„Necesitatea constientizarii riscului cardiovascular” si accesul la tratament, teme dezbatute de farmacistii buzoieni

27 februarie 2013 | 0 comentarii |

Colegiul Farmacistilor Buzau, in colaborare cu compania Glenmark au organizat Simpozionul cu tema „Accesibilitatea la tratament a pacientilor cu Cardiopatie Ischemica”, la care invitat de onoare a fost presedintele Colegiului National, prof. dr. Dumitru Lupuliasa.

 

Dumitru Lupuliasa si Razvan Prisada

Peste 150 de farmacisti buzoieni au fost astazi, pentru cateva ore, „actori”  ai unui eveniment pe care l-au marcat cum se cuvine, intr-un cadru elitist, la Sala Vieneza a Hotelului Grand.

Invitat de onoare, la simpozionul cu tema „Accesibilitatea la tratament a pacientilor cu Cardiopatie Ischemica” , organizat de Colegiul Farmacistilor Buzau, in colaborare cu Compania farmaceutica Glenmark, a fost prof. dr. Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

 Maestru al multora dintre ei, profesorul i-a captat, asa cum o face de obicei, prin eleganta discursului si consistenta noutatilor pe care le-a impartasit si colegilor de la Buzau. „Dislipidemia si factorii de risc cardiovasculari – Medicamente antidislipidemice”, „Rolul statinelor in terapie si profilaxie. Clase farmacologice ale statinelor”, „Farmacocinetica”, „Farmacodinamica” si alte cateva subiecte de mare actualitate au constituit tot atatea motive pe care profesorul le-a adus in atentia colegilor sai de la Buzau, apreciind ca esential accesul pacientilor cu boli cardiovasculare la medicamentele cele mai eficiente.

 

In cadrul aceluiasi eveniment, farmacistii buzoieni si presedintele Colegiului National au discutat despre situatia actuala a medicamentelor novative existente pe piata, dar si despre posibilitatea recuperarii arieratelor pe care casa de sanatate le are catre farmacisti, unele facturi nefiind decontate de acum trei ani. Presedintele Lupuliasa a promis ca va sprijini cu tot ce-i sta in putinta demersurile farmacistilor buzoieni si chiar astazi a avut o scurta intalnire cu Cornel Vasilescu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

Discutiile libere care au urmat au dat posibilitatea multora dintre participanti sa-si aminteasca de frumosii ani ai studentiei si mai ales de ceea ce au invatat, potrivit preceptelor transmise peste generatii, de marele Hypocrat. Totodata, masa festiva cu care s-a incheiat evenimentul de astazi a vrut sa constituie un preambul la Ziua Martisorului si Ziua Femeii (marea majoritate a farmacistilor fiind femei), care „bat” la usa.

 

Razvan Prisada

Cardiopatia ischemica este cea mai frecventa boala cardiaca, iar asupra ei se concentreaza atat atentia medicilor, farmacistilor si cercetatorilor, cat si a publicului larg, pentru ca afecteaza o mare parte a populatiei si genereaza un numar impresionant de decese, ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, fie ea coronariana, cerebrala sau periferica. Tocmai de aceea este necesar ca oamenii sa  constientizeze importanta sanatatii lor, sa fie incurajati sa ia masurile necesare pastrarii starii de sanatate, iar daca boala a fost instalata, este foarte important ca ea sa fie tratata la timp si corespunzator, accesul la medicamentele cele mai eficiente fiind o conditie esentiala a vindecarii sau, cel putin, a stoparii evolutiei bolii. Tocmai din aceste motive a fost abordata aceasta tematica la Simpozionul se astazi, iar profesorul Lupuliasa a accentuat necesitatea accesului pacientului la tratament”, a declarat dupa inchiderea lucrrarilor, presedintele Colegiului faracistilor din Buzau, Razvan Prisada.


Adaugati un comentariu


 

*