Zâmbete… matematice

16 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Umorul celebrului matematician Grigore Moisil a rămas proverbial, iar glumele sale au circulat din generație în generație printre studenți… Începem și noi ziua cu câteva dintre celebrele „moisilisme”, ca să nu uităm să zâmbim și să înțelegem că, vorba lui Moisil „tot ce e gândire corectă este sau matematică, sau susceptibilă de matematizare”…

 

Grigore C. Moisil avea despre programele de lucru o opinie proprie, care a intrat în folclorul moisilesc de bază: Matematica NU se face în orele de birou. Dimineață când te scoli, faci matematică; când te speli pe dinți, faci matematică. Și dacă nu te speli pe dinți, faci matematică.

***

Moisil, despre un matematician: Este mare în matematică, prin erorile pe care le face.

***

Un prieten îi spune într-o zi, lui MOisil: Matematica asta pe care o predici tu, m-am saturat de ea până peste gât.

Moisil: Dar matematica se face de la gât în sus!

***

Un reporter îi spune lui Moisil, în cadrul unui interviu: Știți că adevărul supără!

Moisil: Pe mine o teoremă de matematică nu m-a supărat niciodată.

***

Învățând matematică, înveți să gândești.

***

Sunt unii oameni care cred că matematica trebuie făcută între cutare și cutare oră. Nu e adevărat. Matematica nu se face la ore fixe. Matematica se face când îți vine o idee. Noaptea sau dimineața, când te scoli, când te speli, te gândești. Dacă nu te speli, te gândești când nu te speli…

***

Un matematician face matematică fiindcă vede în matematică ceva frumos, ceva interesant, ceva care îi place, ceva care îi este drag, ceva care îl tulbură, îl face să gândească, să mediteze, să viseze.

***

Noi, matematicienii, facem activitate fără planuri; nu de alta, dar ca să ne deosebim de alții, care fac planuri, fără activitate.

***

Un matematician de obicei e întrebat la ce servește matematica și abia dacă găsește o ocazie să spună că e frumoasă și că lui îi servește în primul rând fiindcă îi e dragă. Înțelegerea unui fenomen îți schimbă modul de a vedea întreaga lume și matematica îți servește și ție să ai un plus de cunoștințe.

***

Nici o problemă nu are granițe. Orice răspuns are multe.

***

O teoremă e o scrisoare de dragoste către un necunoscut, către acela care îi prinde nu numai înțelesul, ci și toate subînțelesurile.

***

Să nu se teamă nimeni de lucrurile abstracte și foarte abstracte, mai ales în matematică; matematica – tocmai pentru că este matematică, este abstractă. Cu cât un lucru este mai abstract, cu atât el îmbrățișează domenii mai vaste și deci este aplicabil în mai multe cazuri concrete.

***

Matematica va fi limba latină a viitorului, obligatorie pentru toți oamenii de știință. Tocmai pentru că matematica permite accelerarea maximă a circulației ideilor științifice.

 

*Aceasta este o rubrică de bancuri / umor / pamflet și va fi tratată ca atare. 

 


Adaugati un comentariu


 

*