Preventia si monitorizarea pacientilor cardiaci salveaza vieti

Societatatea Nationala de Medicina Familie si Fundatia „Pop de Popa” au lansat campania de educare si informare „Cate vieti are inima ta?”, care ii vizeaza in special pe pacientii care au suferit un infarct.

 

La fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct, iar unul din zece pacienti nu supravietuieste. Potrivit datelor Societatii Romane de Cardiologie, dintre cele aproximativ 250.000 de decese inregistrate anual, peste  150.000 se datoreaza bolilor cardiovasculare, care reprezinta principala cauza de mortalitate in randul populatiei din Romania.

In acest context, astazi a fost lansata o noua campaie de prevenire a bolilor cardiovasculare, prin intermediul careia medicii de familie si cardiologii atrag atentia pacientilor diagnosticati cu astfel de afectiuni asupra importantei monitorizarii continue pentru prevenirea agravarii bolii. Totodata, campania denumita „Cate vieti are inima ta?” urmareste cresterea gradului de constientizare in randul populatiei generale cu privire la cauzele, simptomele si riscurile bolilor cardiovasculare.

Derulata de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), in colaborare cu Fundatia „Pop de Popapentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare (FOBAC), campania vizeaza in primul rand pacientii care au suferit deja un infarct si care astfel sunt expusi unui risc sporit, daca nu tin cont de recomandarile medicilor si nu respecta masurile preventive.

 

Dr. Gabriela Sarca

Dr. Gabriela Sarca, medic cardiolog in cadrul Fundatiei „Pop de Popa” a precizat, cu prilejul evenimentului de lansare, ca unul dintre obiectivele campaniei este acela de a determina persoanele care au supravietuit unui infarct sa inteleaga ca recuperarea este esentiala si sa stie ca riscul de a dezvolta al doilea infarct este mare. De aceea, medicul a subliniat ca principalul mesaj care se doreste sa fie transmis in cadrul acestei campanii este ca „inima trebuie ingrijita, mai ales de cei care au suferit un accident cardiovascular”.

Mentionand ca recuperarea post-infarct este esentiala in prevenirea celui de-al doilea infarct, medicul a atras atentia ca, in acelasi timp, este necesar ca oamenii sa fie atenti la factorii de risc – fumatul, sedentarismul, diabetul zaharat. „La fel de important este ca pacientul sa inteleaga ca viata lui nu mai poate fi la fel. Trebuie sa duca un stil de viata sanatos, sa faca miscare, sa mearga regulat la controale medicale si sa tina cont de tratamentul si indicatiile recomandate de medic”, a mai spus dr. Sarca, aratand ca in cele mai multe cazuri, al doilea infarct este fatal.

 

Dr. Rodica Tanasescu

Pentru atingerea obiectivului de reducere a riscului de infarct, insa, medicii considera ca este nevoie de un echilibru intre palierele de ingrijire si de o adevarata strategie pe termen mediu si lung in cadrul sistemului de sanatate. „Este nevoie de programe de educatie, de crestere a aderentei la tratament, de depistarea precoce a bolilor, de colaborarea intre specialitati, de un mecanism integrat de monitorizare a pacientilor cu boli cardiovasculare, de programe de recuperare post-infarct. Pentru a atrage atentia asupra tuturor acestor probleme, am lansat campania «Cate vieti are inima ta?» si ne propunem ca oamenii sa constientizeze sansa pe care o avem de a evita suferinte, invaliditati si decese datorate acestor boli”, a spus dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF.

Presedintele SNMF a subliniat insa ca oamenii trebuie sa inteleaga necesitatea de a veni la medic „nu numai atunci cand inima ii bate pe umar si le spune ca ceva nu este in ordine, ci si inainte de a se intampla aceste lucruri, sa invete despre ceea ce isi doreste inima lor, sa isi controleze boala si impreuna sa putem sa avem rezultate”.

 

Dr. Diana Loreta Paun

Prezenta la eveniment, conf. univ. dr. Diana Loreta Paun, reprezentantul Administratiei Prezidentiale, a apreciat rolul si impactul unor astfel de actiuni, punand accent pe importanta recomandarilor facute de catre specialisti in domeniu. „O populatie sanatoasa este in primul rand o populatie informata, iar informarea trebuie facuta de la cele mai fragede varste, in gradinita, in scoala, prin intermediul retelei de medici de familie dar si a comunitatii, prin diverse campanii cum este este cea de astazi”, a precizat dr. Diana Paun.

Consilierul prezidential considera campania „Cate vieti are inima ta?” cu atat mai utila cu cat Romania se claseaza, de ani buni, pe primele locuri la  incidenta si mortalitatea prin afectiuni cardiovasculare. „Cand vorbim de boli cardiovasculare nu putem sa nu aducem insa in discutie factorii de risc asociati acestora. Ne sunt cunoscute cifrele referitoare la comportamentele nocive, cum sunt fumatul, obiceiurile alimentare, lipsa de activitate fizica. Tot statisticile ne spun ca 50% dintre decesele prin boli cardiovasculare sunt prevenibile. Preventia si educatia pentru sanatate trebuie sa reprezinte fundamentul actiunilor noastre si avem nevoie de sinergia tuturor actorilor, de efortul comun al institutiilor publice, al mediului privat si non guvernamental”, a punctat dr. Diana Paun, mentionad ca Administratia Prezidentiala si-a asumat Sanatatea ca prioritate nationala.

 

Presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF) a subliniat cainsuficienta cardiaca omoara mai mult decat cancerul”. In acelasi timp, medicul a remarcat ca programul pentru infarctul acut este „exceptional”, salveaza vieti, dar trebuie constientizat ca „nu putem avea 20 de milioane de cetateni stentati, asadar trebuie sa facem preventie, asa incat un numar cat mai mic de oameni sa ajunga la suferinta si complicatiile pe care le implica infarctul miocardic”.

Dr. Rodica Tanasescu a precizat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii are ca obiectiv reducerea cu 25% a deceselor premature cauzate de bolile cardiovasculare, pana in anul 2025. „Romania ar trebui sa se alinieze acestui obiectiv si sa depuna eforturi serioase in acest sens. Vorbim de afectiuni care pot fi tratate in faze precoce, in conditiile in care populatia constientizeaza cat de mare este impactul si care pot fi urmarile unei suferinte cardiovasculare”, a mai spus dr. Tanasescu punctand, astfel, obiectivul final care trebuie urmarit de toti factorii implicati.

Medicul si-a exprimat speranta ca impreuna cu cei care decid soarta Romaniei sa se realizeze un proiect care sa inceapa simplu, cu campanii media, dar a atras atentia ca este nevoie de mai multa educatie, pentru ca oamenii „sa traiasca mai mult, dar si sa traiasca mai bine. Un om care a suferit un infarct trebuie, in primul rand, sa aiba grija sa nu se mai repete evenimentul”, a mai spus dr. Tanasescu, mentionand ca in general, pacientii  care au suferit un infarct sunt „sfinti” in primul an, apoi nu mai merg periodic la medic sau nu-si iau cum trebuie medicamentele.

La eveniment au mai fost prezenti dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina, si dr. Emanuel-Gabriel Botnariu, membru al Comisiei pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei.

 


Adaugati un comentariu


 

*