Membrii Comisiei de Acreditare a Spitalelor s-au plimbat in jurul lumii pe bani publici

12 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

De fapt, asa cum spune presedintele acestei comisii, statul a platit din banii nostri, scolirea unor „experti independenti”, pe care spitalele ii vor plati  la randul lor, cu sume uriase, ca sa le faca evaluarea…

 

hol UPUIn timp ce majoritatea unitatilor medicale care trebuie sa fie evaluate abia o mai duc de pe o zi pe alta, facand fata cu greu cheltuielilor curente si punand ban pe ban pentru a achita taxa de acreditare, membrii Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNas) au tinut-o tot intr-o distractie, timp de sase luni facand inconjurul lumii, in excursii costisitoare in care sustin ca s-au deplasat in interes de serviciu. Toate acestea au fost scoase la iveala in urma unei anchete de presa facute de jurnalistii HotNews.ro, care au publicat astazi un amplu material despre ocolul pamantului in sase luni de zile, intreprins in perioada 2011-2012 de membrii CoNas.

Aventura a inceput, potrivit anchetei jurnalistice mentionate, in 2011, atunci cand comisia, care reprezinta o institutie de Stat, a incheiat un contract cu o agentie de turism, contract al carui obiect era organizarea mai multor deplasari in strainatate, in scopul pregatirii expertilor pentru activitatea de acreditare a spitalelor. Intrucat aceasta pregatire nu putea fi facuta decat prin schimburi de experienta cu omologi din alte tari, inca din anul precedent, institutia a depus un proiect prin care solicita finantare din fonduri europene nerambursabile, necesare deplasarii expertilor romani peste hotare.

 

bani doctoriPentru ca aprobarea finantarii nu putea fi data pe loc, iar membrii comisiei, in frunte cu cei din conducere, nu mai aveau rabdare, nu au mai asteptat evaluarea proiectului si semnarea contractului de finantare pentru a avea garantia obtinerii banilor europeni, conducerea CoNAS solicitand Guvernului acordarea unei subventii in valoare de 10.638.903 lei (aproape 2,5 milioane de euro).

Banii erau aferenti fondurilor europene, urmand a fi returnati la buget imediat ce va fi aprobata finantarea europeana. Nu a contat, la acel moment, ca nu fusese semnat contractul de finantare europeana si nici nu exista vreo garantie ca acest lucru se va intampla, intrucat proiectul nu fusese nici macar evaluat. Guvernul a alocat – doar erau banii fraierilor de romani-,  suspect de usor banii catre conducerea CoNAS.

Cu o parte din cei 2,5 milioane de euro, peste 100 de persoane au fost trimise in Spania pentru a acumula experienta in acreditarea spitalelor, iar cealalta parte a fost folosita pentru un grup mai restrans format doar din angajati ai CoNAS si din cativa inalti demnitari.

 

bani sanatate 2Din luna octombrie a anului 2011, acestia au pornit intr-o adevarata calatorie in jurul lumii, itinerariul lor cuprinzand destinatii precum Sydney, Seoul, Hong-Kong, Dubai, Chicago, Miami, Buenos Aires, Sao Paolo, Bogota si Singapore.

O parte dintre aceste calatorii au fost oficial etichetate ca schimb de bune practici intre CoNAS si institutiile omoloage din Argentina, Brazilia, Columbia sau Australia. Directorii CoNAS au mers la Miami, Dubai, Seoul si Singapore pentru a participa la seminarii organizate de Joint Commission International, o organizatie cu renume in procesul de acreditare a spitalelor. Din fotografiile la aceste seminarii, publicate chiar de JCI, se observa insa ca majoritatea participantilor provin din regiunile geografice invecinate cu locul de derulare a seminarului. Pe siteul oficial al JCI se mentioneaza ca „toate seminariile noastre folosesc o agenda usor diferita si se concentreaza pe subiecte usor diferite, astfel ca va rugam sa va asigurati ca seminarul la care intentionati sa participati cuprinde si subiectele de care aveti nevoie”.  Conform  HotNews, cel putin doi angajati CoNAS au avut nevoie de toate subiectele, ei participand la toate aceste seminarii. Cel putin un angajat al CoNAS a participat si la fiecare calatorie in orasele din America de Sud si in Australia, institutia refuzand sa comunice numele acestora la solicitarea jurnalistilor.

 

Hotelul in care s-au cazat in Singapore

Hotelul in care s-au cazat in Singapore

Hot News a dat insa publicitatii lista oficialilor care au facut deplasarea la Singapore, unde au fost cazati timp de doa saptamani la unul din cele mai luxoase hoteluri. Acestia sunt: Florin Valentin Petrache, director general CoNAS (2009 – prezent), Oana Duca, director economic CoNAS (2009 – prezent), Vlad Romano, director proceduri de acreditare CoNAS (2009 – prezent), Vilmos Lukacs, presedinte CoNAS la acea data, Andrei David, sef serviciu CoNAS, Iulia Nona, consilier CoNAS, Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii la acea data, Florian Bodog, directorul de cabinet al ministrului Sanatatii la acea data si Georgeta Bumbac, director economic in Ministerul Sanatatii.

