Fundatia Regina Maria a castigat Marele Premiu al Galei Societatii Civile 2015

16 iunie 2015 | 0 comentarii |

Proiectul „Policlinica Sociala Baba Novac”, al Fundatiei Regina Maria, a castigat si Premiul I la sectiunea Sanatate, iar Asociatia buzoiana „1 Iunie 2001” a fost laureata Sectiunii „Apararea drepturilor individuale/colective”.

 

Castigatorii Galei 2015

Castigatorii Galei 2015

Intr-un climat politic tensionat, plin de convulsii, societatea civila si-a dovedit inca o data suprematia, ocupandu-se de problemele reale ale societatii romanesti. Intr-o atmosfera elitista, asa cum ofera Ateneul Roman, a avut loc aseara, festivitatea de premiere a celei de-a XIII-a editii a Galei Societatii Civile – un proiect al Fundatiei „Gala Societatii Civile” si The Institute, sub Patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Este o onoare pentru noi sa fim alaturi de ONG-urile din Romania de mai bine de 13 ani. Avem sansa sa cunoastem proiectele sectorului inca de la inceput, sa le urmarim evolutia si apoi sa le aplaudam rezultatele la fiecare gala. Numarul mare de inscrieri reflecta intreaga activitate a sectorului asociativ din Romania, a declarat Florentina Loloiu, Director Programe Gala Societatii Civile.

40 de organizatii ale sectorului asociativ au fost premiate in cadrul celor 17 sectiuni ale competitiei in care s-au inscris 150 de proiecte de exceptie, din variate domenii de importanta majora pentru societatea romaneasca.

Cei peste 700 de reprezentanti ai sectorului asociativ din Romania, reprezentanti ai sectorului privat si ai sectorului public, ai mediului academic, jurnalisti, cercetatori, lideri si formatori de opinie ai societatii civile si personalitati publice care s-au aflat in sala, au sustinut mesajul Galei de anul acesta: „De nu faci nimic, cu nimic o sa ramai. Implica-te in probleme sociale!”.

 

Fundatia Regina Maria, malele castigator

Fundatia Regina Maria, malele castigator

Marele Premiu al celei de-a XIII-a editii a Galei Societatii Civile 2015 a fost castigat de Fundatia Regina Maria, pentru proiectul „Policlinica Sociala Baba Novac”, proiect desemnat si castigatorul Premiului I la sectiunea Sanatate. Policlinica Sociala Baba Novac ofera acces la servicii medicale de calitate pentru 1.500 de pacienti din Bucuresti, persoane fara venit, fara asigurare medicala si adesea afara adapost, cu sustinerea a peste 30 de cadre medicale voluntare si a peste 50 de companii si persoane fizice.

De aproape 4 ani, persoanelor excluse social le este facilitat accesul la servicii medicale de calitate, gratuit si neconditionat. Proiectul contribuie la imbunatatirea calitatii vietii atat a beneficiarilor directi, cat si a familiilor acestora. In Bucuresti exista peste 6.000 de persoane fara adapost, iar peste 200.000 de persoane nu beneficiaza de asigurarile de sanatate. Beneficiarii Policlinicii Sociale beneficiaza de servicii medicale oferite gratuit in domeniile: medicina generala, medicina interna, cardiologie, dermatologie, oftalmologie (inclusiv ochelari sau interventii medicale), pneumoftiziologie, psihiatrie, asistenta psihologica, diabet, ginecologie, imagistica, teste de laborator, stomatologie (inclusiv protezare și chirurgie), tratamente, management de cazuri medicale, certificate medicale. De asemenea, exista o arie larga de servicii non-medicale oferite gratuit: dus, imbracaminte si incaltaminte si jucarii, donatii produse panificatie saptamanal, trimiteri si facilitare catre alte institutii si organizatii pentru servicii sociale, cantine, adapost si locuri de munca.

 

Ionica Taru - Diploma si Trofeul Galei

Ionica Taru – Diploma si Trofeul Galei

La sectiunea „Apararea drepturilor individuale/ colective, Asociatia buzoiana „1 Iunie 2001” si-a adjudecat Premiul I cu proiectul  Eu stiu, Eu vreau, Eu pot! Ajuta-ma sa fiu egal cu tine IMPREUNA sa spunem NU DISCRIMINARI!, care saptamana trecuta a avut castig de cauza si in fata politicului, care a acceptat infiintarea numarului unic de urgenta 113, pentru persoane cu deficiente de auz si vorbire. Ionica Tarau, presedinta Asociatiei 1 Iunie 2001, considera ca va mai dura cel putin o jumatate de an pana cand acest numar va deveni functional, dar apreciaza ca odata facut primul pas, nu mai este loc de intoarcere.

