Colegiul Medicilor cere „respectarea timpului de lucru în spitale”

7 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Totodată, organizația profesională solicită inspectorilor de muncă să efectueze un control tematic în unitățile sanitare, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale referitoare la numărul de ore de muncă.

 

Colegiul Medicilor din România (CMR) a luat, zilele acestea, atitudine față de nerespectarea prevederilor legale privind programul de muncă în cazul personalului medical, cerând conducerilor spitalelor să respecte acest program și să nu le mai solicite medicilor să lucreze ore în plus față de cele prevăzute în lege. Într-un comunicat de presă, președintele CMR, prof. dr. Gheorghe Borcean precizează că, în sectorul sanitar public, deși durata timpului de lucru este stabilită prin ordin al Ministerului Sănătății, există numeroase cazuri în țară în care conducerile spitalelor le cer medicilor să lucreze cu mult peste programul prevăzut în acest ordin. „Deși, în sectorul sanitar public, durata timpului de lucru se stabilește prin ordin al Ministerului Sănătății, în mod inacceptabil, conducerile unor unități medicale spitalicești pun presiune pe medici, inclusiv prin emiterea unor note interne, pentru a lucra cu mult peste programul de lucru așa cum este acesta stabilit prin legislația în vigoare” se arată în comunicatul Colegiului Medicilor. În același document se subliniază faptul că regulamentul privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sistemul sanitar se aprobă prin ordin al ministrului sănătății, cu consultarea organizațiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, și nicidecum prin decizia managerilor de spitale.

 

În prezent, conform prevederilor legale, programul medicilor din unitățile sanitare publice este de 7 ore în medie pe zi, respectiv de maximum 35 de ore în medie pe săptămână și se poate desfășura în mod continuu ori divizat.

În același timp, pentru specialitățile anatomie patologică, medicină legală, în activitatea de prosectură și disecție și în activitațile de radiologie-imagistică medicală, radioterapie, medicină nucleară, igiena radiațiilor, angiografie și cateterism cardiac durata timpului de muncă este de 6 ore în medie pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână.

În acest context, reprezentanții Colegiului Medicilor atrag atenția că „potrivit art.120 din Codul Muncii tot ceea ce depășește timpul normal de lucru, în cazul medicilor de 7 ore/zi, respectiv 35 ore/săptămână este considerat ca fiind timp de muncă suplimentar și nu poate fi solicitat sau impus de către conducere fără acordul angajatului”.

 

Nu în ultimul rând, in comunicat se arată că respectarea timpului normal de lucru pentru medici constituie nu numai un drept al medicilor, ci și o garanție pentru pacienți, în ceea ce privește siguranța actului medical prestat.

Impunerea efectuării unor ore în plus de către medici este considerată de Colegiul Medicilor un abuz, de aceea organizația profesională solicită managerilor care recurg la aceste practici „să nu se substituie ministrului Sănătății” și respecte prevederile legale referitoare la numărul de ore de muncă prevăzute pentru medici. Totodată, Colegiul Medicilor a solicitat inspectoratelor teritoriale de muncă, declanșarea unui control tematic la nivelul unităților sanitare publice, pentru a se verifica în ce mod sunt respectate prevederile legale referitoare la timpul de muncă.

De asemenea, organizațiile sindicale sunt încurajate să semnaleze orice abuz ori încălcare a timpului de lucru și să sesizeze organele competente ori să formuleze acțiuni în instanță.

În ceea ce ne privește, în vederea clarificării situației, dar și pentru instituirea unor mecanisme funcționale de control și garantare a timpului de lucru a medicilor, Colegiul Medicilor din România urmează să se adreseze atât Ministerului Sănătății cât și Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Totodată, rugăm structurile noastre teritoriale să contacteze organizațiile sindicale din domeniul sanitar ce activează în aria lor de competență pentru a verifica în ce măsură asupra medicilor sunt exercitate presiuni în sensul nerespectării timpului de muncă”, se subliniază în încheierea comunicatului CMR.


Adaugati un comentariu


 

*