Remedii pentru protejarea ficatului inainte si dupa ospetele de Sarbatori

20 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Perioada care urmeaza, caracterizata de excese in alimente bogate in grasimi si stropite cu vin sau cu tarie, pune la grea incercare ficatul, care actioneaza ca un filtru purificator.

 

ficatCea mai mare glanda din organismul uman, ficatul, indeplineste zilnic peste 500 de functii biochimice, incepand de la prelucrarea nutrientilor din alimente, pana  la neutralizarea si eliminarea substantelor toxice din organism. Dicatul este pus la incercare zilnic, prin alimentele care intra in organism sau prin produsele de ingrijire, astfel ca suprasolicitarea lui poate duce la grave dezechilibre de sanatate, provocate de fluxul mare de toxine. In perioada Sarbatorilor de Iarna, dar si in restul anului, trebuie tinut cont de acest aspect.

Pentru a avea grija de sanatatea ficatului, pe langa un meniu echilibrat si miscare, pe care toti medicii le recomanda, exista si cateva remedii la indemana care pot fi folosite oricand si care ne pot scuti de multe neplaceri provocate de o eventuala afectiune hepatica.

 

ceaiCeaiul din radacina de cicoare este unul dintre remedii, rolul sau principal fiind acela de a curata sangele si a ajuta ficatul sa-si imbunatateasca functiile. In plus, ceaiul din radacina de cicoare poate completa tratamentele medicamentoase pentru fiere sau icter.

Frunzele de anghinare au proprietati hepatoprotectoare si stimulente ale functiei hepatice si cresc debitul de bila secretata. Ceaiul de anghinare este recomandat, in special, in disfunctii hepatobiliare cum ar fi  insuficienta biliara, in colecistite, in hepatitele subacute, cronice si chiar in preciroza. In ceaiuri se pune o lingurita de frunze de anghinare la o cana de apa si se beau maxim doua cani pe zi.

 

ceai de papadieDupa o perioada de excese alimentare in care predomina alimentele bogate in grasimi, asa cum se intampla in perioada Craciunului, a Anului Nou si a celorlalte Sarbatori care se celebreaza in aceasta perioada, o cura de dezintoxicare a ficatului este indicata.

Ceaiul de papadie si menta constituie remediul ideal. Papadia purifica organismul, stimuland activitatea secretoare a bilei, este bogata in saruri de potasiu si poate fi la fel de buna inclusiv in diete, datorita impiedicarii retentiei de lichide si a rezultatelor bune in disparitia celulitei.

Ceaiul se face cu doua lingurite de papadie macinata si doua lingurite de menta la o cana de apa si se bea de doua ori pe zi. Aceasta combinatie de plante ajuta la descompunerea grasimilor, stimuleaza bila, elimina toxinele si ajuta digestia.

Ficatul are nevoie si de un aport regulat de vitamina C, insa nu o poate produce si nici sintetiza, aceasta fiind un tip de vitamina pe care organismul o poate primi doar din alimentatie.

De aceea, este esential sa se consume zilnic suc de lamaie, care ofera aportul necesar de vitamina C. Se poate consuma dimineata, pe stomacul gol, diluat intr-un pahar cu apa calduta, in care se adauga si 3 grame de bicarbonat de sodiu.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*