26 septembrie, Ziua Mondiala a contraceptiei

26 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Lansata in 2007, marcarea acestei zile are misiunea de a creste gradul de constientizare privind contraceptia, astfel incat tinerii sa poata decide cu privire la viata lor sexuala si reproductiva, in urma unei informari corecte.

 

consult_gravidaIn fiecare an, la 26 septembrie, intreaga lume medicala trage un semnal de alarma asupra faptului ca multe vieti sunt irosite si mute boli transmisibile fac inca victime, din cauza lipsei contraceptiei. Pornind de la motto-ul „Contraceptia: responsabilitatea ta, viitorul tau”, Ziua Mondiala a Contraceptiei 2013 se axeaza pe stimularea tinerilor de a se informa inainte de a opta pentru o metoda de contraceptie, pentru a preveni o sarcina neplanificata sau o infectie cu transmitere sexuala (ITS).

La nivel mondial, Ziua Mondiala a Contraceptiei este sustinuta de o coalitie formata din 11 organizatii non-guvernamentale (ONG-uri) si societati stiintifice si medicale, specializate in sanatatea sexuala si reproductiva,  sponsorizata de Bayer HealthCare.

Potrivit datelor oferite de Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, in perioada 2000-2009, in Europa au avut o sarcina nedorita 9,7% dintre femeile de varsta fertila. In Europa, peste 25% dintre tinerii cu varste intre 15 – 24 ani au contact sexual neprotejat. Dintre cei care se protejeaza, 76% folosesc prezervativul, 40% pilula contraceptiva si 16% coitus interruptus).

 

Dr. Mircea Suteu

Dr. Mircea Suteu, Maternitatea Buzau

In 2011, peste 215 milioane de femei au avut sarcini nedorite. In fiecare an, peste 340.000 femei decedeaza datorita unor cauze legate de sarcina. Conform Societatii Europene a Contraceptiei, 85% dintre sarcinile adolescentelor sunt neplanificate si, anual, milioane de oameni sunt infectati cu boli cu transmitere sexuala din cauza neprotejarii prin metode contraceptive.

In judetul Buzau, numarul intreruperilor de sarcina a fost in anul 2012, de 1260, comparativ cu anul 2011 cand s-a inregistrat 1528 de intreruperi, iar „in ultimii doi ani nu s-a inregistrat niciun avort provocat, ceea ce arata ca popilatia a inceput sa constientizeze atat rolul contraceptiei, cat si riscurile avortului”, explica dr. Mircea Suteu, sef Sectie OG I din Maternitatea Buzau.

Conform «Raportului privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului», elaborat de ONU, aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini pe an sunt neplanificate. Sondajul «Contraceptia: Cine este responsabil pana la urma?», lansat in 2010, cu ocazia Zilei Mondiale a Contraceptiei (la peste 5.000 tineri cu varste intre 15 – 24 ani, din 25 tari din Asia – Pacific, Europa, America de Nord si America Latina), arata ca 45% dintre tineri au avut raporturi sexuale neprotejate, fata de 25% in 2009. Peste 25% dintre tinerele cu varste intre 15 – 24 ani au avut contacte sexuale neprotejate in Europa, 38% in America de Nord, 67% in America Latina iar in Asia si Australia, 37%”, se arata intr-un comunicat al DSP Buzau.

 

tineri fericiti La Summitul de Planificare Familiala, desfasurat la Londra, la 11 iulie 2012, organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Internationala (DFID) si Fundatia Bill si Melinda Gates, OMS a elaborat un set de masuri menite pentru imbunatatirea vietii a milioane de femei de varsta fertila: largirea gamei de optiuni de planificare familiala oferite, astfel incat fiecare femeie sa poata selecta metoda ce corespunde nevoilor sale si eliminarea barierelor sociale si non-medicale in furnizarea de contraceptive; cresterea numarului personalului sanitar format si autorizat sa furnizeze servicii de planificare familiala.

Decesele materne ar putea fi reduse cu o treime daca toate femeile care ar dori sa evite o sarcina, ar avea acces la contraceptie eficienta (femeile necasatorite, tinere, sarace, migrante si cele din mediul rural). Utilizarea contraceptivelor a crescut in multe regiuni ale globului, in special in Asia si America Latina, dar continua sa fie redusa in Africa sub-Sahariana. La nivel global, metodele contraceptive moderne sunt folosite de catre femeile cu varste intre 15 – 49 ani, in proportie de 57% in 2012: in Africa 24%, Asia 62%, iar in America Latina 67%.

 Diferentele in modul de utilizare a metodelor contraceptive, pot fi observate in functie de status-ul social, mediul de resedinta, venit, nivel de educatie. Ratele reduse ale prevalentei contraceptivelor si sarcinile nedorite pot contribui la o rata crescuta a avorturilor. Astfel, Europa de Est si Asia Centrala au unele din cele mai mari rate ale avorturilor pe plan mondial.

 

tineriIn perioada 22 – 25 mai 2013 a avut loc prima Conferinta globala asupra contraceptiei, sanatatii reproductive si sexuale, la Copenhaga, la care au participat 92 de tari. S-a punctat lipsa de acces la informatii si servicii legate de planificarea familiala, infectiile cu transmitere sexuala si s-a constatat ca mai putin de 50% dintre femeile de varsta fertila utilizeaza contraceptive moderne, in peste 10 tari din Europa, in unele tari chiar sub 20%, mai putin decat media din tarile subdezvoltate. A fost subliniat de asemenea dreptul oricarei femei la consultatii de inalta calitate din partea profesionistilor din domeniul sanatatii in vederea imbunatatirii sanatatii sexuale si a calitatii vietii, cat si dreptul acesteia de a decide cand, daca si cati copii va avea.

