Rezistența la antibiotice ar putea fi rezolvată cu ajutorul furnicilor

16 februarie 2018 | 0 comentarii |

Acestea sunt capabile să producă, în mod natural, substanţe care omoară germenii, iar oamenii de știință le consideră o sursă potenţială pentru realizarea de noi medicamente pentru tratarea infecţiilor umane.

 

În faţa creşterii riscului de agenţi patogeni rezistenţi la antibiotice care infectează anual milioane de persoane din intreaga lume, un grup de cercetători americani a inițiat un studiu asupra modului în care insectele sociale luptă împotriva agenţilor patogeni. Oamenii de știinșă sunt convinși că acestea ar putea furniza indicii pentru reducerea rezistenţei la tratamente, care vor contribui la obținerea unor medicamente eficiente.

Cercetătorii au testat 20 de specii de furnici și au descoperit astfel că 12 dintre ele deţin proprietăţi antimicrobiene de grade diferite.

În ciuda aşteptărilor cercetătorilor, cele mai numeroase colonii şi cele mai mari furnici, cele lucrătoare, nu au demonstrat o capacitate de producţie de substanţe antimicrobiene mai puternice sau în cantităţi mai mari. De altfel, potrivit studiului, două dintre speciile care au prezentat cea mai puternică activitate antimicrobiană se numără printre cele mai mici furnici testate.

Pe de altă parte, opt specii de furnici nu păreau să producă antibiotice sau alte substanţe eficiente împotriva bacteriei utilizată în acest studiu, în general nepatogenă –  un stafilococ care se întâlneşte pe piele.

 

Cercetătorii atrag atenţia însă că acesta nu este decât un prim pas în demersul pentru identificarea furnicilor care deţin cel mai mare potenţial. Ei spun că sunt necesare multe alte studii pentru identificarea substanţelor cu efect antibiotic, astfel încât acestea să poată fi exploatate în terapie.

De asemenea, oamenii de știință consideră că trebuie explorate mai bine strategiile alternative antimicrobiene pe care le folosesc furnicile pentru a se proteja de agenţii patogeni.

În plus, este necesară aprofundarea modului în care insectele sociale pot controla agenţii patogeni pe o perioadă lungă fără a crea rezistenţă, în timp ce medicamentele antibiotice tind să îşi piardă în timp eficacitatea.

Recent, o altă echipă de oameni de știință a demonstrat că o specie de furnici africane produce un fel de mucegai a cărui acţiune antibiotică eficace a fost demonstrată în laborator asupra bacteriilor rezistente la tratamentul cu meticilină și  vancomicină utilizat în combaterea infecţiilor umane.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*