SANITAS vrea explicatii de la ministrul Nicolaescu

13 martie 2013 | 0 comentarii |

Iar presedintele CNAS apreciaza ca declaratia privind desfiintarea DSP-urilor si caselor de asigurari de sanatate teritoriale este „o intentie politica asumata” doar de ministru.

 

 

Mariana Munteanu

Reprezentantii Federatiei Sindicale SANITAS spun ca au solicitat ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, o intalnire urgenta la care sa fie oferite clarificari privind desfiintarea directiilor de sanatate publica(DSP) si a caslor de asigurari de sanatate (CAS) judetene.

Liderul SANITAS Buzau, Mariana Munteanu, spune ca asa cum a declarat si prim-vicepresedintele Federatiei, Marius Sepi, aceste clarificari sunt necesare, in conditiile in care nu exista niciun document depus la Guvern referitor la masura anuntata de ministru.

Reprezentantii SANITAS mai spun spun ca anterior, ei au solicitat Ministerului Sanatatii si li s-a promis semnarea unui acord care sa garanteze ca reorganizarea DSP-urilor si a CJAS-urilor se va face cu consultarea Federatiei, iar economiile obtinute vor fi redistribuite in sistem.

 „Avem interesul de a ne proteja membrii de sindicat si de a ne asigura ca se va respecta promisiunea ca locurile de munca le vor fi asigurate, cu toate drepturile prevazute in contractele colective de munca aplicabile. In plus, am cerut ca economiile obtinute prin reorganizare sa fie redistribuite in sistem, sa nu se duca in alta parte”, spune Mariana Munteanu, liderul buzoian al SANITAS.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat marti ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile, pentru a se face economii la buget.

 

Badescu – atac „la baioneta”

 

Dr. Doru Badescu – CNAS

La randul sau, presedintele Casei natinale de Asigurari de sanatate (CNAS), dr. Doru Badescu, sustine intr-un comunicat de presa ca „declaratia ministrului Sanatatii releva o intentie politica asumata de domnia sa. Astazi, nu avem nici o analiza sau un studiu de impact social, administrativ, economic si financiar al acestei decizii, care va fi luata politic, in urma elaborarii unui proiect asumat si promovat de Guvern”, sustine presedintele CNAS.

Badescu mentioneaza ca din punctul sau de vedere, momentul in care Eugen Nicolaescu a facut declaratia „nu este cel mai prielnic, avand in vedere ca la data de 1 aprilie 2013 incepe perioada de contractare a serviciilor medicale si activitatea institutiei noastre va fi focusata pe acest subiect” si a cerut personalului caselor teritoriale „sa-si desfasoare activitatea conform atributiunilor din fisa postului”.

In acelasi document se arata ca in prezent, CNAS si casele teritoriale de asigurari de sanatate, conform prevederilor legale in vigoare, au dreptul la cheltuieli de administrare, functionare si capital in procent de 3 % din fondurile colectate. Numarul maxim de posturi aprobate, la nivel national, este de 3.281, iar numarul de posturi prevazute de legea bugetului de stat pe anul 2012 este 3.229, ocupate la finele anului 2012 este de 3020 de posturi, iar cheltuieli de personal au fost de 134 de milionane de lei, reprezentand 1,2% din FNUASS, in timp ce pentru 2013 sunt orevazute 152 de milioane, reprezentand 1,53% din FNUASS. Cheltuielile materiale au fost de 53 de milioane de lei pentru anul 2012 si 106 mil. pentru 2013, in timp ce cheltuieli de capital sunt 109 milioane  pentru 2012, iar  pentru 2013 nu este prevazut buget in acest capitol.

In concluzie, aceasta masura trebuie discutata, analizata si eventual pusa in practica dupa regionalizarea administrativ-teritoriala si dupa o analiza foarte riguroasa a situatiei economice, administrative si financiare, altfel poate sa duca la convulsii sociale, la nemultumirea asiguratilor si la intarzierea activitatilor programate care pot atrage penalitati”, conchide Badescu.


Categorii: C.A.S., Organizatii

Adaugati un comentariu


 

*