Sfanta Maria Mare. Traditii pentru sanatate si noroc

13 august 2017 | 0 comentarii |

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este cel mai de seama eveniment religios al anului din grupul sarbatorilor care o preaslavesc pe Sfânta Fecioara Maria si tot in aceasta zi este celebrata Ziua Marinei Române.

 

Adormirea Maicii Domnului

Crestinii sarbatoresc, in ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului. Este cea mai mare sarbatoare inchinata Maicii Domnului, de aceea se mai numeste si Sfanta Maria Mare. Cu prilejul acestei sarbatori, in locasurile de cult se savarsesc slujbe specifice si se cinsteste memoria inaintasilor, iar in traditia populara se implinesc datini si obiceiuri prin care norocul si sanatatea sunt atrase in viata celor care le respecta.

In aceasta zi, Biserica ne spune ca Maica Domnului a „adormit” si a inviat, aratand astfel ca muritorii de rand, atinsi de catre Divinitate, vor invia. Adormirea Maicii Domnului si ridicarea cu trupul la cer reprezinta ultima taina din lucrarea mantuirii oamenilor. Dupa Invierea lui Hristos, Inaltarea Sa la ceruri si Pogorarea Duhului Sfant, Adormirea Maicii Domnului incheie lucrarea mantuirii savarsita de Mantuitorul Iisus Hristos. De aceea, in ajunul acestei sarbatori, crestinii ortodocsi se intalnesc la biserica pentru a canta „Prohodul Maicii Domnului”(asemanator „Prohodului” din saptamana Mare), iar sarbatoarea mai este numita in popor si „Pastele verii“.

In dimineata zilei de 15 august, gospodinele duc la biserica fructe (struguri, mere, prune), pentru a fi slujite de preot. Dupa slujba inchinata praznicului, femeile merg la cimitir, tamaniaza mormintele si impart aceste ofrande, pentru sufletul rudelor decedate. Chiar daca nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectata, iar masa sa fie cat mai cumpatata.

 

In aceasta zi nu este bine sa stai cu usa inchisa. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand in casele crestinilor pentru a imparti harul sau divin.

Spalatul rufelor este interzis, ca la orice mare sarbatoare. Se spune ca cine spala haine in timp ce oamenii sunt la biserica va avea parte numai de ghinioane toata viata. In aceasta zi, nici femeile si nici barbatii nu au voie sa se tunda, iar daca se tund si arunca parul la gunoi, risca sa cheleasca. Se spune ca in aceasta zi nu e bine nici sa te scalzi in rauri de munte, ca sa nu fii „lovit” de soarta.

Daca ai de facut un drum important de făcut, ia cu tine cel mai bun prieten. Se spune ca in aceasta zi pot avea descarcari electrice pentru a arata supararea Fecioarei Maria fata de oamenii necredinciosi si neuniti. Plecarea la drum de unul singur arata egoism si independenta. Daca vrei sa fii protejat, desi mergi de unul singur la drum, ia cu tine o cruciulita sau un obiect sfintit si vei fi in afara oricarei primejdii.

Prin traditie, in multe zone din tara, in ziua praznicului Adormirea Maicii Domnului nu se adreseaza urarea „La multi ani!” persoanelor care poarta numele de Maria, Marin (sau derivate ale acestora), purtatorii acestor nume fiind felicitati pe data de 8 septembrie, cand crestinii sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului.

 

In multe zone din tara, in ziua acestei sarbatori si in perioada urmatoare, pana la Sfanta Maria Mica, se aduna ultimele flori ale plantelor medicinale, renumite ca leacuri pentru bolile grave. Ele sunt daruite bolnavilor din comunitatea respectiva, de catre credinciosii satului, dar se si pastreaza, uscate, pentru a fi folosite in familie, peste an, ca plante de leac.

In traditia populara, Maica Domnului ocroteste familia si nasterea pruncilor sanatosi. De aceea, in ziua acestei sarbatori, icoana Maicii Domnului, prezenta in casele românilor, este impodobita de gospodina casei cu flori, pentru ca norocul sa nu paraseasca acea familie. Totodata, in familiile care au fete de maritat, icoana Fecioarei Maria este impodobita cu flori de busuioc, pentru ca tinerele sa aiba noroc in dragoste.

Tot in aceasta zi se culege navalnicul, o planta care creste in paduri, in locuri ascunse, cunoscute doar de femeile varstnice. Cateva fire de navalnic sunt daruite fetelor de maritat, pentru ca ele sa aiba noroc de petitori si sa se casatoreasca cu un baiat gospodar si iubitor. Potrivit unei traditii care se implineste de secole, daca in  ziua acestui praznic infloresc trandafirii, se spune ca va fi toamna lunga.

