Transplantul, sansa unei noi vieti
Cu prilejul Zilei Nationale a Transplantului, profesorul Irinel Popescu a anticipat deschiderea unui nou Centru de Transplant, iar ministrul Sanatatii a promis ca anul acesta sa va realiza primul transplant pulmonar in Romania.
Au trecut 15 ani de la primul transplant hepatic reusit din Romania, iar peste sase sute de vieti au fost salvate de atunci. Romania a devenit una dintre tarile cu cea mai mare dinamica a transplantului din Europa, iar intre timp, populatia a inceput sa accepte tot mai mult donarea de organe, astfel ca a crescut semnificativ numarul de donatori in moarte cerebrala.
Cei care au primit sansa unei noi vieti s-au intalnit vineri, la Academia Romana, impreuna cu echipele de medici care au facut posibil acest „miracol”.
S-au facut statistici, s-au evocat memomentele de glorie dar si momentele dificile, s-au depanat povesti de viata si s-au adus multumiri donatorilor ingeri si familiilor care au reusit sa treaca peste durere si au acceptat sa doneze organele celor dragi pentru a salva alte vieti.
„Dupa 15 ani s-a ajuns la ceea ce se cheama un centru cu volum mare. Sunt echipe capabile sa faca independent o operatie de transplant, echipe care nu vor permite niciodata sa se piarda vreun donator”, a explicat cu prilejul evenimentului, prof.dr Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.
Cu prilejul evenimentului, profesorul Irinel Popescu, a declarat ca exista deja doua centre de transplant, iar daca va fi nevoie de inca atatea operatii cate se fac in prezent la Fundeni, unde s-a ajuns cam la 300, va fi deschis un al treilea centru. „Ar fi nevoie de un alt centru numai daca s-ar atinge cifrele de la Fundeni”, a declarat profesorul care a pus bazele scolii romanesti moderne de transplant hepatic, mentionand ca in 2014, cand s-au implinit 14 ani de la primul transplant de ficat realizat la Fundeni, a fost deschis un al doilea centru pentru acest tip de interventii, la Spitalul „Sfanta Maria”.
Nu mai putin de 669 de operatii au fost realizate in Romania, in 15 ani de la prima astfel de interventie reusita, realizata de profesorul Irinel Popescu la Institutul Clinic Fundeni, iar 639 de pacienti au fost salvati prin transplant hepatic. In ultimii trei ani au fost realizare peste 100 de transplanturi pe an.
Numai in 2014, in Romania au fost realizate 311 transplanturi renale, 122 de ficat, 4 cardiace, 6 de pancreas si 100 de cornee.
*Citeste si „15 ani de la primul transplant hepatic din Romania”
Profesorul Victor Zota, coordonatorul national de transplant, a anuntat cu prilejul aceluiasi eveniment, ca rata de refuz la donarea de organe in Romania este una dintre cele mai scazute din Europa, de cel mult 20 la suta. „Vorbim de o rata de refuz de 20 la suta, ceea ce inseamna ca sunt inca foarte multi oameni dornici a-si ajuta semenii, desi trec printr-o drama imensa, aceea a pierderii unei rude”, a declarat Victor Zota, mentionand ca au fost salvate 4.000 de vieti prin actiunile de donare de organe, inclusiv copii foarte mici. Mai sunt, insa, pe listele de asteptare, alte peste 3000 de persoane care asteapta un organ salvator.
In activitatea Agentiei Nationale de Transplant (ANT) au fost peste 700 de donatori in moarte cerebrala si aproximativ 500 de donatori in viata.
La randul sau, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, prof. dr. Radu Deac, care alaturi de prof. dr. Serban Bradisteanu a realizat primul transplant de cord din Romania sub coordonarea profesorului Marius Barnard (cel care a participat, impreuna cu fratele sau Christian Barnard, la primul transplant de cord din lume), a spus ca tehnicile in operatiile de transplant evolueaza si acum se poate vorbi de transplant de inima cu cord oprit. „Astazi s-a facut primul transplant de inima cu cord care s-a oprit. Acesta a fost instalat intr-un aparat si repornit. Apoi a fost transplantat”, a punctat profesorul Deac.
