Rolul pancreasului in functionarea organismului

12 februarie 2016 | 0 comentarii |

Desi are o importanta vitala, pancreasul este un organ despre a carui existenta unii oameni afla abia in momentul in care incep sa sufere de o afectiune specifica.

 

pancreasPutini dintre cei care nu au o pregastire medicala de specialitate cunosc faptul ca pancreasul este unul dintre organele vitale ale organismului uman, functiile sale fiind la fel de importante precum cele ale inimii, ficatului sau creierului, organe fara de care nu se poate trai.

Ca si in cazul ficatului, cand vorbim despre pancreas ne referim la o glanda, fiind cea de-a doua glanda ca marime, dupa ficat. Rolul pancreasului este unul esential in procesul de digestie, prin faptul ca este responsabil cu secretia de insulina, o substanta care controleaza nivelul zaharului in sange, secretia enzimelor digestive si a unor hormoni. Vorbim despre un rol foarte important in buna functionare a organismului si de aceea, in momentul in care pancreasul nu mai functioneaza la parametri optimi, apar si probleme serioase de sanatate. Atunci cand pancreasul nu mai produce insulina, dar continua sa secrete enzime digestive, apare diabetul de tip 1, cand pacientul are nevoie de tratament pentru a-si regla nivelul de insulina din organism, tratament ce poate fi urmat toata viata. In cazul fibrozei chistice sau pancreatitei acute este afectata atat productia de insulina de catre pancreas cat si cea de enzime digestive.

 

pancreas2Cea mai grava afectiune care poate afecta acest organ este insa cancerul pancreatic. Boala este foarte periculoasa, atat din cauza ca nu da simptome specifice in fazele incipiente, fiind depistata de cele mai multe ori in stadiile finale, cat si pentru ca o operatie de indepartare a pancreasului afectat sau doar a zonei tumorale este extrem de riscanta.

In plus, in 85 la suta dintre cazuri, boala revine si dupa operatie, iar procentul pacientilor care supravietuiesc mai mult de 5 ani de la fixarea diagnosticului este de 25-30 la suta.

Operatia de indepartare a pancreasului, partiala sau totala, este una dintre cele mai riscante din medicina, motiv pentru care este efectuata foarte rar. Exista in lume foarte putini oameni care au trecut printr-o astfel de operatie si traiesc fara pancreas, ceea ce confirma o data in plus importanta vitala a acestui organ.

 

fructePentru a evita astfel de complicatii, este necesar ca pancreasul sa fie pe cat posibil menajat pe parcursul vietii, iar acest lucru poate fi facut in special printr-o alimentatie santoasa. Alimentele procesate, pe langa faptul ca nu ofera organismului substantele nutritive necesare si favorizeaza obezitatea, au si dezavantajul ca sunt lipsite de enzime. Acest lucru suprasolicita pancreasul, care este nevoit, in aceasta situatie, sa sporeasca nivelul de enzime eliberate in tubul digestiv.

Fructele si legumele proaspete ofera organismului necesarul de enzime, astfel incat sa nu fie suprasolicitat pancreasul, pentru ca, in timp, eforturile prelungite ale pancreasului duc la deteriorarea acestuia. De aceea, specialistii recomanda ca in dieta zilnica sa predomine cruditatile care aduc organismului un plus de enzime si, in cazul in care nivelul enzimatic este foarte scazut, este indicata chiar administrarea suplimentelor. Afinele, iaurtul, strugurii negri, rosiile, legumele cu frunze verzi, brocolli, usturoiul sau cartofii dulci se numara printre alimentele cele mai indicate pentru un pancreas sanatos.

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*