Trei medici in miniparlamentele buzoiene local si judetean

13 iunie 2012 | 0 comentarii |

S-a tras linie. Alegerile locale s-au incheiat. Cu bune si cu rele, mergem mai departe. S-a schimbat considerabil structura noilor configuratii politice locale. Principalele forte au ramas, insa, pe scena. O parte dintre cei slabi au fost dati la o parte, iar cei puternici merg inainte.

Au aparut pe scena politica locala multe nume noi, pe care electoratul le-a creditat prin vot pentru urmatorul ciclu electoral. Intre cei care vor reprezenta interesele buzoienilor in miniparlamentele local si judetean se afla si trei medici.

Singurul medic din actualul CLM si unicul cu experienta unei functii politice este dr. Victor Ionita – PSD, care se afla la al treilea mandat. In Consiliul Judetean, dr. Elena Diaman – PDL este debutanta in politica, iar dr. Danut Pale – PSD este la primul mandat de consilier.

Surprinzatoare a fost iesirea de pe scena politica a unor medici cu state vechi in politica locala, intre care dr. Aurelian Podeanu – consilier judetean PNL (fost vicepresedinte al CJ)  si dr. Karmencita Pricop – consilier local PSD (presedinta Organizatiei de femei).

 

Doctorul Victor Ionita, un veteran al politicii locale

 

Singurul medic rams in CLM Buzau este dr. Victor Ionita, care se afla la al treilea mandat de consilier local, sub umbrela PSD (acum USL). Medicul buzoian este seful Sectiei ATI a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU), expert in Terapie Intensiva, iar in week-end asigura anestezia pacientilor Clinicii Chirurgicale OPTIMED. Dr. Ionita face parte din conducerea Colegiului Judetean al Medicilor inca de la infiintare (1997), iar de patru mandate consecutiv este presedintele acestui for profesional.

De aproape 20 de ani, ofera servicii medicale voluntare unor fundatii si asociatii de copii sau batrani cu diferite dizabilitati, fiind implicat activ in infiintarea si dezvoltarea acestora.

Traseul politic al Dr. Ionita este unul relativ liniar, el facand parte dintre membrii cu state vechi ai PSD, dupa un an in care a activat in APR. Se afla la al patrulea mandat de consilier local si de mai multe ori a asigurat functia de presedinte al Comisiei sociale a CLM. Din aceasta pozitie a incercat, iar de multe ori a si reusit sa sprijine comunitatea medicala buzoiana, influentand decisiv vanzarea cabinetelor medicilor de familie si medicilor din ambulatoriul de specialitate din  municipiu. A participat la redactarea proiectului de finantare a Centrului de Servicii pentru persoane varstnice Marghiloman, considerat unul dintre cele mai moderne si mai eficiente de acest gen din tara. Si in mandatul actual spune ca are o serie de proiecte majore pe care vrea sa le realizeze.

 

Medicul Elena Damian, un debutant cu vise mari

 

„Boboc” in politica dar un adevarat erudit in profesie, dr. Elena Damian, este sefa Sectiei Boli Infectioase a SJU Buzau si s-a remarcat pana acum mai ales prin profesionalism. Cei 10 ani de experienta acumulata in clinici universitare din Craiova si Bucuresti au ajutat-o sa identifice si sa trateze cu success cazuri de boli infectioase foarte grave.

Coordonator al Programului de HiV SIDA, a facut astfel incat acesti bolnavi sa poata avea o viata (cel putin aparent) normala, sa  poata spera ca intr-o zi se va descoperi medicamentul care-i va vindeca de cumplitul flagel.

Optimista si ambitioasa din fire, a intrat in politica avand convingerea ca „si politica se poate face profesionist, in folosul oamenilor. Si politicienii pot fi emancipati, isi pot valorifica inteligenta, cultura si experienta pentru a influenta deciziile care vizeaza viata comunitatii in cel mai pozitiv mod”.

Dr. Damian nu a facut politica pana acum, dar spune ca s-a simtit onorata de propunerea lui Cezar Preda de a reprezenta PDL in Consiliul Judetean si spera ca va putea face astfel incat si in politica, la fel ca in profesie, sa prevaleze proiectele elaborate in folosul celor care i-au acordat votul si nu in interesul unor persoane sau grupuri de interese.