La randul sau, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj, prof. dr. Mihai Lucan, a spus ca un respect deosebit trebuie adus celor care accepta donarea, desi trec printr-o mare drama.
„Prerogativele unui chirurg de transplant, ca sa aiba succes, sunt: sa fie nebun, dar nu nebun, ci foarte nebun, sa aiba sustinerea familiei, pentru ca nu sta pe acasa, si sa existe un ministru care nu-i uraste pe doctori. Anul acesta s-au indeplinit toate. Dar nu este de ajuns. Anul trecut am facut 300 de transplanturi de rinichi si 120 de ficat. Avem capacitatea sa facem usor pana la 2.000 de transplanturi pe an, dar nu o vom face pentru ca o sa inceapa sa decedeze echipa de transplant, nu donatorii. Dar vreau sa subliniez un lucru foarte important: activitatea de transplant de la donatorul decedat este posibila pentru ca exista familiile care, desi si-au pierdut o ruda, sunt de acord sa cedeze un organ al celui drag pentru a salva viata unui alt om. Oamenii trec peste durere si accepta donarea. Merita tot respectul nostru”, a punctat dr. Lucan.
Profesorul Domenico Forti, care in fiecare an se afla alaturi de echipele de medici romani de Ziua Nationala a Transplantului, este unul dintre specialistii straini care au luat parte la primele transplanturi hepatice din Romania. S-a aflat si anul acesta alaturi de medicii romani specializati in transplant, iar de la eveniment nu a lipsit nici profesorul Cristoph Broelsch – cel care a participat alaturi de echipa de specialisti romani, la primul transplant de la un donator in viata. Acum, medicii romani ii invata pe cei din tarile vecine sa faca prelevari de organe si transplanturi.
Medicul Irinel Popescu a povestit ca inceputul istoriei transplantului de ficat a fost unul greu. „Primul transplant, efectuat in 1997, nu s-a soldat cu un succes. Pacientul a decedat a doua zi. Faptul ca la un moment am avut succes vine dupa o perioada de multa pregatire si alte astfel de operatii. Sa nu uitam ca transplantul de ficat este cel mai greu tip de transplant din lume si de aceea, si la nivel international, succesul a venit mult mai greu decat in celelalte tipuri de transplant”. El spune insa ca un chirurg simte mereu prezenta lui Dumnezeu in actul medical, iar legatura pacient-medic ramane peste ani.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat cu prilejul aceluiasi eveniment, ca transplantul este domeniul medical cu care Romania se lauda in Europa si ca spera ca in acest an sa se poata realiza primul transplant pulmonar la noi in tara.
El a mai spus ca transpunerea in legislatia romaneasca a tot ce inseamna legislatie europeana in domeniul transplantului va permite, din 2015, aderarea tarii noastre la platforma europeana de transplant, prin care sa fie identificati rapid donatori pentru urgentele de transplant. Ministrul a amintit ca numai in 2014 au fost acreditate 39 de noi spitale capabile sa identifice si sa declare donatori in moarte cerebrala, numarul acestor centre ajungand astfel la peste 50.
Poate cea mai importanta declaratie a ministrului Banicioiu a fost aceea ca din 2015 s-ar putea trece si la transplantul de plaman in Romania. „Sunt medici in pregatire si speram ca 2015 sa fie anul transplantului pulmonar in Romania. N-as vrea insa sa ne grabim, fiind vorba de o chestiune destul de sensibila si nu as vrea sa punem nicio presiune pe echipele medicale”, a declarat Banicioiu, indicand ca posibil centru de transplant pulmonar Institutul „Marius Nasta”.