Suntem la coada Europei si la numarul pacientilor protezati
Medicul Cristian Stoica, directorul Spitalului de Ortopedie Foisor, atrage atentia ca Romania ocupa penultimul loc in Europa intr-un clasament al tarilor cu cel mai mare numar de implantari de proteze.
Romania se afla in top la majoritatea bolilor grave, atat in ceea ce priveste morbiditatea (nmumarul de imbolnaviri), cat si mortalitatea. Ocupam rusinoase locuri fruntase la numarul bolanvilor de cancer, la afectiunile cardiovasculare, la diabet, la cancer pulmonar si TBC. Dar iata ca medicii atrag atentia ca si la numarul de proteze de care beneficiaza romanii suntem tot la coada Europei.
Conf. dr. Cristian Stoica, directorul Spitalului de Ortopedie „Foisor”, atrage atentia ca Romania ocupa penultimul loc in Europa intr-un clasament al tarilor cu cel mai mare numar de implantari de proteze.
La momentul actual, in Registrul National de Endorpotezare, care functioneaza de 12 ani, sunt inscrisi peste 100.000 de pacienti, ceea ce face ca sa ne situam pe un loc codas in clasamentul european al numarului de implantari, cu 28 de endoproteze de sold la suta de mii de locuitori si numai 10 endoproteze de genunchi, tot la suta de mii de locuitori.
In cadrul unei conferinte de presa, managerul Spitalului de Ortopedie Foisor a precizat ca situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat, din numarul total de 76.575 de proteze primare, o treime sunt proteze partiale. Acest fapt se datoreaza in primul rand situatiei materiale modeste a majoritatii pacientilor, dar si a situatiei economice existente la nivel national Acest lucru creaza tendinta rezolvarii cazurilor cu cele mai mici costuri posibile, pentru a beneficia de proteze un numar cat mai mare de pacienti care au nevoie. Insa, asa cum se intampla cu orice produs ieftin, costurile scazute sunt direct proportionale cu calitatea, astfel ca si protezele se degradeaza dupa un scurt timp de utilizare, mai ales in cazul barbatilor. Specialistii in ortopedie se astepta, din aceasta cauza, la un val de revizii din partea persoanelor care au beneficiat de proteze ieftine. „Ne asteptam la un val, mai ales la persoanele tinere care au primit proteze ieftine, de tip Moore, si care se gasesc pe piata la pretul de 250 de lei bucata, produse in India sau China. Exista un numar mare de conversii sau de revizii generate de degradarile survenite la scurt timp de la utilizare, mai ales la barbati”, a precizat dr. Cristian Stoica, directorul Spitalului Foisor.
Aceleasi probleme sunt sesizate si de medicii chirurgi-ortpopezi buzoieni, care din cauza lipsei banilor atat in bugetul spitalului, cat si din partea pacientilor, nici macar nu se pot face anumite protezari. „Sunt necesare multor oameni protezari artrozice sau in cazul unor fracturi de tip traumatic la sold. Numai astfel pacientul se poate repune pe picioare. Din pacate, spitalul abia supravietuieste cu fondurile alocate de Casa de Asigurari, iar pacientii, cei mai multi, sunt pensionari si fara posibilitati materiale. De unde sa dea un pensionar 500 de euro sau, in anumite cazuri, peste 1000 de euro? Este o situatie ingrata pentru noi, ca medici, si disperata pentru bolnavi”, spune dr. Stanciu Paraschiv, seful Sectiei Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau
Specialistii atrag atentia si asupra faptului ca amanarea reviziei produselor endoprotetice poate duce la complicatii, cele mai grave fiind fracturile endoprotetice, de aceea recomanda ca „pacientii sa se prezinte la controalele post-protezare”.
Prezent ca conferinta, sustinuta de conf, dr. Cristian Stoica, directorul Spitalului de Ortopedie si Traumatologie „Foisor” din Bucuresti, dr. Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a declarat ca exista fonduri europene si pentru realizarea altor registre nationale, cum ar fi oncologie, HIV sau diabet si ca institutia pe care o reprezinta are deja constituite proiecte in acest sens.
In totala antiteza cu sindicalistii care cer un buget pentru Sanatate echivalent cu 6 la suta din PIB, si cu producatorii de medicamente care cer la randul lor o majorare cu 10 procente a sumei acordate in acest sens, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanarate, este de parere ca Sanatatea va avea „substantial mai multi bani” incepand de anul viitor, astfel ca vor exista sume suficiente si pentru ortopedie, inclusiv pentru protezari corespunzatoare.