Speranta de viata si mitul pensionarii anticipate

13 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Unii cercetatori sustin ca pensionarea timpurie prelungeste viata, in timp ce altii cred ca anumite profesii sunt responsabile deputinii ani in care omul se poate bucura de dulcea pensionare.

 

Dr. Celine Toader

Statisticile pe care cei mai multi dintre noi le luam drept puncte de referinta in analize si previziuni, ne pot duce uneori pe piste gresite, sustin unii cercetatori. Acestia cred ca atunci cand o statistica este repetata la nesfarsit, devine adevar universal, chiar daca are sau nu o baza reala.

O dilema luata in discutie de analisti este aceea potrivit careia ca daca te retragi mai tarziu din activitate, vei trai mai putin. O variatiune a acestei teme este si „faptul” ca, in cazul unor meserii, speranta de viata dupa pensionare este de doar 18 luni. Aici sunt incadrati, printre altii, profesorii, gardienii inchisorilor, chirurgii etc (cei care in timpul activitatii sunt supusi unui stress mai puternic si prelungit).

Potrivit dr. Celine Toader, specialist in medicina muncii, „speranta de viata depinde in mare masura de gradul de sanatate al persoanei, de calitatea vietii si de gradul de stres pe care il presupune o anumita profesie, mai putin de momentul in care persoana respectiva se pensioneaza. Exista numeroase dovezi ca multi oameni care au avut o viata activa, cand se pensioneaza traiesc mai putin daca nu isi gasesc o activitate care sa le dea sentimentul de utilitate. Altii, dimpotriva, se bucura mult timp de pensionare, gasidu-si preocupari recreative. Imbatranirea activa pare sa fie secretul, cu conditia ca in timpul activitatii sa nu fi desfasurat activitati extrem de solicitatnte”.

 

Statistici contradictorii

 

Batrani frumosi, activi si plini de viata

Orice job, poate aduce atat satisfactii, bani, faima, recunoastere, avansare dar si stres, poate provoca anumite leziuni daca nu esti atent, iar toate acestea pot contribui la calitatea vietii dupa pensionare si, respectiv, la speranta de viata. Cercetatorii sustin ca oamenii care muncesc „pana la moarte”, ar trebui sa se retraga mai repede din activitate. Unele dovezi sustin intr-adevar ca oamenii care muncesc mai mult mor mai repede decat cei care se pensioneaza timpuriu.

Un document atribuit producatorului de avioane Boeing atesta ca angajatii care se pensioneaza la 55 de ani traiesc, in medie, 83 de ani. La randul lor, cei care se retrag la 65 de ani, mai traiesc doar 18 luni dupa pensionare.

Studiul Boeing a fost citat de ziare, reviste si alte medii de presa. A circulat ani de zile pe internet. Problema este ca insasi compania Boeing sustine ca raportul nu este intrutotul adevarat.

Adevarul ar putea fi chiar opus, sustin alti cercetatori. Acestia considera  ca cu cat lucrezi mai mult, cu atat vei trai mai mult, pentru ca o viata activa te ajuta sa te simti util, sa nu te simti exclus din colectivitate.

Epidemiologii de la gigantul petrolier Shell au realizat un studiu in randul fostilor angajati din America, au descoperit ca rata mortalitatii era mai ridicata in cazul celor care s-au pensionat la 55 de ani, decat in cazul angajatilor veterani, care au rezistat pana la 65 de ani in campul muncii.

 

Speranta de viata depinde de alti factori

 

Statisticianul Dave Grimshaw spune insa ca trebuie sa fim foarte atenti  atunci cand extragem concluziile din studiul Shell. Apele statisticii sunt involburate, precizeaza acesta, deoarece oamenii se retrag la diferite varste, din diferite motive. „Avem un grup care s-a retras din motive de sanatate, care au avut impact asupra sperantei lor de viata. (…) Pe de alta parte, unii se retrag la 55 de ani pentru a se bucura de viata ramasa. Ei sunt mai activi. Au o sanatate buna” spune Grimshaw.

Oamenii care se pensioneaza pe motive de sanatate vor determina ca speranta de viata pentru toti pensionarii de varsta lor sa para mai modesta.

Iata inca o capcana a statisticii. Unii dintre angajatii care se retrag la 55 de ani vor muri inainte de a implini 65 de ani. Dar nu oricine se retrage la 65 de ani va muri inainte de implinirea varstei respective. Datele sunt confuze.

Exista un sambure de adevar in faptul ca unii angajati din anumite profesii mor mai repede decat altii. Dar de ce sa ne mire acest lucru? Unele joburi sunt mai solicitante din punct de vedere fizic si afecteaza iremediabil sanatatea.

Avocatii, contabili si altii reprezinta un grup caracterizat ca fiind <foarte managerial si profesional>. (…) Acestia vor avea o speranta de viata de aproape 19 ani, odata ajunsi la 65 de ani. La polul opus, se afla muncitorii si curatatorii, care la 65 de ani mai pot spera sa traiasca 15 ani”., mai spune Grimshaw.

Explicatia ar consta in faptul ca este posibil ca muncitorii si curatatorii sa provina din medii mai sarace, decat avocatii si contabilii, astfel incat nu natura muncii lor ci stilul de viata mai precar determina speranta de viata mai redusa.


Categorii: Analiza, Jobs, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*