Zeci de buzoieni cu fracturi au ajuns la spital in primele zile ale acestui an

Sectiile de Ortopedie-Traumatologie ale Spitalului Judetean de Urgenta Buzau si Spitalului Municipal Rm. Sarat au fost luate cu asalt de buzoienii care au suferit fracturi de sold, de maini sau de picioare, tinand medicii non-stop in salile de operatii.

 

Ortopedie Rm. Sarat Daca numarul pacientilor ajunsi anul acesta la  Urgente, dupa noaptea de Revelion, a fost mai mic decat in anii precedenti, in zilele ce au urmat s-a inregistrat o crestere a numarului celor care s-au prezentat la sectiile Ortopedie-Traumatologie ale Spitalului Judetean de Urgenta Buzau si Spitalului Municipal Rm. Sarat. Aceasta crestere s-a inregistrat mai ales dupa 3 ianuarie cand, cel mai probabil, buzoienii au inceput sa iasa din casa si sa faca si putina miscare in aer liber, sa mearga la cumparaturi sau au vrut sa recupereze pauzele din perioada Sarbatorilor cand le-au ramas in urma treburile din gospodarie. Gerul din ultima perioada si faptul ca pe trotuare, pe aleile dintre blocuri sau in curti s-a format gheata a insemnat pentru multi, o vizita la spital. Cel mai rau afectate au fost personele varstnice, care au suferit traumatisme majore de sold, membre sau umar si au necesitat interventii chirurgicale complexe si imobilizarea pentru o perioada indelungata.

Temperarurile scazute au facut o victima si in randul persoanelor fara adapost, un om al strazii fiind internat zilele acestea cu degeraturi. Alaturi de acesta s-au mai prezentat la spital alte trei persoane din aceeasi categorie, pentru care insa nu s-a impus internarea, acestia cautand doar adapost temporar. Unul dintre ei a fost trimis la asezamantul pentru persoane fara adapost al Primariei, iar ceilalti doi au parasit la scurt timp spitalul.

 

ambulatoriu ortopedieConform purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean Buzau, Adriana Bratosin, in cursul zilei de 3 ianuarie, la cabinetul din Ambulatoriu al Sectiei Ortopedie s-au prezentat 40 de pacienti cu fracturi si entorse, opt dintre ei ramanand internati din cauza leziunilor majore suferite. Ieri, pe 4 ianuarie, numarul pacientilor care s-au prezentat la Ortopedie a mai scazut, insa s-a mentinut tot peste media zilnica de 20-25 de pacienti, iar pana astazi la pranz se prezentasera deja 16 persoane. Avand in vedere ca scolile si-au reluat cursurile, iar marea majoritate a buzoienilor s-au intors la munca, dar si faptul ca se anunta in continuare ger si precipitatii, iar gheata deja formata nu are sanse sa se topeasca, este de asteptat ca numarul pacientilor care se vor prezenta la Ortopedie in zilele urmatoare sa ramana ridicat.

 

medicii ortopezi paraschiv, vulpe si japieSectia Ortopedie a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau este deja supraaglomerata, la ora actuala fiind toate paturile ocupate. Numai de la Revelion si pana acum au fost internarte 26 de cazuri grave, asa cum a precizat dr. Stanciu Paraschiv, seful sectiei.

Avem o cazuistica foarte variata si, evident, fracturile de membre care se pot rezolva in ambulatoriu, sunt rezolvate imediat. Mai grav este in cazurile in care avem de-a face cu fracturi majore, care necesita interventie chirurgicala. Cel mai grav traumatizati sunt, in aceasta perioada,  batranii, care aluneca mai usor, isr oasele lor nu mai au rezistenta, asa ca se produc fracturi grave, in special in zona soldului.  Chiar ieri am operat de sold o batrana in varsta de 83 de ani, dar, din fericire, se simte bine si in curand va putea fi externata si ingrijita la domiciliu. Am avut si un caz foarte grav, un batran in varsta de 94 de ani care in urma unei cazaturi a suferit o fractura urata de col femural si pe care l-am trimis la Bucuresti, la Spitalul Judetean Buzau neavand aparatura si instrumentarul medical necesar pentru interventia de care avea nevoie. Incercam sa-i externam cat mai repede pe cei deja operati si care au evolutie favorabila, pentru ca altfel nu mai avem unde sa asezam bolnavii noi care vin in urgenta“, a explicat dr. Paraschiv, mentionand ca in aceste zile, medicii ortopezi au consultat si operat continuu.

 

ortopedie rm.saratSi la Spitalul din Ramnicu Sarat este aglomeratie mare la Ortopedie, unde in ultimele zile s-au prezentat cate 30-40 de cazuri zilnic, iar ieri au fost peste 70 de prezentari la Urgente. Si aici, ca si la Buzau, in majoritatea cazurilor cu fracturi a fost vorba despre persoane varstnice. „A fost, in aceasta perioada, o mare aglomeratie in Ambulatoriul de specialitate, dar si pe sectii, mai ales pe Medicina Interna, Chirurgie si Ortopedie. Sectiile sunt pline, asa ca am fost nevoiti, in unele situatii, sa suplimentam paturile pentru a face fata solicitarilor. In majoritatea cazurilor grave a fost vorba despre persoane varstnice, care si-au pierdut usor echilibrul pe gheata, mai ales ca la noi a nins mai abundent decat in alte zone, dar am avut si tineri care au suferit traumatisme in urma starii de ebrietate in care s-au aflat. In toata aceasta perioada a Sarbatorilor de Iarna spitalul a fost supraaglomerat, personalul medical din toate specialitatile fiind nevoit sa lucreze la foc continuu”, a precizat pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Felicia Vasile, directorul medical al Spitalului Municipal Rm. Sarat, mentionand ca urgentele pediatrice au fost trimise la Spitalul Judetean Buzau.

Potrivit aceleiasi surse, cea mai mare aglomeratie a fost dupa ziua de Sfantul Stefan, cand au fost 42 de cazuri la Medicina Interna, 30 la Chirurgie-Ortopedie, 12 cazuri la Obstetrica-Ginecologie si 30 la Pediatrie.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*