Proiect romano-francez de prevenire si combatere a bolilor si drogurilor

14 mai 2014 | 0 comentarii |

Ministrul roman al Sanatatii si Ambasadorul Frantei au semnat un memorandum de cooperare pentru incuderea cartierului bucurestean Ferentari intr-un proiect prin care se urmareste scaderea incidentei HIV, hepatitei, tuberculozei si altor afectiuni respiratorii.

 

imagesCartierul Ferentari, din sectorul 5 al Capitalei, a fost inclus intr-un proiect pentru implementarea caruia a fost semnat astazi un memorandum, de catre ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul. Proiectul isi propune dezvoltarea asistentei medicale primare si actiuni de preventie sanitara in Ferentari si va garanta asistenta medicala primara, urmand imediat programul de schimb de seringi, al ONG Carusel (la inceput 3 zile pe saptamana, 3 ore pe zi), se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii (MS).

Totodata vor fi dezvoltate activitatile de preventie sanitara pentru populatia locala si pentru copii, fiind vizata si Scoala 136 din zona si va fi analizata problematica bolilor cronice, intensificandu-se preocuparile de cunoastere integrata a mizelor de sanatate publica, tinandu-se cont de faptul ca toti actorii publici considera cartierul Ferentari unul dintre cele mai dificile din Bucuresti.

Cetatenii din aceasta zona sunt in dificultati sociale grave, din cauza traiului insalubru si a bolilor de care sufera. Persoanele defavorizate provin in special din minoritatea rroma (printre care multi copii, femei singure si persoane fara acte de identitate) si se confrunta in special cu boli cronice legate de consumul de droguri injectabile. In acest context se constata o crestere ingrijoratoare a numarului de persoane afectate de HIV, hepatite, tuberculoza si alte afectiuni respiratorii, acestea fiind apreciate ca simptome care reclama astazi urgenta.

 

droguri si alcoolUn diagnostic sanitar si social realizat in cartier de Médecins du Monde din Franta (octombrie si noiembrie 2013), la cererea Ministerului Sanatatii din Romania si finantat de Ambasada Frantei aduce date actualizate si fiabile si trebuie sa serveasca drept baza pentru orice actiune din domeniul sanitar si social in cartier, sustine MS.

Autoritatile romane atrag atentia ca „Ambasada Frantei este un simplu catalizator si functioneaza in spiritul parteneriatului european. Ea nu are deci nicio vocatie de a se substitui autoritatilor romane si actiunilor lor” si ca acest memorandum este doar o prima piatra pusa in beneficiul „Proiectului Ferentari”, care se inscrie in cadrul principiului european al nediscriminarii, fiind initiat si sustinut de Guvernul Romaniei.

Urmatoarea etapa va fi o intalnire comuna a partenerilor implicati pentru coordonarea demersurilor viitoare, precum si organizarea unei vizite in cartier.

Cei doi oficiali si institutiile pe care le reprezinta, precum si alti parteneri institutionali (Primaria Sectorului 5, Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov) si din societatea civila (Societatea de salvare – Fundatia SABIF, ONG Carusel si ONG Centrul de Politici pentru Rromi si Minoritati) isi vor uni eforturile pentru o actiune publica, concertata”, se mai mentioneaza in comunicatul amintit.

 


Categorii: Actual, Comunitate

Adaugati un comentariu


 

*