Sfanta Maria Mare – ziua in care se indeplinesc dorinte

15 august 2015 | 0 comentarii |

Calendarul crestin consemneaza, pe 15 august, Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare. In popor, sarbatoarea este cunoscuta ca Santamaria, o zi in care se implinesc dorinte, iar florile ofera sanatate celui care le culege si le aduce acasa.

 

Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului

Pe 15 august, crestinii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului, momentul in care Sfanta Fecioara Maria a trecut la cele vesnice si s-a inaltat in Imparatia Cerurilor. E o zi importanta in calendarul crestin, o zi de praznic, de rugaciune si pelerinaj la locurile sfinte. In aceasta zi este interzis a face treburi in gospodarie sau pe camp, iar traditia popular spune ca cei care nu respecta aceasta regula (nescrisa) risca sa aiba paguba la recolte, iar vitele sa li se imbolnaveasca.

Cu ocazia acestei mari sarbatori religioase, in biserici se tin slujbe pentru cei care au parasit aceasta lume si in mod special pentru cei care au purtat numele sfant al Mariei sau unul dintre derivatele acestuia.

In aceasta zi, femeile impart struguri, prune si faguri de miere pentru sufletul celor care au plecat pe lumea cealalta, iar in unele zone, dupa slujba, se merge in cimitir si se tamaiaza mormintele celor dragi.

Tot pe 15 august se celebreaza Ziua Marinei, Fecioara Maria fiind considerata protectoarea marinarilor.

 

Tablou de Angelo Masserotti

Tablou de Angelo Masserotti

Cartile sfinte spun ca, atunci cand a binevoit sa o ia pe Maica Sa in Ceruri, Iisus l-a trimis pe Arhanghelul  Gavril, cel care ii daduse si vestea ca a fost aleasa pentru a-l naste pe Mantuitorul Lumii, sa o pregateasca. Daca la vestea nasterii, Gavril purta in maini un crin alb, de data aceasta el i-a adus Fecioarei Maria o ramura de finic. Cand a primit vestea, Maria a mers sa se roage pe Muntele Maslinilor, locul Inaltarii lui Iisus la Cer, iar pomii s-au plecat in fata ei, cinstind-o. Dupa ce s-a rugat, Fecioara Maria s-a intors acasa, a prins lumanari si tamaie, a daruit vesminte unor vaduve sarace si a pregatit toate ce se cuveneau pentru inmormantarea sa. Atunci, pe un nor, a venit Apostolul Ioan, urmat de Petru, Pavel, Iacob si ceilalti ucenici, adusi, la randul lor, de un alt nor. Maica Domnului si-a luat ramas bun de la toti cei de fata, i-a binecuvantat si le-a promis ca se va ruga pentru ei si-i va ocroti. Si-a dat apoi sufletul in mainile lui Iisus care a aparut pe un tron, inconjurat de heruvimi.

Maica Domnului a fost dusa apoi de apostoli in mormantul din Gradina Ghetsimani, unde Iisus s-a rugat in Joia Mare, inainte de a fi judecat si rastignit.

 

Obiceiuri de Sf. Maria Mare

Obiceiuri de Sf. Maria Mare

In popor, acestei zile i se spune Santamaria Mare si este una dintre cele mai importante sarbatori de peste an. Este considerata ziua in care se indeplinesc dorinte, pentru ca la Sfanta Fecioara Maria, cea mai indragita divinitate, se roaga cei mai multi crestini atunci cand au o dorinta sau un necaz.

Batranii spun ca toate rugaciunile oamenilor sunt mai intai auzite de Maica Domnului, ea fiind cea care I le transmite mai departe lui Dumnezeu pe cele vrednice de implinire. Ea apare in visele oamenilor aflati la nevoie si le da sfaturi, ajutandu-i astfel sa iasa din impas.

Asa ca, in aceasta zi, fetele o invoca pentru grabirea casatoriei si o soarta favorabila in dragoste si casnicie, iar femeile pentru usurarea nasterii si pentru ca pruncii carora le vor da nastere sa fie sanatosi si binecuvantati de Dumnezeu.

