Problematica europeana a mediului, dezbatuta cu agentii economici buzoieni

30 august 2013 | 0 comentarii |

Este extreme de important pentru sanatatea populatiei sa tinem sub control modul in care agentii economici isi gestioneaza deseurile, dar si sa le venim in ajutor, usurandu-le activitatea de raportare in acest sens”, sustine Ionut Apostu, directorul Agentiei pentru Pritectia Mediului.  

 

apostu 3Centrul de Informare Europe Direct Buzau, gazduit de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Buzau, si Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Buzau, au organizat seminarul cu tema „Problematica mediului in Uniunea Europeana”, la care au participat marii agenti economici din judet.

De modul in care gestionam problemele mediului depinde sanatatea noastra, a tuturor si chiar viata planetei. Este important sa avem permanent in vedere protejarea mediului inconjurator si modul in care colectam si neutralizam deseurile, mai ales la nivel industrial, dar in acelasi timp, racordandu-ne la normele europene, sa venim si in sprijinul agentilor economici, punandu-le la dispozitie aplicatii de raportare online. In acest fel, de pe de o parte protejam copacii prin economia de hartie, iar pe de alta, venim in sprijinul operatorilor economici care vor economisi timp si forta de munca”, a declarat Ionut Apostu, directorul executiv al APM Buzau.

Temele de discutii abordate in cadrul seminarului au fost legate, in principal, de Sistemul Integrat de Mediu si de gestionarea informatiilor in domeniul protectiei mediului, care incepand cu luna mai 2013 au intrat in functiune, astfel ca agentii economci nu mai sunt nevoiti sa-si blocheze un om care sa meraga luna de luna cu o hartie la Agentia de mediu, pentru a-si raporta cantitatile de deseuri produse, respectiv, neutralizate, ci pot face asta electronic.

 

apostu 1Agentii economici participanti la seminar au pus intrebari si au initiat discutii in special legate de depunerea online a cererilor privind eliberarea/reavizarea actelor de reglementare.

Acest interes al agentilor economici pentru tematicile abordate vine si din faptul ca, incepand cu data de 10 aprilie 2013, toti operatorii economici si persoanele fizice care solicita eliberarea sau revizuirea actelor de reglementare trebuie sa ne transmita cererile atat in format traditional, pe hartie, cat si online, electronic, prin intermediul subsistemului SIM.Webform.Public, implimentat in cadrul Sistemul Integrat de Mediu. Raspunsul nostru va depinde de existenta cererii in cele 2 formate, electronic si scriptic. De asemenea, un mare beneficiu al acestui sistem va fi faptul ca agentii economici vor putea trimite raportarile specifice in format electronic, on line, prin acest sistem”, a punctat Ionut Apostu.

Potrivit aceleiasi surse, sistemul electronic integrat va fi extins, astfel incat in aceasta toamna vor fi accesibile si alte aplicatii, perspective fiind aceea ca toate raportarile de mediu sa fie regasite intr-o baza de date nationala si europeana, la care se va avea acces atat la nivel local cat si central – Ministerul Mediului, cat si de oriunde din Europa, in vederea gestionarii mai eficiente a mediului.

Multi dintre agentii economici buzoieni sunt deja familiarizati cu aplicatia, dar cei  care mai au nelamuriri pot apela la specialistii APM Buzau pentru a li se acorda consultant gratuita, mai spune Ionut Apostu.


Categorii: Dezbateri, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*