Sindicatele contesta noua ordonanta privind salarizarea bugetarilor

Sindicalistii din Sanatate sunt nemultumiti de faptul ca prin noua lege, salariile unor categorii de personal medical din sistemul public de Sanatate se vor diminua.

 

protest medici SBNoul proiect al ordonantei de urgenta privind salarizarea personalului bugetar constituie, de doua zile, subiectul unor dezbateri aprinse. Cei mai nemultumiti de prevederile documentului legislativ ce ar urma sa fie adoptat la jumatatea acestei saptamani sunt medicii si asistentii medicali din spitalele publice. Nemultumirea acestora se datoreaza faptului ca prin noul act normativ se reduc salariile personalului medical din sectiile ATI, UPU precum si Medicina Legala.

Daca la inceput, salariatii din domeniul medical vizati de aceste reduceri salariale si-au manifestat nemultumirea in special in mediul on-line, pe retelele de socializare, in cursul zilei de ieri a aparut si prima reactie oficiala Federatiei Sanitas, al carei presedinte, Leonard Barascu, a facut o declaratie referitoare la acest subiect, exprimandu-si totalul dezacord fata de forma actuala a proiectului legislativ, reprosand Guvernului ca nu asa s-a negociat la ultima intalnire pe care sindicalistii au avut-o cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si Ministerul Muncii.

 

Leonard Barascu

Leonard Barascu

Totodata, Leonard Barascu a anuntat ca in cursul zilei de joi, 14 aprilie, Consiliul National al federatiei sindicale se va intruni de urgenta, pentru a analiza situatia creata de aceasta ordonanta si pentru a stabili masurile ce vor fi luate pentru a impiedica diminuarea salariilor cadrelor medicale. „In toate demersurile noastre am solicitat eliminarea inechitatilor si discriminarilor salariale pentru toate categoriile profesionale din sistemul sanitar, de asistenta sociala si medico-social, aspect pe care actuala ordonanta de urgenta ce urmeaza sa fie aprobata de guvernul tehnocrat miercuri, 13 aprilie, nu il are in vedere si aduce pierderi salariale in loc de cresteri. Am primit textul unui act normativ care nu reflecta discutiile si negocierile purtate de Sanitas si de C.N.S.L.R.-Fratia, la care suntem afiliati, ci, mai mult, abroga Legea salarizarii unitare din 2010, fara perspectiva unei noi legi in domeniu”, este declaratia liderului Sanitas, care a cerut totodata lamuriri suplimentare de la Ministerul Muncii.

 

solidaritatea sanitaraSi reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara au aceeasi pozitie fata de actul normativ, anuntand ca resping caregoric prevederile proiectului in forma sa actuala si amenintand cu noi actiuni de protest in cazul in care se va ajunge la diminuarea salariilor  personalului medical. „Avand in vedere numeroasele anomalii pe care le contine acest proiect de lege, consideram ca el este o dovada de neprofesionalism, determinata in special de absenta consultarii expertilor nostri in salarizare. Doua din numeroasele exemple in acest sens sunt relevante: medici din spitalele publice salarizati sub nivelul medicilor veterinari si scaderea salariilor din grila asistentelor medicale, in medie, cu circa 50 la suta”, sustin reprezentantii federatiei, care mai anunta ca deja au initiat procedura declansarii protestelor, ce pot ajunge pana la greva generala.

Reactii similare vin si din partea organizatiilor reprezentative ale medicilor, dar si din partea altor sindicate care nu au neaparat legatura cu sectorul medical, dar si-au declarat solidaritatea cu salariatii din acest demeniu, cat si din partea societatii civile. Numerosi pacienti si-au exprimat indignarea fata de masurile prin care, in loc sa se stimuleze ramanerea medicilor in tara, acestia vor fi determinati sa lase spitalele pubice, si asa in criza de specialisti, fara perspnal calificat.

 

UPUReamintim ca sectiile ATI si UPU, ai caror salariati sunt principalii vizati de diminuarile salariale, sunt sectii in care personalul medical este extrem de solicitat si supus unui stres mai mare decat in celelalte sectii ale unei unitari sanitare. Din cauza acestor conditii si a salarizarii necorespunzatoare, aceste sectii se confrunta cu cele mai acute crize de personal, specialistii preferand sa se angajeze in mediul privat sau in clinici din strainatate, decat sa lucreze pe bani putini si intr-un stres permanent, in cele mai solicitante sectii ale spitalelor de stat.

De aceea, atat medicii cat si pacientii considera de neinteles decizia autoritatilor care, in loc sa stimuleze personalul medical pentru a lucra in aceste sectii, decide sa le taie din salariile si asa considerate prea mici in raport cu efortul depus.

 


Adaugati un comentariu


 

*