21 de asistenti medicali de la Ambulanta s-au perfectionat in Obstetrica si Ginecologie

14 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Cu sprijinul voluntar al medicilor si moaselor din Maternitatea Buzau, printr-un parteneriat intre Spitalul Judetean, Scoala Sanitara „Regina Maria” si Serviciul Judetean de Ambulanta, ei au  au obtinut competente noi in aceasta specialitate.

 

ambulanta10Sunt la datorie in fiecare clipa, pe fiecare vreme, in orice conditii. Sunt chemati sa salveze vieti, iar uneori au nevoie de competente in plus, pentru a actiona in secunda care poate face diferenta dintre viata si moarte. Iar cand este vorba despre venirea pe lume a unui copil, problemele pot fi mai delicate decat in alte cazuri, asa ca este nevoie de cunostinte aprofundate in domeniul obstetrical si neonatal.

Ei sunt specialistii de la Ambulanta, pentru care care nu exista weekend, sarbatori, noapte sau zi, pentru ca sanatatea nu alege momentul in care are nevoie de ajutor. Si, pentru ca iernile geroase, cu zapezi cat casa, ori alte intemperii care fac grea sau imposibila delasarea, in timp util, a unui pacient la spital, este nevoie ca medicii si asistentii medicali de la Ambulanta sa fie pregatiti pentru a interveni, in orice situatie, in orice conditii.

De aceea, 21 de asistenti medicali de la Serviciul de Ambulnta Buzau, au decis sa se perfectioneze si in Obstetrica- Ginecologie, asa ca la inceputul lunii iulie au luat-o de la capat cu invatatul, cu practica, iar in aceasta saptamana si-au sustinut examenele de absovire, cu brio.

 

ambulanta6Au parcurs modul de 120 de ore de cursuri teoretice si practice in Maternitatea Buzau, in cadrul unui parteneriat incheiat intre Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, Scoala Sanitara Postliceala „Regina Maria” si Serviciul Judetean de Ambulanta. Sub coordonarea medicilor sefi de sectie OG, Dorin Neacsu si Claudiu Serbanoiu, cu sprijinul lectorilor Maria Gheorghiu, Daniela Baciu si Melania Tudose, moase cu studii superioare, dar si al celorlalte moase si asistente medicale cu experienta in obstetrica-ginecologie si in neonatologie, au invatat sa devina mai eficienti in interventiile de urgenta din aceste domenii.

La sfarsitul cursului au sustinut un examen, in urma caruia au obtinut noi competente, pe care asa cum a declarat Rodica Corneci, asistenta-sefa de la Ambulanta, le considera „extrem de utile, in activitatea noastra de zi cu zi. Sunt situatii in care ne confruntam cu cazuri dificile, nasteri complicate, gravide cu probleme deosebite, iar pentru a interveni eficient, inainte ca gravida, lauza si nou-nascutul sa ajunga in spital, unde beneficiaza de ingrijire specializata, am considerat ca era nevoie sa stim mai mult decat am invatat prin natura profesiei, de asistent medical urgentist. Vreau sa le multumesc, pentru aceasta oportunitate, in numele colegilor mei, conducerilor Ambulantei Buzau, Spitalului Judetean si Scolii Postliceale, care au agreat aceasta perfectionare, dar si medicilor si moaselor de la Maternitatea Buzau care au facut cu noi voluntariat si ne-au ajutat sa intelegem mai bine care sunt manevrele esentiale intr-un caz obstetrical cu risc sau a unei nasteri, uneori dificila sau prematura, la domiciliu”.

 

ambulanta4La randul lor, profesionistii din Maternitate se declara incantati de felul in care asistentii medicali de la Ambulanta au inteles sa-si insuseasca notiunile de obstetrica-ginecologie si neonatologie si sa le aplice, in beneficiul pacientilor. Au convingerea ca dupa aceste cursuri, asistentii SAJ Buzau vor contribui la scaderea mortalitatii materne si infantile, la reducerea infectiilor nosocomiale si a complicatiilor in cazul nasterilor la domiciliu.

