Bani europeni pentru specializarea medicilor romani in chirurgia cardiaca infantila

13 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Fondurile ar urma sa provina din programul POSDRU, iar pregatirea ar urma sa se faca pe modelul programului pe care Ministerul Sanatatii deja il deruleaza, in colaborare cu clinica San Donato din Italia.

 

Operatie cord prof. DeacIn cursul anului trecut, Ministerul Sanatatii a demarat Programul de dezvoltare a Chirurgiei Cardiovasculare Pediatrice, in colaborare cu clinica San Donato din Milano si fundatia Bambini Cardiopatici nel Mondo. Programul si-a dovedit in scurt timp eficienta, astfel ca a fost extins la mai multe clinici din tara, iar mai multi medici si asistenti medicali romani s-au perfectionat cu ajutorul specialistilor italieni. Nu in ultimul rand, cateva zeci de copii cu malformatii cardiace au fost operati in cadrul acestui program, in clinicile din Romania, iar numarul lor va creste, programul fiind inca in desfasurare.

Succesul acestui program se pare ca l-a inspirat si pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care a reiterat, zilele trecute, posibilitatea derularii unui program similar, pe acelasi model, cu  finantare europeana, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Acesta a declarat ca anumite sume din exercitiul bugetar 2007-214 ar putea fi canalizate si catre sectorul Sanatatii, in vederea specializarii medicilor tineri in domeniul chirurgiei cardiace pediatrice. In acest fel, cateva mii de copii vor putea beneficia de interventii chirurgicale care sa le salveze viata.

 

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Proiectul de program prezentat de Teodorovici seamana foarte mult cu cel derulat de Ministerul Sanatatii in colaborare cu clinica din Italia, insa acesta nu este deloc un lucru rau, avand in vedere ca programul initial si-a dovedit eficienta. „Avem cateva economii, cam un miliard de euro, pe POSDRU. Acum mai sunt cateva sute de milioane de euro pe care noi le folosim la finantarea unor proiecte la care poate nimeni nu s-ar fi gandit ca se pot finanta din POSDRU. Unul este un proiect al meu de suflet cu acei copii care, din pacate, mor anual din cauza malformatiilor cardiace. Sunt 3.000 de copii care mor anual pentru ca se nasc cu malformaţii la inima si nu au sanse sa fie operati in tara. In Romania exista sase centre in care se pot efectua asemenea operatii – la Iasi, Cluj, Brasov, Targu Mures, Timisoara si Bucuresti- dar dintre acestea, doar doua functioneaza, din cauza lipsei de specialisti. Functioneaza doar cel de la Targu Mures si cel din Bucuresti, iar  restul, chiar daca sunt dotate, nu au medici care sa faca acest lucru. Putem sa luam bani din POSDRU, aducem de afara sau din Romania medicii care au pregatirea necesara care sa ii pregateasca pe ai nostri pe aceasta zona si care, impreuna, sa opereze cei 3.000 de copii. Deci, finantam o data pregatirea medicilor pentru viitoarele situatii de acest gen si, pe de alta parte, operam acei copii, pentru a avea o sansa la viata” a declarat Eugen Teodorovici.

 

manechinIdeile pentru sectorul de Sanatate ale ministrului Fondurilor Europene nu se opresc aici, acesta enuntand alte cateva proiecte care ar putea beneficia de finantare europeana. Unul dintre acestea se refera la dotarea celor 10 universitati publice de medicina si farmacie din tara, cu manechine pe care studentii sa se poate pregati, efectuand operatii virtuale. Acesta si-a motivat foarte plastic decizia, spunand ca in Romania, „medicii opereaza direct pe oameni, fara sa aiba practica aferenta in afara de cadavre, dar cadavrele nu tipa daca ai mers pe invers”.

Teodorovici a vorbit si despre o alta idee, tot pe partea de medicina, de aceasta data referindu-se la chimioterapie. „Mi s-a explicat ca noi folosim la o operatiune de chimioterapie un gram din nu stiu ce substanta. Ce ramane dupa aceasta operatiune se arunca, nu se poate depozita, nu se poate mentine acea substanta pentru alte astfel de actiuni. Sunt 3.000 de operatii in fiecare zi si vin cu un cost total de circa 3,7 milioane de euro. Exista un echipament care asigura mentinerea acelei substante si pentru alte operatii. Si, automat, costul se reduce de la 3,7 milioane la 1,2 milioane de euro, iar diferenta poate sa mearga mai departe in zonele in care avem interes. Deci, sunt bani europeni care pot fi folositi pentru ceea ce arde acum in tara” a mai explicat ministrul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*