Au fost emotii mari… Cand am auzit ca proiectul nostru a luat Premiul I, la Sectiunea Apararea drepturilor individuale si colective, am rams… fara cuvinte!  Proiectul „Eu stiu, Eu vreau, Eu pot! Ajuta-ma sa fiu egal cu tine IMPREUNA sa spunem NU DISCRIMINARII” a insemnat cinci ani de perseverenta, munca, ambitie, incapatanare, lacate sparte, bariere rupte… Ca sa putem spune nu discriminarii am facut multe presiuni, multe actiuni, am lucrat in echipa, am avut rabdare si NU am abandonat lupta cu sistemul social, pentru ca ministrul muncii sa ia masuri pentru cei 25000 de surzi care NU POT apela gratuit si garantat serviciul 112 si nici de Legea 160 /2008 care ofera in UPU, in Politie si la ISU gratuitate, FARA DISCRIMINARE! Gala Societatii Civile a recunoscut munca noastra si ne-a rasplatit. Am fost onorati sa urcam pe scena la Ateneul Roman! Cu emotii, cu lacrimi de bucurie, dar fara prea multe cuvinte! Am primit insa ropote de aplauze, in timp ce prof. Anamaria Nica, voluntar in asociatie si profesor la Liceul Tehnologic Special pentru Deficiente de Auz din Buzau, facrea traducerea si interpretarea in limbaj mimico-gestual”, a declarat Ionica Tarau, presedinta Asociatiei „1 Iunie 2001”, in exclusivitate pentru SanatateaBuzoiana.ro, multumind artenerilor care au sprijinit acest proiect, STS si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau – singurul din tara care asigura traducerea in limbaj mimico-gestual pentru pacientii hipoacuzici.

 

Marele premiu GALAPremiile I pe sectiuni:

Educatie, Invatamant, Cercetare: 

Parinte pentru Parinte – Asociatia Help Autism

Un sat, un copil! – Fundatia Inima de Copil

Arta si Cultura: Tinere Talente – Fundatia Principesa Margareta a Romaniei

Apararea drepturilor individuale/ colective”, Eu stiu, Eu vreau, Eu pot! Ajuta-ma sa fiu egal cu tine IMPREUNA sa spunem NU DISCRIMINARI! – Asociatia 1 Iunie 2001

Comportament civic si participare publica: Schimbarea Legii Voluntariatului in Romania – Federatia VOLUM

Sanatate si Marele Premiu: Policlinica Sociala Baba Novac – Fundatia Regina Maria

Incluziune sociala: Integrarea sociala prin sport a persoanelor cu dizabilitati intelectuale – Fundatia Special Olympics Romania

Servicii de asistenta sociala: Tabara de vara CONIL pentru copii insulino – dependenti – Asociatia Centrul de Performanta Before& After School CONIL

 

Copii cu afectiuni grave

Centrul stelutelor

La sectiunea Protectia mediului, laureati au fost: remesh – Ateliere Fara Frontiere; Sa Plantam pentru Planeta! – MaiMultVerde

Dezvoltare economica si sociala „Exceptional Achievement in International Development”:  Apicultura si dezvoltarea economica in mediul rural – World Vision Romania

Proiecte si campanii de VOLUNTARIAT: Centrul Stelutelor – centru social de suport si recuperare destinat copiilor cu afectiuni grave din Romania – Asociatia M.A.M.E.

Proiecte pentru TINERET: Aspire Academy & Aspire High School – Aspire for Education

La sectiunea Buget – / Eficienta +,  premiul a fost revendicat de proiectul Fire de Dragoste, al organizatiei Asociatia Unu si Unu.

Proiectul Grija pentru Copii al celor de la Salvati Copiii Romania si Iasul iubeste teii al Grupului de initiativa civica „Iasul iubeste teii” au castigat Premiul pentru Impact, iar la sectiunea Durabilitate, premiul a fost acordat pentru proiectul Atelier de insertie prin activitate economica, al Asociatiei Ateliere Fara Frontiere.

Parinte pentru Parinte, al asociatiei Help Autism, a fost premiat si la sectiunea Originalitate.

 

Leadership autentic

Leadership AUtentic

La categoria Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala, premiul I a fost oferit Asociatiei LEADERS, pentru Leadership AUtentic – educatie pentru copiii din comunitatile locale Petrom.

Castigatorul sectiunii Programe a fost desemnat proiectul Patrula de Reciclare, al Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec.

Premiul Dan Manoleli pentru Dezvoltarea Societatii Civile a fost oferit pentru al cincilea an consecutiv in cadrul Galei Societatii Civile si a revenit Asociatiei pentru Relatii Comunitare.

In sectiunea-galerie Think Tank au fost inscrise proiectele: „5% in 5 ani” si „Achizitii verzi pentru o economie verde” – Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, „Acces egal in spatiul public” – Asociatia ActiveWatch, „Proasta Guvernare in cheltuirea banului public in Romania intre anii 2004 si 2012” – Societatea Academica din Romania, „Cercetare si advocacy pentru politici publice care sa incurajeze dezvoltarea asociatiilor de producatori agricoli din Romania” – Centrul Roman de Politici Europene.

 

***

gala 2015Gala Societatii Civile este un proiect al Fundatiei „Gala Societatii Civile” si The Institute, initiat in 2002. Editia a XIII-a, din 2015, s-a desfasurat sub Patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. 

Evenimentul a fost prezentat de Mircea Toma, psiholog, jurnalist, activist pentru drepturile omului, cofondator ActiveWatch, si Vlad Mixich, jurnalist, cofondatorul MedAlert – organizatie care monitorizeaza sistemul medical romanesc.

Juriul 2015 a fost format din 50 de specialisti in implementarea si evaluarea proiectelor, cercetatori, sociologi, jurnalisti, lideri si formatori de opinie ai societatii civile si ai sectorului asociativ, consultanti in CSR, comunicare, corporate affairs si community affairs. Au fost evaluate 150 de proiecte si programe, 147 fiind inscrise in competitie si patru in sectiunea-galerie Think Tank, extra-competitie.

De-a lungul celor treisprezece editii ale Galei Societatii Civile au fost inscrise in competitie peste 1.850 proiecte ale unor organizatii non-profit, neguvernamentale, grupuri de initiativa sau persoane fizice. 

 GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*