Serviciile medicale de baza – „piatra de incercare” a lui Nicolaescu

27 august 2013 | 0 comentarii |

Iar „distribuirea cardurilor de sanatate cu medicii de familie este cea mai proasta solutie” a declarat ministrul Sanatatii la prima conferinta de presa organizata cu prilejul dezbaterilor regionale pe legile sanatatii .

 

Bolnavi ortopedieSpecialisti din domeniul sanitar si autoritati din Regiunea Sud Muntenia au participat, luni, la Universitatea Valahia din Alexandria, la prima dezbatere regionala privind rezolvarea problemelor din sistemul sanitar, organizata de Ministerul Sanatatii in cadrul unui program ce cuprinde consultari de acest fel in toate cele opt Euroregiuni din tara.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, participant activ la aceste dezbateri, a declarat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta cu acest prilej, ca pachetul de servicii medicale de baza, ale carui principii definitorii se afla in dezbatere publica pe pagina oficiala a Ministerului Sanatatii (MS), „aseaza toate serviciile esentiale pentru viata omului, de care trebuie sa beneficieze toti cetatenii, atunci cand au nevoie, indiferent daca sunt asigurati sau neasigurati si reprezinta piatra de incercare a sistemului sanitar“, recunoscand insa ca „exista o conditionalitate in acordul cu FMI, cu termen de finalizare la 30 septembrie” in legatura cu acest pachet de servicii despre care se discuta de ani de zile dar niciodata, nimeni, nu a stiut exact ce contine si cum poate fi valorificat de cel care plateste asigurari de sanatate fata  de cel neasigurat ori asistat social care apeleaza la urgente mai ceva ca la magazinul de paine.

 

card de sanatate 11Alte proiecte de acte normative ce vizeaza reforma din sistemul sanitar, cum sunt cele privind cresterea veniturilor medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi, modificarea statutului spitalelor sau legea raspunderii civile a personalului medical (malpraxis) urmeaza a fi dezbatute si aprobate pentru a putea fi aplicate incepand cu anul 2014.

Cu acelasi prilej, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat ca „distribuirea cardurilor de sanatate cu medicii de familie este cea mai proasta solutie”, angajandu-se ca pana pe 15 septembrie va fi pregatit un nou act normativ pentru rezolvarea acestei probleme.

Nicolaescu a aratat ca vechiul act normativ „a fost o aberatie si de aceea este nevoie de o prevedere corecta, normala si mai ales aplicabila”, astfel ca dupa discutii cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Patronatul Medicilor de Familie si Societatea Nationala a Medicilor de Familie „s-au nascut o serie de elemente ce contureaza un set de solutii combinat. (…) Se va putea apela la primarii, la serviciile de evidenta a populatiei, posta si casele judetene de asigurari de sanatate pentru distribuirea cardurilor printr-un sistem mixt”. „Medicii de familie au fost insa de acord cu initializarea cardurilor, ceea ce este un lucru absolut corect”, a mai spus Nicolaescu.

Dezbaterea de la Alexandria a fost prima dintr-un program al Ministerului Sanatatii ce include consultari pe baza reformei sistemului sanitar in alte sapte centre din tara, pana la sfarsitul lunii septembrie.


Adaugati un comentariu


 

*