Romanii se pot vindeca, in premiera, de teama de zbor

Artisti cunoscuti au recunoscut deschis ca se tem sa zboare cu avionul si vor participa la cursurile gratuite derulate printr-un proiect initiat de un grup de psihoterapeuti si personal aeronaturic.

 

Lansare proiect

Lansare proiect

Nu putini sunt aceia care au avut parte de nopti nedormite si crize de anxietate, la gandul ca peste cateva zile urmeaza sa calatoreasca cu avionul. Mai mult, calatoria in sine a constituit un adevarat cosmar, desi zborul a decurs fara niciun fel de probleme.

Este vorba despre persoanele care sufera de aerofobie sau, mai pe intelesul tuturor, au teama de zbor, o problema destul de des intalnita, tinand cont de statisticile care spun ca una din sase persoane se teme sa calatoreasca pe calea aerului.

Multi dintre cei care au aceasta problema prefera sa aleaga alte mijloace de transport terestre, chiar daca astfel drumul este mai lung si mai costisitor, insa sunt situatii cand la destinatie nu pot ajunge decat cu avionul. Lesne de inteles senzatiile neplacute pe care le resimt aceste persoane pe timpul zborului si stresul continuu in care traiesc pana la momentul in care pun din nou piciorul pe pamant.

Problema poate fi extrem de neplacuta, mai ales pentru cei care calatoresc mult, insa poate fi rezolvata cu ajutorul psihoterapiei. In aceste sens, a fost lansat un proiect-pilot in premiera pentru Romania, prin care un grup de psihoterapeuti impreuna cu personal navigant din cadrul companiei Tarom isi propun sa ii scape pe oameni de teama de zbor.

 

artisti-frica de zbor 1Proiectul a fost lansat la sfarsitul saptamanii trecute si va incepe la jumatatea lunii octombrie. Se va desfasura pe durata a sase saptamani, pentru cei care vor dori sa participe fiind organizate sedinte in fiecare sambata, in aceasta perioada. Proiectul se numeste „Sunt aerofob, dar ma tratez”, iar in functie de rezultatele finale, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si Tarom intentioneaza  sa instituie un curs permanent pentru cei care doresc sa se vindece de teama de zbor. Printre cei care au acceptat fara sa setea pe ganduri sa participe la acest proiect-pilot se numara si cativa artisti cunoscuti precum Ovidiu Lipan Tandarica, Marius Bodochi, George Ivascu si Tania Popa, care au recunoscut deschis ca au o mare problema cu zborul si doresc sa scape de ea.

Acestia si ceilalti participanti vor urma sase sesiuni denumite „Frica si teama”, „Oamenii care lucreaza in aviatie”, „Avionul si caracteristicile sale tehnice”, „Strategii de succes pentru eliminarea fricii de zbor”, „Pregateste-te de zbor” si „Sa trecem la zbor”, iar cursantilor le vor fi prezentate caracterisiticile tehnice ale avionului, dar si comportamentul aeronavei pe timp de ceata, furtuna, turbulente, goluri de aer, urmand ca la final sa efectueze chiar si un zbor de aproximativ 30 de minute.

 

Steluta Pandelica

Steluta Pandelica

Cursurile vor fi asigurate de echipa de psihoterapeuti dar si de piloti si insotitoare de bord cu experienta. Ionela Steluta Pandilica, unul dintre psihoterapeutii implicati in acest proiect, a vorbit despre modul in care aerofobia se manifesta in cazul unui zbor cu avionul. Aceasta spune ca „in primul rand, persoana cu aerofobie experimenteaza simptome total neplacute. In al doilea rand, traieste la intensitate maxima aceste simptome, precum tahicardie si respiratie ingreunata, iar acestea il duc cu gandul la lucruri negative – «pot sa am un atac cerebral acum, pot sa am un atac de cord», pentru ca adrenalina creste foarte mult. Se tem ca ar putea muri. Cele mai multe raspunsuri sunt «da, imi este teama ca am sa mor», «da, imi este teama ca avionul sa nu se prabuseasca». Teama de a nu-si putea coordona reactiile. Poate inainte sa urce in avion sa nu aiba nimic, dar de cum pune piciorul in avion sa se declanseze aceasta stare care este o stare indusa. Multi pasageri, chiar la prima cursa, sunt traumatizati numai de experienta traita si povestita de persoane apropiate. Sigur ca daca sunt turbulente, anxietatea creste progresiv si dezvoltam teama de zbor”.

 Astfel de programe exista deja in alte tari. Ideea a pornit din SUA, unde un studiu al Agentiei Nationale pentru Sanatate Mintala arata ca 6,5 % din pasagerii care se urca in aeronave manifesta simptome de aerofobie.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*