 

In ziua sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, ciobanii coboara in sate cu oile de la stana si se incheie varatul oilor la munte. Pentru ca sarbatoarea marcheaza trecerea de la vara spre toamna si barbatii nu mai poarta din aceasta zi palarie, ci numai caciula pana la Sangeorz, in data de 23 aprilie.

La sate, femeile care descanta pentru ca sporul sa nu plece din gospodarii, vor „lega” ciocul pasarilor, iar acestea nu vor avea puterea sa distruga recolta. Tot in aceasta zi, in sudul tarii se mai tocmesc pandarii, paznicii care pazesc viile, pentru ca recolta de struguri sa nu fie pradata de hoti si gospodarii sa se bucure de recolta de struguri.

Pentru agricultori, de pe 15 august, de la Sfanta Marie Mare, si pana pe 8 septembrie, de Sfanta Marie Mica, este considerata cea mai prielnica perioada pentru semanaturile de toamna.

In ziua sarbatorii, crestinii se roaga  intens pentru implinirea unei dorinte. Prin traditie, Fiul Maicii Domnului implineste, mai ales in ziua acestui praznic, cea mai fierbinte dorinta a persoanei care se roaga.

De pe data de 15 august, in lumea satului traditional se deschide sezonul nuntilor, care dureaza pana la intrarea in Postul Craciunului.

 

Tot in Ziua Sfintei Maria Mare, pentru ca Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor, se sarbatoreste Ziua Marinei Române. Aceasta este o sarbatoare civila si militara marcata prin organizarea unor programe si manifestari cu caracter evocator, in spiritul traditiilor poporului roman, precum si prin ceremonii militare si religioase organizate de Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Administratiei si Internelor.

Pentru prima data, Ziua Marinei Române a fost marcata la 15 august 1902. In 1912, sarbatoarea a avut loc sub Inaltul Patronaj al Reginei Elisabeta.

In anul 1938, datorita decesului Reginei Maria, la 18 iulie, Ziua Marinei a fost serbata la 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Ziua Marinei s-a serbat intr-un cadru sobru, de reculegere si preamarire a eroilor marinari. In anul 1945, la sarbatoarea marinarilor români au participat si membrii Comisiei Aliate de Control.

Intre anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS, in ultima duminica din luna iulie.

De la 1 august 1954, Ziua Marinei s-a serbat de Ziua Fortelor Maritime Militare, programul Zilei Marinei fiind politizat si adaptat noii ideologii.

In anul 1990 s-a revenit la traditia celebrarii Zilei Marinei odata cu sarbatoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, s-a instituit Ziua Marinei Române pe data de 15 august, iar incepand din anul 2009, aceasta zi a fost declarata sarbatoare nationala.

 

In aceste zile, oficiile postale si unitatile bancare sunt deschise luni, cu program normal, dar vor fi inchise marti, fiind zi libera legala acordata pentru sarbatoarea religioasa Adormirea Maicii Domnului. Vor face exceptie sucursalele din marile centre comerciale.

Marile lanturi de retail si centrele comerciale au anuntat ca toate magazinele lor vor functiona in zilele de 14 si 15 august, dupa programul obisnuit.

Urgentele medicale vor fi tratate, in minivacanta de Sfânta Maria, in noua spitale de urgenta din Capitala, iar Serviciul de Ambulanta Bucuresti – Ilfov, ca si Serviciul Judetean de Ambulanta Buzau are program normal si va avea echipaje suplimentare, iar mai multe farmacii sunt deschise non-stop.

In judetul Buzau, cazurile de urgenta vor fi preluate de medicii care asigura permanenta la UPU in Spitalul Judetean de Urgenta, de cei de la camerele de garda ale celorlalte spitale si la centrele de permanenta din judet.

Si Directiile de Sanatate Publica vor avea un serviciu de garda permanent, iar farmaciile din marile centre comerciale si cele cu program non-stop vor fi la dispozitia celor care vor avea nevoie de medicamente.

Manifestari religioase de amploare vor fi organizate la toate bisericile si manastirile din tara, iar peste 24.000 de politisti, jandarmi si pompieri vor asigura ordinea publica in minivacanta de Sfânta Maria, când sunt programate sa aiba loc aproape 600 de manifestari religioase si culturale.


Adaugati un comentariu


 

*