129 de lectori, reuniti la Congresul Clubului Regal al Medicilor

17 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Evenimentul a fost organizat sub Inaltul patronaj al Majestatii Sale Regele Mihai I si a reunit la Bucuresti elite medicale din Romania si din strainatate.

 

congres cl regal 1Privit ca un spatiu al dialogului intredisciplinar dedicat educatiei, Clubul Regal al Medicilor a reunit si in aceasta a doua editie a Congresului sau specialisti de marca din variate domenii medicale, din tara si din strainatate. Prin implicarea membrilor si a simpatizantilor reusim sa construim impreuna excelenta”, a declarat conf. univ. dr. Dan Ulmeanu, presedintele Clubului Regal al Medicilor.

Cele 4 cursuri pre-Congres organizate in prima zi a evenimentului
au vizat siguranta in endoscopie, resuscitarea neonatala si ecografiile interventionale. „Am fost impresionat de interesul participantilor pentru cursurile pre-Congres, cu implicatii practice deosebite. In acest sens, Regina Maria Ponderas Academic Hospital a gazduit un curs dedicat patologiei herniale, cu demonstratii operatorii, prelegeri teoretice si antrenament pe simulatoare si un curs destinat neonatologilor extrem de apreciat de catre participanti. Alte doua cursuri au fost dedicate gastroenterologilor si celor interesati de noutatile in ecografie”, a declarat dr. Catalin Copaescu, Regina Maria Ponderas Academic Hospital, specialist in chirurgie metabolica si bariatrica, cu dubla certificare- europeana si americana.

Specialistii in afectiunile copiilor s-au reunit in cadrul sesiunii „Abordarea multidisciplinara a pacientului pediatric”. De la boala pulmonara la somnologia pediatrica, abordarea tulburarilor de somn si metode de investigatie a acestora- discutiile au beneficiat de aportul specialistilor romani si al celor din Republica Moldova, Italia sau Austria. „In Romania, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburari de respiratie in timpul somnului, conform primului studiu pe care l-am efectuat in acest sens, in tara noastra. Trainingul permanent si dezvoltarea centrelor de somnologie pediatrica in Romania reprezinta, astfel, o prioritate pentru diagnosticul precoce si tratamentul tulburarilor de somn la copii si adolescenti”, a concluzionat dr. Mihaela Oros, medic specialist pediatru.

 

Dr. Dan Ulmeanu

Dr. Dan Ulmeanu

Sesiunile privind abordul multidisciplinar pentru pacientul pediatric sau abordul interdisciplinar in patologia ORL au reunit in jurul unei categorii de patologie mai multe categorii de specialisti. „Neurochirurgii, chirurgii de chirurgie vasculara, de chirurgie toracica, chirurgie plastica, chirurgie generala, chirurgie maxilo- faciala au discutat despre noile tehnologii video asistate minim invazive pe care le utilizam si care se dezvolta de la zi la zi. Daca spatiul interdisciplinar este asigurat si daca instrumentele educationale functioneaza, inseamna ca si Clubul Regal al Medicilor isi indeplineste misiunea”, a declarat conf. univ. dr. Dan Ulmeanu, medic primar chirurgie toracica.
      Participantii la congres au putut afla informatii despre progresele inregistrate de diverse specialitati in directia acuratetei diagnostice si ofertelor terapeutice.

In cadrul sesiunii de Neurostiinte, specialisti in neurologie, anestezie-terapie intensiva,  psihiatrie si psihanaliza au gasit locul geometric comun pentru definirea si detalierea mecanismelor si notiunilor din starile de constienta alterata”, a declarat dr. Bogdan Florea, moderator. Specialistul a prezentat dovezi privind functionarea creieruui in regim „de avarie” inaintata, in care activitatea corticala electrica anulata (linia izoelectrica pe EEG) este insotita de activitatea structurilor subcorticale capabile de oscilatii spontane independente.
      Dr. Dan Alexianu a rezumat, dupa aproximativ 50 ani de experienta clinica, sansele de reabilitare a cazurilor aparent irecuperabile din clinicile de terapie intensiva. Profesorul Dumitru Constantin Dulcan, prin abordarea sa holistica, a captivat audienta: notiunile de fizica cuantica, dualismul energie-materie, starea de constiinta si de constienta au fost explicate neurologic si psihiatric intr-o maniera extrem de originala. Dr. Ana Maria Iordache a descris foarte original reperele abordarii prin psihanaliza a cazurilor de granita, in care componenta psihica incarca somatic tabloul clinic. Dr. Marian Popescu a prezentat opinia referitoare la mecanismele genezei constiintei umane.

 

congres club regal 2Una dintre noutatile celei de-a doua editii a Congresului Clubului Regal al Medicilor a fost lansarea unui model nou de proteza de genunchi, numit Persona, care este o evolutie a unei proteze de succes.

Proteza ne va permite sa fim mai aproape de nevoile pacientilor. La ora actuala pacientii au nevoi din ce in ce mai mari, o viata din ce in ce mai activa si, prin urmare, rezultatele clinice pe protezarea genunchiului necesita uneori o imbunatatire. Acesta este motivul pentru care a aparut aceasta noua proteza pe piata internationala si am avut marele noroc ca producatorul american a decis ca Romania sa fie prima tara din Europa de Est in care se va lansa produsul. Este o proteza extrem de apropiata de anatomia naturala a genunchiului si care raspunde tuturor nevoilor pacientilor astfel incat, cu ajutorul ei, speram sa avem o rata de succes de suta la suta”, a declarat dr. Vlad Predescu, doctor in Stiinte medicale, sef Sectie Ortopedie si Traumatologie Ponderas Academic Hospital.
      In cadrul sesiunii „Atitudinea multidisciplinara a pacientului ortopedic” din ultima zi a Congresului s-a efectuat prima interventie chirurgicala live de implantare a protezei,  cu ajutorul unor experti in domeniu din Austria si Italia. Sesiunea s-a bucurat de participarea a 4 experti straini, reprezentanti de top pentru domeniile lor de activitate. Totodata au fost create legaturi cu clinicile de medicina sportiva din strainatate, printre care Clinica Reha din Polonia.

Sesiunea de medicina de  laborator, care a avut loc in ultima zi a Congresului, a fost focusata pe siguranta pacientului, dezbaterile punand accent pe ideea ca aceasta specialitate face parte din diagnosticul pacientului.

In cadrul sesiunii ORL s-a discutat despre abordul multidisciplinar al acestei patologii. „Au fost multe lucrari si medici consacrati prin tehnicile pe care le utilizeaza si foarte multe discutii pe tehnicile de recuperare a pacientului cu suferinte ORL. In cadrul discutiilor s-a pus accent pe voce si as putea spune ca este o intentie, in primul rand a retelei Regina Maria, de a implementa un Centru de Excelenta a Vocii”, a declarat dr. Dana Safta.

Clubul Regal al Medicilor are 1.300 de membri, mai bine de jumatate fiind doctoranzi sau cadre didactice implicate in procesul de invatamant.

129 de lectori romani si internationali din 28 de specialitati medicale si chirurgicale s-au intalnit la Bucuresti, la al doilea Congres al Clubului Regal al Medicilor din Romania. Cele doua zile de Congres si una de pre- Congres, in timpul carora peste 500 de specialisti au participat la 13 sesiuni, au vizat multidisciplinaritatea, colaborarea interdisciplinara.

 


Adaugati un comentariu


 

*