Campanie de informare si educare a persoanelor cu afectiuni cardiace

27 septembrie 2016 | 0 comentarii |

 Fundatia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare din Romania organizeaza intalniri informale cu pacientii cu afectiuni cardiace, in special cu cei care au aflat recent ca au astfel de probleme.

 

testare colesterolCu ocazia Zilei Internationale a Hipercolesterolemiei Familiale, care a fost marcata pe data de 24 septembrie, Fundatia „Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare din Romania (FOBAC) a demarat o campanie in scop de informare si educare a pacientilor cu astfel de afectiuni. Sunt vizati in mod special cei care au aflat recent ca au astfel de probleme de sanatate, unii dintre ei, chiar intamplator, cu ocazia unor analize sau teste de rutina.

Campania a demarat la sfarsitul saptamanii trecute, cand reprezentantii organizatiei au desfasurat, pentru al doilea an consecutiv, o actiune de determinare gratuita a factorilor de risc cardiovascular, punandu-se accent in special pe valorile marite ale colesterolului.

Peste 300 de persoane au fost testate in Capitala, determinandu-li-se nivelul de colesterol din sange, in multe cazuri acest test constituind un semnal de alarma, intrucat valorile indicate au fost peste cele normale, fapt ce poate determina aparitia unor probleme cardiovasculare.

 

Dr. Cosmina Cioroboiu

Dr. Cosmina Cioroboiu

Despre actiunea desfasurata in week-end, medicul Cosmina Cioroboiu, manager general al fundatiei, a declarat ca „vrem sa atragem atentia asupra colesterolului marit, care reprezinta o problema majora de sanatate. Depistarea la timp a unui nivel de colesterol peste valorile normale ne poate ajuta sa prevenim aparitia unor afectiuni grave, asa cum sunt infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral, la varste foarte tinere. In plus, conform studiilor, peste 60 la suta dintre pacientii cu risc crescut de boli cardiovasculare din Europa nu pot ajunge la valorile normale ale LDL-colesterolului prin tratamentul cu medicamente clasice”.

Persoanele depistate cu probleme cardiovasculare au fost invitate cu aceasta ocazie la o serie de intalniri de informare si educare in privinta bolilor cardiovasculare, care sunt organizate de FOBAC, incepand cu aceasta saptamana, si la care sunt asteptati si alti pacienti cu astfel de probleme de sanatate.

 

testare ldl colesterolO cauza a aparitiei acestor afectiuni o constituie hipercolesterolemia familiala, care afecteaza una din 300-500 de persoane si este cauzata de un defect genetic, fiind mostenita de la unul sau, in anumite cazuri rare, de la ambii parinti. Defectul genetic face ca organismul sa nu poata elimina colesterolul din sange, ceea ce duce la cresterea alarmanta a LDL-colesterolului, cunoscut in limbaj popular drept „colesterolul rau”.  Acest defect duce, in timp, la ateroscleroza.

Persoanele cu hipercolesterolemie familiala prezinta un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta o boala cardiaca si pot suferi primul atac de cord in jurul varstei de 30-35 de ani, de aceea depistarea si scaderea nivelului de LDL-colesterol in fluxul sanguin sunt esentiale pentru prevenirea hipercolesterolemiei familiale si reducerea riscului cardiovascular.

Medicul cardiolog Oana Inta,  din cadrul aceleiasi fundatii, a explicat ca „LDL-colesterolul este un tip de grasime pe care, in mare parte, o produce organismul fiecaruia dintre noi, in special in ficat. Colesterolul este absolut normal pentru organism – toata lumea il are si, intr-o anumita cantitate, este necesar pentru functionarea in bune conditii a acestuia. Problemele apar atunci cand avem un colesterol peste valorile normale, ceea ce duce la depunerea grasimilor in peretii vaselor de sange, formand asa-numitele placi de aterom. Acestea ingreuneaza curgerea sangelui sau chiar se pot rupe, formandu-se cheaguri care intrerup complet fluxul sanguin si pot provoca afectiuni cardiovasculare. Chiar daca, in foarte multe cazuri, cresterea colesterolului este legata de stilul de viata, de o alimentatie dezechilibrata sau de lipsa exercitiului fizic, ceea ce mai putini dintre noi stim este ca nivelul foarte crescut al colesterolului poate fi semnul unei boli genetice numita hipercolesterolemie familiala”.

 


Adaugati un comentariu


 

*