Tot la Maica Domnului se roaga cei care au necazuri grele si bolnavii care nu gasesc altfel alinare. Pagubitii se roaga si ei, pentru prinderea hotilor, iar descantatoarele pentru vindecarea bolilor.

Ca sa nu ai parte de probleme si sa fii sanatos, se spune ca in aceasta zi nu trebuie sa mergi inapoi, nici sa arunci parul de pe pieptene sau sa aprinzi focul. Scaldatul in apele raurilor si dormitul pe prispa aduc mari ghinioane.

 

cules de floriIn unele zone ale tarii, fetele necasatorite culeg, in aceasta zi, flori, pe care le duc ulterior la biserica, pentru a fi sfintite. Odata ce slujba se termina, iau aceste flori acasa si le asaza drept ofranda la icoana Fecioarei. Se spune ca aceste flori sunt investite de Maica Domnului cu puteri vindecatoare si aduc in casa pe care o impodobesc sanatate, paza de primejdii, noroc si binecuvantare.

In vremuri de demult, pentru a atrage dragostea in viata lor prin bunavointa Maicii Domnului, fetele obisnuiau sa poarte in san un fir de naprasnic sau feriga. Se crede ca aceasta planta a fost harazita de Maica Domnului cu puterea de a aduce dragostea celei care o poarta de aceasta sarbatoare.

In unele zone, fetele isi pun sub perna, in noaptea de 14 spre 15 august, un fir de busuioc proaspat, pentru ca Maica Domnului sa le dezvaluie chipul celui ales, in vis, astfel incat sa il recunoasca mai usor atunci cand il vor intalni.

Daca in apropierea acestei sarbatori infloresc trandafirii, acesta este semn ca toamna va fi lunga si frumoasa.

 

struguri si miereIn popor, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este considerata a fi totodata ziua care ne anunta ca vara este pe sfarsite. In aceasta zi, ciobanii coboara oile de la munte (La Santamaria Mare / Tulesc oile la vale!) si se spune ca de acum incolo barbatii trebuie sa isi schimbe palaria cu caciula.

Tot de acum incolo, este interzis scaldatul in apele curgatoare caci se crede ca raurile au fost spurcate de cerb. Incepand cu 15 august si apropierea toamnei, traditia populara ne invata ca este bine sa nu mai dormim afara, pentru a nu avea necazuri (desigur, noptile fiind mai racoroase, racesti mai usor).

In vremurile de odinioara, se obisnuia ca de 15 august sa se angajeze pandari la vii pentru a proteja podgoriile de pasari, iar perioada cuprinsa intre cele doua mari sarbatori, Sfanta Maria Mare (15 august) si Sfanta Maria Mica (8 septembrie) este perceputa ca fiind propice semanaturilor de toamna.

Pe 15 august, in satul traditional se deschidea sezonul nuntilor, care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. Tot in aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

 

la-multi-ani-sf-maria-3Se spune ca desi multi considera acest moment din an mare prilej de petrecere, praznicul Adormirii Maicii Domnului nu este o sarbatoare a bucuriei si ca adevaratii credinciosi isi serbeaza onomastica la data de 8 septembrie, data la care Biserica praznuieste Nasterea Sfintei Fecioare.

Oricum ar fi, cu prilejul Sarbatorii de Sfinta Maria (Mare sau Mica) peste 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica, 1.819.378 fiind femei si 416.844, barbati. Cele mai multe dintre femeile sarbatorite, 1.398.464 poarta numele Maria, 273.454 de Mariana, 51.620 raspund la numele Marinela si 31.149 se numesc Mioara. Alte 25.947 femei poarta numele de Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 raspunde la numele Marioara, 1.685 se numesc Mariuca si 162 Mariea. Dintre barbatii care isi serbeaza onomastica, 310.751 poarta numele de Marian, 102.620 de Marin si 3.332 de Marinica.

SanatateaBuzoiana.ro ureaza celor ce poarta numele Maria sau unul dintre derivate,

fie ca isi sarbatoresc onomastica pe 15 august sau pe 8 septembrie,

LA MULTI ANI cu SANATATE si BUCURIE!

 


Adaugati un comentariu


 

*