Intalnire emotionanta intre medicii de la spitalul Cantacuzino si prematurii pe care i-au salvat

19 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Peste 50 de copii nascuti prematur in perioada 2009-2015 au revenit la spitalul in care au vazut lunina zilei, pentru a le multumi celor care i-au ajutat sa supravietuiasca.

 

ziua prematuruluiPersonalul medical de la spitalul Cantacuzino din Capitala a avut parte de o zi cu totul speciala la sfarsitul saptamanii trecute. In cadrul unui eveniment prin care a fost marcata Ziua Prematurului, organizat impreuna cu Organizatia Salvati Copiii, care a dotat cu aparatura zeci de maternitati, spitalul a fost vizitat de peste 50 de copii care au fost adusi pe lume aici, in perioada 2009-2015. Toti acestia s-au nascut prematur si au avut nevoie de ingrijiri speciale in primele saptamani sau chiar luni de viata, pentru a supravietui si a se dezvolta apoi ca niste copii perfect sanatosi. Insotiti de familii, copilasii au venit la spital si le-au oferit flori medicilor, asistentilor medicali si moaselor care s-au ingrijit de ei in primele zile de viata si fara eforturile carora nu ar fi avut sanse de supravietuire.

Cum era si firesc, intalnirea a fost extrem de emotionanta, atat pentru medici si asistentii medicali din spital, care au avut astfel satisfactia de a constata cum copiii pentru care s-au zbatut sa ii mentina in viata au crescut si s-au dezvoltat normal, cat si pentru copii si familiile acestora.

 

Dr. Sorin Craciun

Dr. Sorin Craciun

Nici seful sectiei Neonatologie din cadrul spitalului, medicul Sorin Craciun,  nu si-a putut ascunde emotiile prilejuite de intalnirea cu fostii pacienti. „E fantastic! Va dati seama — toti acesti copii au fost intre viata si moarte, au fost niste gagalici mici la care am tras… Niciodata nu mi-am pierdut speranta, erau mici, foarte mici si ma uit acum la ei, sunt copii ca toti copiii. Am avut copii de 600 de grame, de 700 de grame, nu conteaza greutatea, viata… viata bate filmul. Merita sa tragi pentru ea, aceasta zi este o sarbatoare a noastra pentru ca ne arata ca trebuie sa tragem in continuare. Oricat de mici ar fi sansele, oricat de mic ar fi copilul, trebuie sa tragi, pentru ca uite ce iese – ies copii ca toti copiii”, a declarat cu aceasta ocazie, dr. Craciun.

 

bebelusi - salvati copiiiDr. Craciun a rememorat un caz care l-a marcat profund, pentru ca a fost pus in situatia de a alege cui sa-i salveze viata, in cazul a doi gemeni nascuti inainte de termen, din cauza faptului ca spitalul nu avea dotarile necesare pentru a le asigura simultan, ambilor copii, ajutorul de care aveau nevoie. „Poate cel mai greu caz a fost acum 15 ani, am avut doi gemeni de 1.000 de grame si amandoi faceau crize de apnee -uitau sa respire. Aveam un singur aparat de ventilatie si nu stiam pe care sa-l pun la aparat. Am chemat mama si i-am spus: am un ventilator si doi copii, nu stiu pe care sa-l pun. Mama era sa lesine, eu… era si eu sa lesin, dar nu puteam sa lesin! Pana la urma au scapat amandoi, dar a fost greu… e foarte greu. A fost cel mai greu moment al vietii, pentru ca a trebuit sa aleg intre doi copii. Sunt decizii pe care n-ar trebui sa le iei, n-ar trebui sa existe restrictii, n-ar trebui sa lipseasca ventilatoare, incubatoare, trebuie sa ai tot ce-ti trebuie, sa nu-ti pui problema aluia ii dau, altuia nu-i dau”, a povestit medicul.

 

bebelusi prematuriRevenind la momentul prezent, dr. Craciun a vorbit si despre deficientele cu care se confrunta la acest moment sistemul medical romanesc. Acesta a mentionat ca sectia pe care o conduce se confrunta cu criza de personal si spatiul insuficient. „Acum, spitalul are tot ce-i trebuie, dar din pacate n-are suficiente locuri. Noi incercam acum sa ne extindem sectia de Terapie Intensiva, care are noua locuri, in care de fapt intra 12 copii. Incercam sa obtinem pana la 15 locuri, pentru ca cerinta este mare. Ne mai trebuie locuri, ne mai trebuie oameni, ne mai trebuie multe, dar mergem inainte, pentru ca avem de ce trage. Problema cu personalul este o alta mare problema. Din pacate, in Romania, din cauza conditiilor, lumea fuge de sistemul medical si pleaca in strainatate, pleaca in privat, nu pot sa-i condamn. Fiecare decide pentru el, dar, daca nu se iau masuri, in curand va fi greu, foarte-foarte greu. Eu am avut noroc, in aceasta maternitate este un colectiv fantastic si n-am pierdut prea multi, in cinci ani a plecat o singura doctorita si vreo trei asistente, dar in alte parti n-a fost la fel si e foarte greu sa formezi un om de terapie intensiva, fie ca e doctor, fie ca e asistenta”, a mai declarat dr. Sorin Craciun.

 

la multi ani prematuriCel mai mic bebelus prematur ingrijit la Maternitatea Cantacuzino a fost o fetita din Bucuresti, care la nastere a avut doara 600 de grame, nascandu-se la doar 24 de saptamani de sarcina. Cea mica este acum un copil normal si sanatos, a implinit de curand 2 ani si a fost prezenta la eveniment.

Un alt caz special este cel al cvadrupletilor Eva, Anastasia, Vladimir si Adrian, nascuti prematur, in decembrie 2015. Mama a reusit sa duca sarcina pana la 29 de saptamani, iar la nastere, cu totii aveau putin peste un kilogram. Acum au 9 luni si au venit din Pitesti, impreuna cu parintii lor, la petrecerea organizata la maternitate. „Multumim lui Dumnezeu ca am avut sansa si norocul ca totul sa decurga foarte bine. Fiecare minut, fiecare secunda este pentru noi o provocare. Eu nu pot sa imi imaginez cum este viata cu un copil. Mi se pare ca viata cu un singur copil ar fi extrem de usoara. Eu m-am obisnuit cu greul, greul la mine inseamna ceva frumos, de cand au aparut ei inseamna ceva frumos”, au declarat parintii cvadrupletilor salvati de personalul Spitalului Cantacuzino.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu, presedinta organizatiei Salvati Copiii, spune ca aproximativ 20.000 de copii se nasc prematuri in tara noastra, anual, iar multi dintre ei au si greutatea foarte mica. Dar, pentru ca ei sa se poata dezvolta normal, este necesar ca mama sa-si controleze sarcina din timp, astfel incat sa se evite situatiile in care anumite organe nu se dezvolta corespunzator si sa ramana dupa nastere cu sechele, pe viata.

Dr. Sorin Craciun a explicat la randul sau ca oricata aparatura si oricat de multe incubatoare ar avea un spital, uterul uman nu va putea fi niciodata recreat in totalitate. Medicul a mentionat insa ca dotarile sunt vitale pentru a da o sansa micutilor nascuti prematur sa se dezvolte normal, mai ales ca rata nasterilor inainte de termen in Romania este de 11%, iar la maternitatea Cantacuzino anul trecut a fost 34%.

 


Adaugati un comentariu


 

*