 

Doctorul Danut Pale, cu ochii pe fondurile europene

 

Medic veterinar de profesie, dr. Danut Pale este cunoscut in Buzau mai ales ca presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari (se afla la al patrulea mandat consecutiv) si ca doctorul care a reusit sa influenteze factorii de decizie pentru a crea un adapost civilizat pentru cainii comunitari. A absolvit si cursurile postuniversitare de doi ani pentru „Diagnostic de laborator”, iar din pozitia de vicepresedinte al CMVR si de presedinte al Comisiei Nationale de Libera Practica a incercat si de multe ori a reusit sa faca astfel incat aceasta profesie sa fie valorificata atat in interesul medicilor pe care-i reprezinta, cat si al zootehnistilor si agricultorilor.

  Dr. Pale este, la randul sau, debutant intr-o functie de consilier, desi in  politica a intrat in 2000 in APR, apoi a trecut pe la PD, iar din 2003 face parte din structurile de „initiativa” ale PSD.

Este convins ca din pozitia de consilier judetean va influenta deciziile privind activitatea de extindere si modernizare a infrastructurii agricultorilor buzoieni si mai ales va tinti atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea unor proiecte economice, sociale si culturale.

 

Configuratia  viitorului Consiliu Local Municipal

 

In noua structura a Consiliului Local Municipal (23 de mandate), USL are 13 mandate (56,52%); 5 portofolii au fost adjudecate de PDL (21,74%); 4 mandate revin PP-DD (17,39%); iar unul ii revine independentului Paul Negoita (4,35%). Reprezentarea USL este  incununata de succesul primarului Constantin Boscodeala, care cu 27.322 de voturi valabil exprimate a primit investitura pentru al cincilea mandat consecutiv, la o diferenta de 10.000 de voturi de urmatorul clasat, independentul Paul Negoita.

Membrii noului CLM Buzau sunt :

  • USL este reprezentat, evident, de primarul Constantin Boscodeala, urmat de Marcel Ciolacu, Fanica Barla, Alexandru Dunel, Aurel Gubandru, Gabriel Mihalascu, Victor Ionita, Nicolae Serban, Daniel Lambru, Constantin Musceleanu, Sebastian Radu  – PSD, respectiv Constantin Ionescu si Silviu Nicoara – PNL;
  • PDL este reprezentat de Ion Barbu, Cristinel Vioiu, Ionel Stoica, Maria Plesea si Nicoleta Tudor (aici primele doua pozitii au fost reprezentate de Cezar Preda si Adrian Burducea, care se afla si pe listele CJ);
  • PP-DD este reprezentat de Andrei Barac, Ninel Brebeanu, Silviu Rosioru si Victor Oprea.
  • independentul Paul Negoita si-a adjudecat inca un mandat.

 

La judet, tot USL are majoritatea

 

In Consiliul Judetean, tot reprezentarea USL este majoritara, cu nu mai putin de 20 de mandate (60,60%) in aceasta legislatura. PDL  are 8 consilieri (24,24%), partidul lui Dan Diaconescu a fost creditat cu 4 mandate (12,12%), iar PC are un consilier (3,03%).

Tot USL detine si cea mai importanta functie in Consiliul Judetean, unde liberalul Cristi Bigiu a fost creditat cu nu mai putin de 102.518 voturi valabil exprimate, in timp ce urmatorul clasat, Cezar Preda, a avut 52.734, iar Victor Mocanu abia a obtinut 44.527 de voturi.

Astfel, in aceasta legislatura, miniparlamentul judetului va avea urmatoarea reprezentare:

  • USL detine majoritatea , avand in frunte presedintele, pe Cristi Bigiu, alaturi de care se afla Gabriel Baciu, Stefan David, Emanoil Petrus Neagu, Danut Pale, Constantin Ghinioiu, Dumitru Dobrica, Romeo Lungu, Adrian Ghiveciu, Cornel Diaconita, Gheorghe Bodea, Ion D. Popescu – PSD, respectiv, Dorin Badulescu, Emilian Dragoi, Valentin Tanase, Cristinel Romanescu, Adrian Petre, Robert Pitigoi si Mariana Tudor, la care se adauga Gheorghe Vlase – PC.
  • Democrat-liberalii sunt reprezentati de Cezar Preda, Liviu Mocanu, Adrian Burducea, Florina Stoian, Ion Burlacu, Elena Damian, George Vlad, George Anton. 
  • PP-DD va fi reprezentat de Eduard Dumitrascu, Viorel Toni, Marius Tarcavu si Ion Mantoiu.

Categorii: Actual, Analiza

Adaugati un comentariu


 

*