Calatoriile acestora probabil ca ar fi continuat, daca in 2012 nu ar fi venit „bomba”, Autoritatea de Management a Fondurilor Europene respingand proiectul depus de CoNAS. Cei 2,5 milioane de Euro, acordati CoNAS-ului de catre stat, fusesera deja cheltuiti si se pare ca nici acum nu s-au mai intors la buget unde ar fi fost mare nevoie de ei, inclusiv pentru finantarea spitalelor care trebuie sa plateasca bani grei pentru acrediatare, in timp ce specialistii care trebuie sa le evalueze se perfectioneaza la simpozioane si schimburi de experienta in destinatii exotice.

Dr. Bogdan George Jansen,, noul sef CoNas

Dr. Bogdan George Jansen,, noul sef CoNas

O explicatie de-a dreptul halucinanta a venit in aceasta seara, de la actualul presedinte CoNas, numit in urma cu patru luni. Dr. Bogdan George Jansen, fost director al Spitalului „Caritas” , actual presedinte al Comisiei de Evaluare a Spitalelor, invitat la un post central de televiziune a declarat ca, de fapt, persoanele plimbate la traininguri prin tari exotice si cazate la cele mai luxoase hoteluri din lume nu sunt angajati ai CoNas, ci „evaluatori externi”, cu care institutia incheie cntracte de prestari servicii atunci cand are nevoie sa evalueze spitalele. Cu alte cuvinte, din bani publici au fost platite plimbarile si perfectionarea unor persoane private. Si nu au nicio obligatie sa se ocupe in timp util de evaluarea unitatilor medicale, pentru ca dintre cele peste 500 de spitale care trebuie acreditate in Romania, pana la aceasta data nu au trecut prin aceasta procedura decat vreo 70, desi pana la sfarsitul anului viitor ar trebui incheiata aceasta procedura.

Dar, probabil ca dr. Jansen stie el ceva ce noi nu stim, pentru ca nici Corpul de Control al premierului, nici Curtea de Conturi nu par sa fi descoperit nicio neregula in cheltuirea acestor sume uriase din bani publici. A incercat chiar sa spuna ca suma cheltuita a fost numai de 1,250  milioane de euro, din care pentru fiecare persoana s-a platit aproximativ 1.000 de euro. La cateva minute distanta a recunoascut, insa, ca la aceasta suma s-au adaugat taxele de participare la cursuri, care au depasit 2.000 de euro/persoana.

 

bani - tort -felie pentru sanatateTot in aceasta seara, CoNas a transmis un comunicat de presa in care sustine ca „toate cheltuielile realizate de institutia noastra privind cazarea in cadrul deplasarilor externe, s-au efectuat cu respectarea plafoanelor stipulate de Hotararea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare”.

O alta mentiune din comunicat arata ca presedintele institutiei, ori nu are habar ce are „in curte”, ori a mintit cu buna stiinta, pentru ca documentul arata ca „in Spania, la institutiile omoloage din 4 zone autonome cu sistem distinct de acreditare, au participat la vizite de schimburi de bune practici 247 persoane, evaluatori externi de spitale, certificati CoNAS, care sunt contractati in procesul de evaluare a spitalelor ca membri ai comisiilor de evaluare in vederea acreditarii, angajati ai institutiei, factori decizionali din sistemul de sanatate cu atributii in definirea si optimizarea politicilor de sanatate, precum si in implementarea si monitorizarea acestora”.

CoNAS mai precizeaza ca veniturile incasate din activitatea de acreditare sunt venituri proprii ale Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, care urmeaza sa fie utilizate pentru organizarea si functionarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, in conditiile legii, dar ca in primii ani de functionare ai institutiei, finantarea a fost asigurata preponderent din subventia de la bugetul de stat, iar pe masura ce au putut fi incasate venituri proprii, subventia a fost solicitata strict pentru acoperirea cheltuielilor lunare cu salariile, care sunt de aproximativ 220.000 lei pe luna.

 

Comunicatul de presa integral, in care sunt prezentate si toate deplasarile in strainatate pentru instruirea „evaluatorilor externi” si a unor oficiali din CoNas si din Ministerul Sanatatii, AICI.

 

spital urgentaIn Romania, conform prevederilor legale, un spital poate incepe sa functioneze doar dupa ce primeste o autorizatie sanitara de la Ministerul Sanatatii. Dupa ce incepe sa functioneze, spitalul are obligatia legala de a obtine, in termen de 5 ani, acreditarea de la Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. Daca nu o face in cei 5 ani  „de gratie” si nici nu primeste o prelungire a termenului, spitalul poate fi inchis.

Procedura de acreditare CoNAS este platita din banii spitalului solicitant si ofera o clasificare a unitatilor spitalicesti, publice sau private, pe baza careia unitatea medicala este apoi finantata in contractul cu Casa de Sanatate.

Taxa de acreditare este de patru lei/pat/luna pentru un ciclu de acreditare de cinci ani, adica 240 lei/pat pentru intreaga perioada, ceeea ce pentru un spital judetean sau pentru o clinica universitara inseamna cateva miliarde de lei vechi, pe care unitatile medicale sunt nevoite sa-i taie din bugetul si asa insuficient pentru tratamentele bolnavilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*