Eveniment editorial: „Momente cheie”, o carte carte despre transplantul de inima care se citeste cu sufletul la gura

19 septembrie 2013 | 0 comentarii |

La sfarsitul acestei luni, in librarii se va gasi volumul semnat de renumitul chirurg cardiolog Marius Barnard, care impreuna cu fratele sau Cristiaan Barnard a realizat primul transplant de inima din lume si care a marcat esential dezvoltarea chirurgiei cariace romanesti.  

Coperta cartii si dr. Barnard semnand volumul original

Coperta cartii si dr. Barnard – autograf

Editura Humanitas va lansa in librarii, la sfarsitul acestei luni,  Momente cheie, de Marius Barnard, un volum biografic si autobiografic de exceptie, care se citeste cu sufletul la gura.

Momente-cheie (Defining Moments), scrisa de Marius Barnard impreuna cu Simon Norval, a fost tradusa  de Daniel E. Constantinescu, Anca Constantinescu, Andrei Constantinescu, Mihaela Farcas si Martin S. Martin,  persoane care au avut avantajul ca l-au cunoscut direct, pe autor.

Multi romani stiu deja ca in anul 1967, doi chirurgi sud-africani, fratii Christiaan Neethling si Marius Barnard, au spart toate tabuurile si au depasit inhibitiile altor chirurgi contemporani, inlocuind inima unui bolnav muribund cu inima tanara si sanatoasa a unei femei, victima a unui accident de masina.

In volumul autobiografic ce va fi gasit si de romani in librarii, Marius Barnard ne spune intreaga poveste a legendarei operatii, cu amanunte si cu descrierea consecintelor vazute dinlauntrul temerarei echipe. Dar cartea este mult mai mult decat o relatare a primului transplant cardiac si mult mai mult decat o carte despre viata unui medic, devenit un ilustru reprezentant al chirurgiei cardiace la sfarsitul secolului trecut, care in ciuda numeroaselor sale reusite medicale si ca politician care a reusit sa schimbe legislatia europeana in ceea ce priveste asigurarea medicala pentru afectiunile cronice, a fost nevoi sa duca toata viata povara renumelui fratelui sau mai mare, Cristiaan.

Cititorului i se infatiseaza viata intr-o tara indepartata, putin cunoscuta noua. Africa de Sud rurala in care au crescut fratii Barnard (Beaufort West), copilaria, scoala, lumea medicala si academica, experienta lui politica in calitate de membru al parlamentului care s-a opus apartheidului si a militat pentru drepturi civile si egalitate sociala, anii de efort pe care i-a dedicat crearii si raspandirii asigurarii de boala grava, care a cucerit lumea sunt evocate in Momente cheie, cu o sinceritate debordanta.

 

fotografie document pentru posteritateIn toate etapele vietii sale, Marius Barnard apare motivat de tendinta lui de a-i ajuta pe cei aflati in nevoie, pe cei suferinzi, pe cei umiliti si fara putere. Tot asa poate fi vazuta si actiunea lui de a sari in sprijinul chirurgiei cardiace din tara noastra, la vremea cand aceasta se afla intr-o stare critica. Partea „romaneasca“ a biografiei lui Marius Barnard ocupa un spatiu important in economia cartii.

Cu o sinceritate uimitoare, Barnard dezvaluie si partile intime ale biografiei lui, relatia cu fratele lui Christiaan, boala si redescoperirea credintei si sperantei. O carte fascinanta si originala, despre o biografie de exceptie.

 

Vor fi trei lansari cu public:

1.Iasi, Sambata 28 Septembrie 2013, in cadrul Congresului Societatii Romane de chirurgie Cardiovasculara. Hotel International.

2.Bucuresti, Marti 1 Octombrie, ora 19:00, la Libraria Humanitas Cismigiu (Cladirea Gambrinus) Blvd Regina Elisabeta.

3.Sinaia, Vineri 4 Septembrie, in cadrul Congresului National de Cardiologie, ora 10:30  in holul central al Cazinoului Sinaia.


Adaugati un comentariu


 

*