că, pentru reconstrucția femurului s-a folosit o alogrefă masivă (un os întreg) și, datorită acordurilor bilaterale care există între instituțiile din Franța și Spitalul Pelican Medicover, această alogrefă a venit din Franța. Am reuşit astfel salvarea membrului inferior al unei paciente tinere, în vârstă de 32 de ani, care suferea de o tumoră osoasă agresivă, la nivelul femurului. Am reuşit să-l rezecăm, în primă etapă şi apoi să-l reconstruim, cu o tehnică chirurgicală larg utilizată la nivel european, dar în premieră în România. Am folosit o grefă masivă de femur, de aproape 28 de cm, luată din Banca de Ţesut Osos din Franţa”, au explicat dr. Adyb-Adrian Khal și dr. Erika Bimbo-Szuhai, medic primar ATI, într-o conferință de presă.

 

Beneficiara transplantului a suferit în copilărie o fractură a femurului stâng, în urma unei căzături pe gheaţă, iar la vârsta de nouă ani a fost diagnosticată cu patologie osoasă complexă, cu o identitate particulară. În ultimii 22 de ani, ea a suferit multiple intervenţii chirurgicale, dar situaţia i s-a agravat, iar încercarea de a găsi soluții în țară și în străinătate părea imposibilă. Până acum șase ani am avut o viață normală. De atunci am început să am un mers șchiopătat și să am dureri, a devenit mai complicat. De la începutul acestui an am început să merg în cârje. Nu mi-a afectat serviciul, pentru că am muncă de birou, dar era inconfortabil. Nu puteam să alerg, nu puteam să fac niciun fel de sport, nu puteam să merg mult pe jos”, spune pacienta.

La Spitalul Pelican din Oradea, echipa condusă de dr. Adyb-Adrian Khal, medic chirurg ortopedie-traumatologie și ortopedie oncologică, referent național tumori osoase regiunea Sud (PACA), Franța, alături de dr. Octavian Maghiar, medic rezident chirurgie generală și dr. Cătălin Țapoș, medic rezident ortopedie-traumatologie, a realizat intervenția salvatoare, cu suportul dr. Erika Bimbo-Szuhai, medic primar ATI, care a coordonat pregătirea preoperatorie și anestezia.

 

Intervenția chirurgicală s-a derulat pe parcursul a peste șapte ore, iar în prima parte a operației s-a realizat rezecția, fiind înlăturată porţiunea de os bolnav. Ulterior, s-a realizat reconstrucţia osoasă (cu „sculptura” alogrefei pentru gazdă) şi în final, reconstrucţia părţilor moi.

Dr. Adyb-Adrian Khal a precizat că nu s-a înregistrat nicio complicaţie intraoperatorie, care să pună în pericol viaţa pacientei, iar după două zile la Terapie Intensivă, pacienta a fost transferată, în cursul zilei de luni, pe secţia Ortopedie. Controalele radiografice efectuate de dimineaţă sunt satisfăcătoare, a spus medicul, care a subliniat că pacienta nu este un caz oncologic, nu vorbim despre chimioterapie, dar tumorile benigne osoase într-adevăr se încadrează în chirurgii complexe asemănătoare cu cele de salvare a membrelor în cazuri oncologice”, iar la sfârșitul acestei săptămâni, ea va părăsi spitalul, urmând să efectueze tratament de recuperare într-o unitate specializată.

Fără această intervenţie, pacienta ar fi rămas invalidă şi fără o calitate a vieţii care să-i asigure buna funcţionare pe toate planurile”, a mai spus medicul chirurg ortoped, care estimează că starea femeii va reveni la normal în 6 – 8 luni.

 

Echipa medicală a explicat faptul că folosirea osului pentru transplant este net superioară reconstrucţiilor protetice, deoarece este o reconstrucţie biologică se integrează mult mai bine în scheletul uman, este durabilă şi anatomică. Osul, fiind prelevat cu toate inserţiile lui tendinoase, permite şi reinserarea tuturor muşchilor şi tendoanelor pe os, astfel încât pacientul să-și recapete funcţionalitatea.

În reconstrucția osoasă masivă există, în general, două mari posibilități: reconstrucțiile protetice tumorale sau reconstrucțiile biologice, cele din urmă fiind alogrefe sau autogrefe vascularizate sau nevascularizate. Dacă este să comparăm cele două mari posibilități, un transplant osos oferă avantaje net superioare reconstrucțiilor protetice. În primul rând, salvăm capital osos, fiind o reconstrucție biologică se integrează mult mai bine în scheletul uman, este o reconstrucție durabilă și este o reconstrucție anatomică, care pe lângă partea de schelet osos ne permite și reinserția mușchilor, tendoanelor, adică pacientul va fi perfect funcțional”, a explicat dr. Adyb-Adrian Khal.

 

Din păcate, spune medicul, tumorile aparatului locomotor se supun, încă, în multe ţări, unui tratament radical – amputaţia, având un impact psihologic semnificativ pentru pacient, dar și un major impact social, cu privire la reinserţia sa în societate. Intervenția chirurgicală realizată la Oradea deschide calea unor noi intervenții de transplant osos în zona de nord-vest a țării și completează arsenalul terapeutic necesar salvării membrelor după traumatisme, infecții sau patologie tumorală.

La ora actuală, în 2024, noi, ortopezii oncologici din Europa, vreo 250, am trecut de bariera de a salva viaţa pacientului şi am ajuns la etapa superioară în care ne concentrăm pe redarea funcţionalităţii cât mai repede. Reuşim să oferim aici, la spitalul Pelican, în zona de vest a ţării, aceeaşi şansă la tratament unor pacienţi români – cam 400 de cazuri noi pe an în România, cu aceleaşi rezultate oncologice ca şi în Franţa. Ei nu vor mai fi nevoiţi să meargă în străinătate, cu costuri mult, mult mai mari. Datorită colaborării dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi reţeaua Medicover în care este spitalul Pelican reuşim să oferim aceleaşi tratamente la noi, spre câştigul pacientului”, a afirmat dr. Adyb-Adrian Khal.

 

* Doctorul Adyb-Adrian Khal este originar din Oradea, cu mama româncă și tatăl sirian creştin. Și-a făcut studiile liceale la Colegiul „Emanuil Gojdu” din Oradea, iar cele medicale la Cluj-Napoca. A urmat specializări în Franţa şi Italia, ca medic chirurg ortopedie-traumatologie şi ortopedie oncologică, iar în prezent este referent naţional tumori osoase pentru regiunea Sud din Franţa. De cinci ani lucrează la Spitalul universitar din Marsilia, iar de cinci luni vine și în Oradea, oraşul său natal, pentru a-și ajuta semenii din zonă şi din partea de vest a ţării.

Cred că acum, în secţia de Ortopedie a spitalului, foarte bine dezvoltată, venind cu aceste noutăţi din sfera tumoral ortopedică, vom reuşi să acoperim întreaga gamă vastă de patologii ortopedice. Ne dorim să fim un reper important la nivel naţional pentru patologia ortopedică complexă. Iar strict pe partea de oncologie, nu sunt centre în ţară decât în Bucureşti. Dorim ca și pe zona de vest, să devenim noi reperul, prin apartenenţa la societăţile ştiinţifice, prin colaborările europene. Vrem să le dăm o speranţă pacienţilor români care au aceste nevoi, pentru că peste hotare, intervenţiile sunt mult mai scumpe. Nu în cele din urmă, vrem să punem România, Oradea, pe harta europeană şi internaţională a chirurgiei oncologice musculo-scheletale”, a transmis medicul.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*