Sanatatea primeste 568,6 milioane de lei la rectificare

1 august 2016 | 0 comentarii |

Incepand de astazi, cresc salariile bugetarilor. Medicii, profesorii, functionarii publici si personalul din Aparare beneficiaza de bani in plus, iar actualii si fostii parlamentari primesc pensii speciale. Principalii beneficiari ai rectificarii bugetare sunt Ministerul Muncii, cel al Educatiei si Sanatatea.   

 

preotul Milea, autoturism adaptat pentru persoane cu dizabilitatiMinisterul Finantelor Publice a publicat, vineri, proiectul de rectificare bugetara, care are ca scop mentinerea deficitului bugetar pe anul 2016 sub pragul de 3%. Totodata, aproximativ 650.000 de bugetari beneficiaza de majorari salariale incepand de astazi (intre ei se afla medicii, profesorii, functionarii publici si personalul din aparare), iar cercetatorii si specialistii IT vor fi scutiti de impozit. Iar parlamentarii si fostii parlamentari vor primi pensii speciale, retroactiv…

Ministerului Sanatatii i s-au alocat 297,6 milioane de lei, iar bugetul CNAS se va suplimenta cu  271 de milioane de lei.

Trei sferturi din realocari se duc in sistemul de pensii si cel de protectie sociala, iar cei mai multi bani se iau de la Transporturi, Cultura si Agricultura. 

Potrivit Notei de fundamentare, de cea mai mare suplimentare bugetara beneficiaza Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, care va primi 2.802,2 milioane lei, din care: 1.402,8 milioane de lei pentru asigurarea fondurilor necesare platii integrale a drepturilor de asistenta sociala (indemnizatii pentru crestere copil, ajutoare sociale, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoanele cu handicap) si 1.429,2 milioane de lei pentru subventia de echilibrare a Bugetului asigurarilor sociale de stat.

 

Bani pentru Sanatate la rectificarea bugetara

Bani pentru Sanatate la rectificarea bugetara

La actuala rectificare bugetara s-au asigurat 568,6 milioane de lei pentru Sanatate, din care Ministerul Sanatatii primeste 297,6 milioane lei, care se vor utiliza pentru asigurarea sumelor necesare platii salariilor majorate conform OUG nr. 20/2016 pentru personalul medico-sanitar, fonduri pentru lucrari de reabilitare la maternitati, investitii la serviciile de ambulanta si UPU/CPU, finantare cabinete de planning familial, medicina sportiva, dotare medicamente si materiale sanitare din cabinetele de medicina generala si dentara din unitatile de invatamant, asigurarea contributiei de asigurari de sanatate pentru pensionarii cu pensii mai mici de 872 lei.

Salariile cresc pentru 163.000 de persoane din sistemul sanitar, acest sector fiind declarat de Guvern prioritar in momentul elaborarii si adoptarii ordonantei privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Prevederile ordonantei se vor aplica in doua etape, o parte de la 1 august 2016, intreaga grila de salarizare urmand sa fie aplicata din decembrie 2017.

De suplimentare bugetara beneficiaza si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, care primeste 25 de milioane lei, in principal pentru programul actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor.

 

Dacian Ciolos - Anca Dragu

Dacian Ciolos – Anca Dragu

Mai primesc bani in plus, la rectificare, Ministerul de Interne (367,9 milioane de lei), Ministerul Educatiei (265 milioane de lei), Autoritatea Electorala Permanenta (55 milioane de lei), Ministerul de Externe (35,1 milioane de lei) si SRI ( 37,7 milioane de lei).

Vor fi operate diminuari bugetare la rectificarea care ar urma sa fie aprobata de Guvern  in cursul lunii august la Ministerul Transporturilor (cu 383 milioane de lei), Ministerul Culturii (cu 194 milioane de lei), dar primeste 22,5 milioane de lei, pentru achizitionarea „Cuminteniei Pamantului”, echivalentul a 5 milioane de euro pe care Guvernul i-a alocat din totalul de 11 milioane de euro cat costa opera de arta brancusiana. Si la Ministerul Agriculturii se vor opera diminuari bugetare (cu 168,4 milioane de lei), dar se vor asigura cele 405,3 milioane de lei necesare acordarii subventiilor pentru plata deconturilor la motorina pentru trimestrele II si III din acest an, cat si pentru acordarea ajutoarelor de minimis pentru sectorul zootehnic (suma s-a asigurat prin redistribuire din bugetul Ministerului Agriculturii). Diminuari vor inregistra si Ministerul Dezvoltarii (cu 130,8 milioane de lei), precum si Ministerul Finantelor (cu 47,9 milioane de lei).

 

bani sanatateIn proiectul de buget rectificat au fost incluse 2,3 miliarde de lei pentru aplicarea masurilor legislative adoptate de Parlament, respectiv, majorarea salariilor personalului din autoritatile publice la nivelul serviciilor parlamentare, cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social; diferite majorari de indemnizatii, pensii militare. In plus, aproape 600 de actuali si fosti parlamentari vor primi pensii speciale, retroactiv.

Potrivit proiectului de rectificare bugetara, veniturile bugetului de stat pe anul 2016, se majoreaza pe sold cu suma de 2.951,2 milioane lei, iar cheltuielile se majoreaza, in total, cu 3.521,4 milioane lei.

Bugetul institutiilor/activitatilor finantate integral si/sau partial din venituri proprii se majoreaza atat la venituri cat si la cheltuieli cu suma de 242,9 milioane lei. Proiectul de rectificare a fost realizat in urma discutiilor purtate cu reprezentantii ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat si bugetelor asigurarilor sociale.

 


Adaugati un comentariu


 

*