Zâmbete de Mihail și Gavriil

8 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

În fiecare an, în calendarul ortodox este însemnată cu roșu ziua de 8 noiembrie, când sunt celebrați Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, căpeteniile îngerilor și călăuze ale sufletelor creștinilor în drumul către Rai.

Arhanghelul Gavriil este cel care i-a vestit Fecioarei Maria taina întrupării Domnului Iisus.

În credința populară, Arhanghelii sunt percepuți ca patroni ai casei, care ard păcatele omenești și purifică, prin post și rugăciune, conștiintele. Se crede că-i însoțesc pe oameni pe tot parcursul vieții, de la nastere până la moarte, rugându-se neîncetat lui Dumnezeu pentru sănătatea lor.

De ziua Arhanghelilor nu se lucrează, iar oamenii merg la biserică, aprind lumânări și se roagă pentru sănătate și belșug.

Ziua de 8 noiembrie este considerată și ziua de hotar între toamnă și iarnă.

Cei care poartă numele Sfinților Mihail și Gavriil își sărbătoresc astăzi ziua onomastică, așa că le urăm și noi „La mulți ani cu sănătate!

 

Și pentru ca ziua să înceapă cu un zâmbet atât pentru sărbătoriți cât și pentru noi, ceilalți, am ales câteva bancuri haioase în care apar numele lor:

 

Gabriela a cam răcit la grădiniță, iar mama o duce la doctor, pentru consult și tratament. Ca să-i distragă atenția fetiței, care părea speriată când a intrat în cabinet, doctorul o întreabă:

– Ia spune-mi Gabriela, tu știi ce trebuie ce facem ca să scăpăm de microbii din apa de băut?

– Sigur că da, am învățat la grădiniță! O fierbem, domnule doctor.

– Și apoi?

-Apoi bem suc…

***

Badea Mihai merge la doctorul de la oraș cu o sarsana plină cu bunătăţi. Intră în cabinet, o desface şi-l îmbie pe acesta:

– Da serviţi dom’ doctor, îs bune, îs bio, îs ecologice! Şi numai ce nu-i pune pe birou cârnaţi, caltaboşi, jumări, brânză.

– Păi bine măi Mihăiţă, crezi că am uitat că am fost colegi la școala generală, cum să le iau pe toate astea fără bani?

– Nicio problemă, dom’ doctor, am adus şi bani!

***

Mihaela merge să vadă un film la cinematograf, iar înainte să plece de acasă, mama ei o sfătuiește să aibă grijă cu bărbații, că acolo, pe întuneric, pot deveni obraznici. Când se întoarce acasă, mama o întreabă cum a fost.

– A fost îngrozitor mamă, se plânge Mihaela. A trebuit să-mi schimb de patru ori locul la cinematograf.

– De ce, s-a legat vreun bărbat de tine?

– Până la urmă, da…

***

La ora de geografie, profesorul le pune elevilor câte o întrebare, să vadă dacă și-au învățat lecția. Ajunge și la elevul Mihai Gabriel, pe care-l întreabă:

-Ia spune-mi tu, Gabriel, știi unde sunt Munții Apuseni?

-Cum să nu, domnule profesor, la pagina 98! 

 


Categorii: Umor

Adaugati un comentariu


 

*