Este placut sa vezi ca ai colegi, din alte specialitati, dornici sa-si largeasca baza de competente, ca se implica si dau dovada de multa responsabilitate, mai ales ca vorbim despre colegi care intervin in situatii in care fiecare secunda poate fi decisiva pentru salvarea unei vieti. Am avut ocazia sa constat ca asistentii medicali de la Ambulanta sunt, de fapt, o echipa completa si omogena, ca sunt dornici sa fie foarte bine pregatiti, sa cunoasca si sa stapaneasca cunostintele si manevrele de mare finete din domeniul obstetrical, care nu este unul foarte usor, fiindca vorbim aici de nou-nascuti, vieti plapande, care au nevoie de o atentie si o ingrijire speciala. In ciuda faptului ca sunt foarte ocupati, datorita profesiei pe care o au, pot spune ca a fost o placere sa vedem ca au participat la toate cursurile teoretice si practice si au dovedit, pe parcurs, ca au capacitatea de a interveni cu profesionalism si promptitudine, in situatii dificile. Au muncit, cot la cot cu noi, in sala de nasteri, au aplicat pe teren cunostintele si experienta dobandite, au dat dovada de o mare responsabilitate si implicare”, a precizat Maria Gheorghiu, moasa in Maternitatea Buzau si cadru didactic la Scoala Postliceala Sanitara „Regina Maria”, initiatoarea proiectului.

 

ambulanta7La fel de incantate de felul in care au colaborat cu asistentii medicali de la Ambulanta s-au dovedit si moasele Daniela Baciu (asistenta-sefa OG I) si Melania Tudose (presedinta Asociatiei Nationale a Moaselor Independente).

Sub coordonarea medicilor Claudiu Serbanoiu si Dorin Neacsu care, de altfel, coordoneaza si activitatea noastra, a celor care profesam in sectiile de Obstetrica si Ginecologie, acest curs s-a dovedit unul extrem de util. Personal, apreciez foarte mult colaborarea interdisciplinara si cred ca nu putem performa unii fara ceilalti. Pot spune ca avem o garantie in plus ca pacientii pe care ni-i aduc colegii de la Ambulanta beneficiaza de un ajutor de urgenta bine coordonat si aplicat, iar gravidele, mamicile si nou-nascutii vor primi ingrijiri medicale specializate chiar inainte de a ajunge la maternitate”, a tinut sa precizeze Daniela Baciu.

La randul sau, Melania Tudose spune ca este extrem de important „sa facem noi cate ceva”, in contextul in care statul nu face prea mult pentru Sanatate in general si pentru valorificarea profesiei de moasa in special, asa cum se face in tarile nordice, spre exemplu, unde exista cea mai mica rata de mortalitate materno-infantila si de nasteri prin cezariana.  „Eu cred ca profesionalismul trebuie sa fie la el acasa in orice domeniu medical si cu atat mai mult cand vorbim despre venirea pe lume a unui copil. La poarta vietii nu este loc de improvizatii. In contextul in care la noi, morbiditate si mortalitatea materno-infantila sunt foarte mari, in comparatie cu tarile civilizate, cred ca este bine ca asistentii medicali de la Ambulanta au dorit sa-si perfectioneze pregatirea in acest domeniu”, a spus Melania Tudose.

 

ambulanta9Seriozitatea si dorinta de perfectionare a asistentilor medicali de la Ambulanta este apreciata si de medicii coordonatori care, de altfel, spun ca acestia au obtinut note foarte frumoase la examenul teoretic si practic pe care l-au sustinut la finalul cursului.

Personalul medical de la Ambulanta este, deja, bine pregatit pentru a interveni in situatiile de urgenta, dar cred ca aceste cursuri le-au actualizat notiunile in domeniu si ii vor ajuta sa intervina si mai eficient in cazul gravidelor la care se declanseza nasterea spontana si a bebelusilor, mai ales daca sarcina nu a fost urmarita de un specialist si daca intervin anumite complicatii”, este de parere si dr. Dorin Neacsu, medic sef sectie OG II, apreciind ca fiind in linia I la abordarea urgentelor, personalul de la SAJ Buzau este de apreciat ca doreste sa-si completeze si sa-si actualizeze permanent informatiile privind alte specialitati.

Sunt, inca, multe gravide care solicita ambulanta in ultimul moment, mai sunt si cazurile in care se ajunge greu la domiciliul lor din cauza unor intemperii, iar inunele complicatii apar complicatii, asa ca asistentii nostri, desi au pregatirea necesara, este bine ca au dorit sa-si actualizeze notiunile de interventie in acest domeniu, astfel incat sa ajute cat mai bine gravida si nou-nascutul, pentru a-i transporta in siguranta la spital”, a precizat si directorul SAJ Buzau, dr. Lhuana Zissu, apreciind atat dorinta asistentilor urgentisti de a se perfectiona cat si disponibilitatea medicilor si moaselor de la Maternitate de a le oferi aceasta pregatire, voluntar.

 GALERIE FOTO ABSOLVIRE CURS OG:

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*