In 1994 a fost infiintata Reteaua nationala de planificare familiala prin Ordinul nr. 136/1994 al Ministerului Sanatatii Publice, care a elaborat Programul de Sanatate raspunzator de sanatatea reproducerii.

In 2004, Romania a ocupat primul loc in Europa la numarul de avorturi (considerate ca mijloc de contraceptie) inregistrate anual, cu 0,84 avorturi/femeie, iar in 2006 (conform Health for All – Database), rata avorturilor a fost de 68 la 1000 nasteri (comparativ cu 95 in Federatia Rusa, Polonia sub 1, iar media europeana 30). In 2007, Romania a ocupat locul 3 in Europa in privinta numarului intreruperilor de sarcina, dupa Marea Britanie si Franta, potrivit Biroului European de Statistica, Eurostat.

 

 

ziua mondiala a drepturilor copiluluiAccesul la servicii de planificare familiala a condus la scaderea constanta a numarului de avorturi. In 2007, numarul avorturilor a fost de 137.226, fata de 992.265, in 1990.

In 2009, Romania a fost una din tarile cu cele mai mari rate ale avorturilor din lume (78/100 femei de varsta fertila). 88% dintre femei detineau informatii referitoare la contraceptive si, cu toate acestea, doar 10% dintre acestea le-au folosit.

Romania a ocupat primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de nasteri inregistrate in randul minorelor, in medie la 8.500 pe an, potrivit studiilor UNICEF. Conform aceluiasi studiu, doar 14% dintre femeile active sexual folosesc pilula contraceptiva, iar dintre acestea, 32% sunt din grupa de varsta 15 – 19 ani.

In 2010, peste 60% dintre adolescentele intre 15 – 19 ani active sexual nu au folosit niciodata metode contraceptive, conform unui studiu la nivel mondial realizat pe un esantion de 1056 tinere din Romania. 2/3 dintre tineri au utilizat contraceptia naturala, 24% dintre femei au ales cel putin o data contraceptia de urgenta. 84,3% dintre femeile de varsta fertila au folosit cel putin o metoda contraceptiva, 94,1% cunosc prezervativul si 87,8%, pilula contraceptiva (dar mai putin 9% folosesc pilula), iar 20% dintre femei nu se protejeaza.

 

Mihaela Voineagu

Mihaela Voineagu

In judetul Buzau, Cabinetul de Planificare Familiala functioneaza din anul 1994, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, unde sunt inscrise aproximativ 1150 persoane beneficiare ale serviciilor de planificare cu fisa aferenta. Dintre acestea unele au abandonat tratamentul sau metoda prin schimbarea domiciliului sau din cauze necunoascute, altele au depasit varsta eficienta de utilizare a contraceptiei. Cert este ca anual se inregistreaza aproximativ 1870 de prezentari din care 800-900 pentru pilule contraceptive, restul pentru prezervative si/sau consiliere.

Permanent, cabinetul este dotat cu contraceptive uzuale, respectiv pilule si prezervative, adresabilitatea la cabinet fiind gratuita si nelimitata ca numar. In anul 2010 s-au inregistrat 2665 prezentari in urma carora s-au distribuit 200 fiole de injectii contraceptive, 1200 folii pilule si 3300 prezervative. In anul 2011 s-au inregistrat 1976 prezentari in urma carora s-au distribuit 40 fiole de injectii contraceptive, 950 folii pilule si 3000 prezervative. In 2012 s-au distribuit 311 folii pilule contraceptive si 2684 prezervative iar in 2013, pana la sfarsitul lunii august s-au distribuit 225 folii contraceptive si 2216 prezervative”, arata Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP Buzau.

 

bebe-parintiDincolo de aceste cifre seci, in cabinetul de planificare familiala „se acorda consiliere gratuita, persoanelor care doresc sa utilizeze o metoda conteaceptiva corespunzatoare varstei dupa un sfat autorizat, persoanelor care n-au fost multumite de metoda si doresc sa o schimbe, celor care doresc si au nevoie de contraceptia de urgenta (ruperea prezervativului, uitarea pilulei, act sexual neprotejat, etc.), pre si post-natal, consiliere de cuplu in vederea casatoriei, se elibereaza contraceptive gratuite anumitor categorii de persoane: elevi, studenti, someri, persoane cu venituri reduse (ajutor social), pensionari medicali, persoane care au un numar mare de copii si nu mai doresc altii. Celor care nu se incadreaza in baremul de mai sus sau doresc sa-si trateze si alte afectiuni precum acneea juvenila, chisturi ovariene, hirsutism li se prescriu tratamente negratuite”, explica dr. Silvia Nistor, medic planificare familiala si contraceptie.

Doritorii se pot adresa Cabinetului de Planificare Familiala la orice ora din program, fara bilet de trimitere, relaxati si cu siguranta asigurarii confidentialitatii, unde pot discuta cu personalul cabinetului probleme legate de necesitatile lor in ceea ce priveste specificul cabinetului.

In fiecare an, tari si regiuni din intreaga lume organizeaza evenimente pentru a marca Ziua Mondiala a Contraceptiei pentru a imbogati cunostintele populatiei privind contraceptia si imbunatatirea educatiei in ceea ce priveste reproducerea si mentinerea sanatatii sexuale


Adaugati un comentariu


 

*