Trei noi intervenții de mare complexitate, în palmaresul medicilor timișoreni

4 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Operațiile au avut loc la Spitalul Județean de Urgență din localitate, fiind vorba de intervenții minim invazive neuro-endovasculare în cazul unor pacienți cu anevrisme crebrale.

 

Săptămâna trecută a consemnat serie de trei premiere la Spitalul Județean de Urgență din Timișoara. În cadrul Compartimentului de Neuro-radiologie Intervențională a Secției de Radiologie și Imagistică Medicală, medicii au efectuat trei intervenții minim invazive neuro-endovasculare unice, care au presupus proceduri de embolizare cerebrală de o complexitate majoră, datorită tehnicilor folosite, complexității și rarității patologiei.

Specialiștii au salvat astfel viața a trei paciente de 11, 53 și 60 de ani, fiecare dintre cele trei cazuri având anumite particularități care au făcut ca intervențiile să aibă un grad ridicat de complexitate și dificultate.

Astfel, în cazul pacientelor de 53 și 60 de ani, medicii au folosit tehnica embolizării anevrismului cerebral prin plasare de stent în vasul pe care este localizat anevrismul și spire de embolizare în sacul anevrismal. Conform explicațiilor oferite de managerul spitalului, dr. Marius Craina, această tehnică este destinată pacienților cu anatomie dificilă a sacului anevrismal. Acesta a mai subliniat că, în cazul pacientei de 53 de ani, „particularitatea anatomică este dată de existența unui anevrism gigant de 22 de milimetri cu colet larg, nerupt, ce provoca alterarea câmpului vizual al ochiului drept prin mecanism de compresie la nivelul chiasmei optice, fenomen ce poate duce la orbirea completă în următorul interval de timp. O eventuală rupere a acestui anevrism ar fi fost fatal vieții pacientei”.

 

În ceea ce o privește pe pacienta de 60 de ani, a fost vorba de un anevrism de arteră bazilară, rupt în urmă cu 30 de zile, cu dimensiuni de 1,5 X 2,5 milimetri, caz ce a constituit o adevărată provocare pentru echipa medicală.

Managerul SJU Timișoara  spune că s-a folosit aceeași tehnică operatorie descrisă anterior, iar excluderea angiografică a sacului anevrismal cât și tabloul neurologic normal post embolizare asigură externarea pacientei în trei-patru zile.

A treia intervenție efectuată în cursul săptămânii trecute a fost în cazul unei paciente de 11 ani, care  beneficiase de un  tratament similar în urmă cu o lună, când procedura s-a efectuat în regim de extremă urgență din cauza unei sângerări active la nivelul cavității orale, ce îi punea viața în pericol. De această dată a fost vorba de o a doua sesiune de embolizare a unei malformații arterio-venoase faciale, medicii reușind excluderea completă a acestei malformații.

 

SJU Timisoara

Magerul unității medicale a menționat că toate cele trei intervenții s-au desfășurat sub anestezie generală, sub îndrumarea dr. Carmen Galiciu, iar post operator, sub îndrumarea echipei de terapie intensivă, coordonate de prof. dr. Dorel Săndesc. Strategia de tratament a fost discutată în maniera pluridisciplinară pentru fiecare caz în parte, iar managementul pre și postoperator al celor trei paciente a fost efectuat de colectivul clinicii de neurochirurgie condus de prof. dr. Horia Pleș.

De asemenea, echipa de embolizare a fost condusă de dr. Mihalea Cristian, fiind formată din medicii Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu, Laurențiu Păiușanu și Dana Crișenescu.

În cazul pacientei de 11 ani, din echipa medicală care a efectuat intervenția a făcut parte și medicul Eduard Paraschivescu, specialist în chirurgie maxilofacială.

În cursul anului 2017, la spitalul din Timișoara au mai fost efectuate patru astfel de operații de tratament al anevrismului cerebral prin tehnică de plasare de stent și excludere a sacului anevrismal cu spire de platină plasate în interiorul acestuia.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*