COD ROSU SI PORTOCALIU DE CANICULA

3 august 2017 | 0 comentarii |

Temperaturile vor depasi, in weekend, 40 de grade Celsius, in aproape toata tara, iar canicula va persista cel putin pana la jumatatea saptamanii viitoare. Buzoienii vor avea de indurat 39 de grade la umbra ziua, iar noaptea, peste 20 de grade Celsius. 

 

Frige pamantul Romaniei, iar aerul a devenit irespirabil. Ne sufocam la 40 de grade Celsius la umbra, iar la soare sunt peste 50 de grade. Temperaturile caniculare vor persista si chiar vor creste, in zilele urmatoare, ne avertizeaza meteorologii.

Iar medicii ne spun sa evitam pe cat posibil sa iesim din casa, sa bem 2-3 litri de lichide/zi, sa nu consumam cafea, bauturi acidulate sau cu mult zahar, si sa ne ferim ca de foc de bauturi alcoolice, sa nu uitam sa ne luam medicamentele la timp (acolo unde este cazul) si mai ales sa nu stam in soare, intre orele 10.00-18.00.

Cu toate avertismentele din ultimele zile, sirenele ambulantelor suna continuu. Din ce in ce mai multe solicitari sunt primite de la oamenii rapusi de temperaturile insuportabile. Peste 2.600 de oameni au solicitat ajutor medicalizat numai in Bucuresti si Ilfov in ultimele 48 de ore, iar la Buzau au fost peste 230 de solicitari in ultimele 24 de ore. Copiii, batranii si persoanele care sufera de afectiuni cronice fac cel mai greu fata temperaturilor de foc. 61 de lesinuri au fost raportate la nivel national, in ultimele 24 de ore, din cauza caniculei, a anuntat DSU.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, astazi, o avertizare meteo COD ROSU de canicula, valabila pentru 12 judete din vestul si nord-vestul tarii. Restul judetelor se va afla sub avertizare COD PORTOCALIU de canicula si disconfort termic deosebit de accentuat.

 

CODUL ROSU

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, astazi, o avertizare meteo COD ROSU de canicula, valabila pentru 12 judete din vestul si nord-vestul Romaniei. Restul judetelor se va afla sub avertizare COD PORTOCALIU de canicula si disconfort termic deosebit de accentuat.

Avertizarea COD ROSU este valabila in zilele de vineri si sambata. Valul de caldura va continua sa se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Potrivit ANM, in zilele de 4 si 5 august, vineri si sambata, valul de caldura care a debutat inca de luni (31 iulie) va continua sa se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati si se va situa frecvent, in zonele joase de relief, intre 82 si 84 de unitati. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in general, intre 22 si 25 de grade.

In zonele de campie si de podis ale judetelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Salaj, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Mehedinti si Dolj, se vor inregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei si care se vor situa intre 39 si 42 de grade.

 

COD PORTOCALIU

In Moldova, Dobrogea, Muntenia si local in Maramures, Transilvania si Oltenia temperaturile maxime se vor situa, in general, intre 36 si 39 de grade Celsius, valori cu mult mai ridicate decat mediile climatologice specifice perioadei, sustin meteorologii.

Sub COD PORTOCALIU se afla si judetul Buzau. Deocamdata, potrivit medicilor de la Serviciul Judetean de Ambulanta si de la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean, nu s-au inregistrat cazuri de lipotimie (lesin) in strada, la camp sau in locuinte, dar a crescut numarul de solicitari cam cu 50, in ultimele 24 de ore. Cei mai multi pacienti sunt persoane diagnosticate cu afectiuni cardiovasculare sau cu alte boli cronice, care fac fata cu greu temperaturilor caniculare. Medicii se asteapta insa ca numarul solicitarilor sa creasca la noapte si in urmatoarele zile.

Potrivit meteorologilor, valul de caldura se va restrange treptat, catre regiunile sudice si va persista pana spre mijlocul saptamanii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferica va fi in crestere, in special in zonele de munte si in jumatatea de nord a tarii.

 


Adaugati un comentariu


 

*