Un elicopter militar s-a prabusit pe DN E85

5 iulie 2012 | 0 comentarii |

Un elicopter militar apartinand Bazei Bobocu a Scolii Militare de Aplicatie pentru Aviatie s-a prabusit, in jurul orei 12:20, pe un camp dintre Buzau si Rm. Sarat, in apropiere de localitatea Joita, langa DN E 85.

 

Mai multe echipaje ale Ambulantei, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), Politiei si Parchetului Militar, precum si specialisti ai bazei aeriene au plecat la fata locului, pentru investigatii.

 

Potrivit primelor informatii, la bordul elicopterului, care efectua un zbor de antrenament, se aflau trei persoane (dupa alte surse, patru), toate cadre militare, a precizat comandantul ISU, col. Danut Nicolae.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie informeaza ca s-au inregistrat patru victime, toate fiind angajati militari.

Potrivit Biroului de Informare Publica si Relatii cu Presa din cadrul parchetului de pe langa ICCJ, “ in legatura cu evenimentul aviatic produs joi in localitatea Joita, de langa Scoala de Aplicatie pentru Aviatie Boboc, o echipa operative formata din trei procurori militari de la Parchetul Militar Bucuresti si Parchetul Militar Teritorial Bucuresti, impreuna cu lucratori din Serviciul Criminalistic Judetean Buzau s-a deplasat la fata locului pentru efectuarea cercetarilor si stabilirea tuturor cauzelor si imprejurarilor in care acesta s-a produs”

Se pare ca toate cele patru persoane aflate la bord au decedat.

 

UPDATE: Elicopterul prabusit la Crucea Comisoaiei este unul militar de tip IAR 316 B ALLOUETTE. A pierdut legartura cu baza aeriana in jurul orei 12:00, iar la scurt timp a fost vazut de un localnic din Joita, prabusindu-se. Sateanul a anuntat tragedia la 112, dupa care mai multe echipaje ale Ambulantei, ISU Buzau si o echipa de ancheta s-au deplasat in zona. Din cauza lanului de porumb inalt de aproape doi metri, cautarea aparatului si a victimelor a fost extrem de greoaie. Cand s-a ajuns la locul tragediei, cele patru victime erau carbonizate si nimeni nu poate spune deocamdata daca ar fi putut fi salvate in cazul in care nu ar fi trecut atat de mult timp de la momentul impactului cu solul si interventia echipajelor de salvare.

 

Cine erau cei patru militari care si-au pierdut viata?

 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii Nationale, in accidentul produs astazi, 5 iulie, in apropiere de Buzau, si-au pierdut viata capitan-comandorul Mitica Docuz, maistrul militar Catalin Topoliceanu, maistrul militar Viorel Cojocaru si studentul Stefan Coropetchi.


Capitan-comandorul Mitica Docuz       


Capitan-comandorul Mitica Docuz avea 45 de ani, era casatorit si avea doi copii. Cu peste 1.700 de ore de zbor la activ, el era considerat unul dintre cei mai buni instructori ai Scolii de Aplicatie pentru Aviatie de la Bobocu.

Maistrul militar Catalin Topoliceanu, in varsta de 38 de ani, avea la activ peste 1.100 de ore de zbor, era casatorit si avea un copil.

Maistrul Militar Viorel Cojocaru, in varsta de 44 de ani, avea 650 de ore de zbor, era casatorit si tatal unui copil. Potrivit unor informatii neoficiale, acesta lua lecţii pentru trecerea pe acest tip de aparat de zbor.

Stefan Coropetchi avea 19 ani, era student in anul intai si nu era casatorit.

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu si-a exprimat profundul regret fata de tragicul eveniment si transmis un mesaj de condoleante familiilor indoliate.

 

Mesajul ministrului Dobritoiu

 

 Am aflat cu adanc regret si tristete despre decesul capital-comandorului Mitica Docuz, maistrului military Catalin Topoliceanu, maistrului militar Viorel Cojocaru si al studentului Stefan Coropetchi, cazuti la datorie in accidental aviatic produs joi, 5 iulie 2012.

La doi ani de la evenimentul tragic de la Tuzla, in care au pierit 12 militari ai fortelor aeriene si navale, pe care i-am comemorat cu totii astazi, aviatia militara trece printr-un moment extreme de dureros: pierderea a inca patru camarazi.

Moartea celor patru aviator demonstreaza inca o data dimensiunea riscurilor la care se supun zilnic, atat in  misiuni de lupta, cat si in zboruri de antrenament, militarii romani.

Devotamentul si spiritual de responsabilitate, caracteristice aviatiei romane, oblige la cele mai inalte sentimente de recunostinta si respect in astfel de moment tragic.

Ne exprimam intreaga compasiune si adresam sincere condoleante familiilor indoliate, tuturor celor care i-au iubit si le-au fost aproape.

Dumnezeu sa-i odihneasca!

                        Corneliu Dobritoiu, ministrul Apararii Nationale”

 

Coincidenta stranie

 

Din ordinul sefului Statului Major General, conform procedurii, au fost retinute la sol toate aeronavele de tip IAR 316 B, pana la elucidarea cauzelor producerii evenimentului. De asemenea, au fost luate imediat masuri pentru securizarea zonei de impact”, se mai arata in comunicatul MApN.

O comisie a Statului Major al Fortelor Aeriene cerceteaza cauzele producerii accidentului aviatic, iar rezultatele anchetei Parchetului Militar vor fi facute publice la finalul cercetarilor.

Cei patru militari si-au pierdut viata dupa ce elicopterul militar in care se aflau s-a prabuşit in lanul de porumb aflat la aproximativ 5 km de baza aeriana de la Boboc.

Misiunea echipajelor de salvare de reperare a elicopterului prabusit a fost extrem de dificila, pompierii si medicii de pe ambulante cautand locul accidentului timp de aproape o ora şi jumatate.

Coincidenta stranie, la data de 5 iulie 2010, 12 scafandri si piloti de elita, intre care si militari de la Baza de la Boboc, si-au pierdut viata in urma unui accident aviatic petrecut la Tuzla. Atunci, un avion de TIP AN 2, care efectua un zbor de antrenament, s-a prabusit. Printre cei care si-au pierdut viata la datorie s-a aflat si comandantul Scolii de Aplicaţie pentru Aviatie „Aurel Vlaicu” de la Boboc, Nicolae Jianu.

 

 


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*